Νέα
  • ΓΔ: 1022.81 -0.06%
  • Τζίρος: 20,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Deutsche Bank: Νέο καμπανάκι από την εποπτική Αρχή για ξέπλυμα χρήματος

Deutsche Bank / Πηγή: AP Images
Deutsche Bank / Πηγή: AP Images

Η γερμανική χρηματοπιστωτική εποπτική Αρχή, BaFin, ζήτησε από την Deutsche Bank να ενισχύσει τις ασφαλιστικές δικλείδες για να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος, πλήττοντας την εικόνα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη της.

Το 2018, η Bafin έλαβε το έκτακτο μέτρο να διορίσει την ελεγκτική εταιρεία KPMG ως ειδικό επόπτη στη Deutsche για την επίβλεψη της προόδου της τράπεζας όσον αφορά τους ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος. 

Ηταν η πρώτη φορά που η εποπτική Αρχή προχώρησε στο μέτρο αυτό, μετά από μία σειρά περιπτώσεων ξεπλύματος χρήματος.

Τώρα, η BaFin διευρύνει τις αρμοδιότητες της KPMG, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι θέλει ενισχυμένους ελέγχους, ιδιαίτερα αναφορικά με «τους τακτικούς ελέγχους των πελατών», που θα εφαρμόζονται και σε ανταποκρίτριες τράπεζες καθώς και στην παρακολούθηση των συναλλαγών. 

Η ανακοίνωση της BaFin ήρθε στο τέλος μίας καλής εβδομάδας για τη Deutsche, η οποία ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη επταετίας - μετά από σειρά ετών που είχε ζημιές - με την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας. 

Η γερμανική τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι βελτιώνει τους ελέγχους της, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε ότι μένει ακόμη δουλειά να γίνει». 

Το 2017 επιβλήθηκε πρόστιμο 700 εκατ. δολαρίων στη Deutsche γιατί επέτρεψε ξέπλυμα χρήματος. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για εικονικές συναλλαγές που είχαν γίνει μεταξύ καταστημάτων της τράπεζας στη Μόσχα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη που, σύμφωνα με τις Αρχές, είχαν ως στόχο να ξεπλύνουν 10 δισ. δολάρια από τη Ρωσία. 

Πέρυσι, η Deutsche τιμωρήθηκε από εποπτικές Αρχές της Νέας Υόρκης γιατί αγνόησε προειδοποιητικά μηνύματα αναφορικά με την επεξεργασία πληρωμών πολλών  δισεκατομμυρίων από τη Danske Bank, το κατάστημα της οποίας στην Εσθονία είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος. 

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ