«Δεν στοχεύουμε στο φθηνό νερό, αλλά στο ποιοτικό. Θέλουμε να είμαστε το ακριβότερο brand εμφιαλωμένου νερού». Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Τσέλιος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AHB Group, περιέγραψε τη φιλοσοφία πίσω από την ανάπτυξη της Θεόνη. Ποιότητα χωρίς εκπτώσεις.
Η τοποθέτησή του έγινε στο περιθώριο εκδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη δωρεά 20 ηχητικών φαναριών σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, μια πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης που επισκίασε η απουσία του Σάκη Ρουβά, προσώπου που τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με την εταιρεία.
Ανάπτυξη με επίκεντρο την ποιότητα
Η εταιρεία διατηρεί μερίδιο 10% στην αγορά φυσικού μεταλλικού νερού, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση του κλάδου. Το 2024 ο τζίρος της άγγιξε τα 32 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2025 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 40 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 15%. Η διεύρυνση αυτή δεν οφείλεται σε ανατιμήσεις αλλά σε επενδύσεις που αύξησαν την παραγωγική δυναμικότητα και την αποδοτικότητα. Η χρονιά του 2024 έκλεισε με EBITDA 4,88 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 48,9%, και καθαρά κέρδη προ φόρων 2,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 39%. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα μιας εταιρείας που, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της, «επενδύει στη σταθερότητα, όχι στις εκπτώσεις».
Οι εξαγωγές αποτελούν βασικό πυλώνα της επόμενης φάσης. Περίπου 14% των πωλήσεων προέρχονται από το εξωτερικό, ποσοστό που στόχος είναι να φτάσει το 17%. Πλέον εστιάζει στη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, όπου το brand έχιε ήδη παρουσία και επενδύει στην premium κατηγορία.
Τι θα γίνει με το DRS
Η Θεόνη ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εισήγαγαν χάρτινη συσκευασία νερού στην ελληνική αγορά, μια επιλογή που ενισχύει το προφίλ της αλλά αυξάνει το κόστος παραγωγής. Μάλιστα ο κ. Τσέλιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η εταιρεία να περάσει πλήρως σε χάρτινο υλικό στο μέλλον:«Δεν αποκλείουμε τίποτα, η αγορά αλλάζει και μαζί της προσαρμοζόμαστε κι εμείς». Η επιλογή αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία ενόψει της εφαρμογής του DRS (Deposit Return System), που επιβαρύνει τις πλαστικές συσκευασίες με επιστρεφόμενο τέλος έως 15 λεπτά. Αντί να ενταχθεί άμεσα στο νέο φορέα, η εταιρεία επέλεξε στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις πριν λάβει οριστικές αποφάσεις.
«Είμαστε οι πρώτοι που παρουσιάσαμε χάρτινη φιάλη στην Ελλάδα. Το DRS μας απασχολεί, αλλά δεν μας ανησυχεί, έχουμε ήδη εναλλακτική λύση», τόνισε ο επικεφαλής της Θεόνη.
Επενδύσεις και ανθεκτικότητα μετά τον Daniel
Παρά τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία Daniel το 2023, η εταιρεία επέστρεψε δυναμικά. Η εταιρεία πραγματοποίησε σημαντικά βήματα ανάπτυξης και επενδύσεων. Συγκεκριμένα, έθεσε σε πλήρη λειτουργία μία (1) νέα υπερσύγχρονη γραμμή εμφιάλωσης PET, δύο (2) νέες γραμμές εμφιάλωσης για γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες, διαθέτοντας συνολικά πέντε (5) γραμμές εμφιάλωσης εκ των οποίων δύο παράγουν πλαστική φιάλη PET, δύο χάρτινες συσκευασίες και μία γυάλινες συσκευασίες.
Επίσης προχώρησε στην υλοποίηση μιας από τις σημαντικότερες στρατηγικές της επενδύσεις συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ: τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Logistics Center στον Ελληνόπυργο του Δήμου Μουζακίου, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου. Το Logistic Center ξεκίνησε την πλήρη λειτουργία του τον 04/2025, εκτείνεται σε συνολική έκταση 36.000 τ.μ. και εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και βιωσιμότητας της εταιρείας.