Νέα
 • ΓΔ: 859.79 -0.03%
 • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eπιστρεπτέες: Ερχεται ο λογαριασμός των 7 κύκλων – Ποιες δυνατότητες έχουν όσοι έλαβαν κρατική ενίσχυση

Επιστρεπτέα 5
Πηγή: Eurokinissi

Τον συγκεντρωτικό «λογαριασμό» των επιστρεπτέων προκαταβολών στέλνει η Aνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε περισσότερους από 500.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν λάβει κρατική ενίσχυση κατά τους επτά κύκλους.

Εως τα μέσα Μαΐου η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος. Η ανάρτηση γίνεται προκειμένου να αποφασίσουν οι δικαιούχοι εάν θα αποπληρώσουν το κρατικό δάνειο μέσω 60 δόσεων ή  θα αξιοποιήσουν τις άλλες δύο επιλογές που τους έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, όπως η εφάπαξ εξόφληση ή η λήψη ενός πιστωτικού για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεών τους.

Ειδικά οι επαγγελματίες που έλαβαν «κρατικό δάνειο» κατά τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα έχουν «κούρεμα» του ποσού που έλαβαν κατά 30% της οφειλής για όσους επαγγελματίες έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%, ενώ γλιτώνουν το 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών όσοι είχαν μείωση τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019, πάνω από 30%. Απαραίτητη προϋπόθεση η διατήρηση θέσεων εργασίας, όπως προβλεπόταν σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επιπλέον, ισχύει ο όρος ότι οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε κάθε ΚΥΑ, δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%. Το δημοσιονομικό κόστος που θα επηρεάσει τον Προϋπολογισμό του 2021 εκτιμάται σε 570 εκατ. ευρώ, χωρίς ταμειακή εκταμίευση. Οι ωφελούμενοι από τα παραπάνω είναι περίπου 100.000 επιχειρήσεις, με 230.000 εργαζόμενους.

Οι τρεις δυνατότητες επιστροφής 

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν τρεις δυνατότητες για την αποπληρωμή των οφειλών προς το κράτος από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, και συγκεκριμένα:

 • Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.
 • Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών.
 • Να επιλέξουν, αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων, το οποίο φτάνει στο 50% για όσους είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, μια «επιταγή» η οποία θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις, με την οποία θα μπορούν να αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Δυνητικά ωφελούμενες είναι τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις επιστρεπτέες 1 έως 3, έχουν εργαζόμενους και έχουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από 30%.

Το μέτρο αυτό αφορά οριακές θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς δίνει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εργαζομένους, που είναι σε δυσκολία και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, πρόσθετη ρευστότητα άμεσα, με τη μορφή του πιστωτικού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Έχει μεγάλη σημασία για επιχειρήσεις που έχουν μείνει χωρίς ρευστό μετά τη μακρά κρίση και ενώ είναι βιώσιμες έχουν δυσκολία στη φάση της επανεκκίνησης.

Τι ποσά έχουν λάβει οι επιχειρήσεις

 • Από τον πρώτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύθηκαν 54.490 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό ενισχύσεων 601,8 εκατ. ευρώ.
 • Στον δεύτερο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύθηκαν 89.732 επιχειρήσεις με το ποσό 1,26 δισ. ευρώ.
 • Στον τρίτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύθηκαν 10.522 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό ενισχύσεων 1,51 δισ. ευρώ.
 • Στον τέταρτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλες καθώς για πρώτη φορά το 50% της ενίσχυσης έγινε μη επιστρεπτέα και υπήρχαν ελάχιστα όρια ενισχύσεων και διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ένα συνολικό ποσό ύψους 2,175 δισ. ευρώ.
 • Στον πέμπτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στον οποίο ίσχυε επίσης ο όρος ότι το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέα, ενισχύθηκαν 359.691 επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των 1,225 δισ. ευρώ.
 • Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 δικαιούχοι ήταν 286.181 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες  με ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ.
 • Για τον έβδομο κύκλο έχει προϋπολογιστεί 1 δισ. ευρώ, ενώ ήδη σε 261.943 δικαιούχους έχουν δοθεί  726 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ