Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EOS Capital: Σε αναζήτηση νέων κεφαλαίων – Προχωρά στη δημιουργία νέου fund

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Στη συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων έχει επικεντρωθεί ο Απόστολος Ταμβακάκης, CEO της EOS Capital ο οποίος παράλληλα εξετάζει και τη δημιουργία ενός νέου fund, διαφορετικού ύφους από το υφιστάμενο, προσθέτοντας ότι «τα επόμενα 3-5 χρόνια θα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας».

Γενικότερα ο κ. Ταμβακάκης δεν είναι ικανοποιημένος από το μέγεθος των private equities στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «διαχειρίζονται… σκάρτα 700 εκατ. ευρώ, είναι σταγόνα στον ωκεανό για τα κεφάλαια που χρειάζεται η ελληνική οικονομία», ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι περίπου το 1/15 των ιταλικών private equities και περίπου 25-30 φορές λιγότερα από τα αντίστοιχα στη Βόρεια Ευρώπη».

Ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν πολλές ομάδες, είναι κρίμα γιατί υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι. Εύχομαι να μπει νέα γενιά σε αυτή την αγορά. Πρέπει τα funds να σηκώσουν περισσότερα χρήματα, γιατί μόνο έτσι μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα».

Συνεργασίες

Εμφανίστηκε παράλληλα υπέρμαχος των συνεργασιών στον τομέα. «Αυτό ισχύει και στο εξωτερικό. Εμείς έχουμε ήδη κάνει δύο επενδύσεις που συμμετέχουν και άλλα funds. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ μεγαλύτερη επένδυση, σε συνδυασμό με τη μόχλευση. Είναι δύσκολο να διαφωνήσεις σε μία επενδυτική στρατηγική, ειδικότερα όταν βγαίνεις από μία επένδυση».

Σχετικά με τις επενδυτικές κινήσεις του fund στην Ελλάδα, ο κ. Ταμβακάκης αποκάλυψε ότι «έχουμε δει περίπου 200 εταιρείες τα τελευταία 2-2,5 χρόνια, το 95% εξ αυτών είναι μικρομεσαίες. Είχαμε προγραμματίσει 4-5 νέες επενδύσεις για φέτος και τελικά νομίζω ότι θα καταφέρουμε να τις υλοποιήσουμε, παρότι μας κράτησε πίσω λίγο η πανδημία».

Οι επόμενες κινήσεις

Η EOS Capital κοιτάζει δύο εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων-ποτών, που ενδιαφέρει πολύ το fund, μία εταιρεία στον κλάδο της τεχνολογίας και μία στην ειδική λιανική που είναι συνδεδεμένη με την τεχνολογία. Γενικότερα παραδέχτηκε πως το fund έχει κάνει τελευταία μία στροφή προς τον τεχνολογικό τομέα.

Σημαντικά βήματα βελτίωσης, αλλά…

Κλείνοντας, δεν δίστασε να δώσει τις εκτιμήσεις του για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αποτέλεσε τον βασικό τομέα δραστηριότητάς του για πολλά χρόνια. Ο κ. Ταμβακάκης τόνισε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης στον τραπεζικό κλάδο τα τελευταία 2-3 χρόνια, αλλά θέλει δρόμο για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος, χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη 2-3 χρόνια»

ΑΜΚ και νέος γύρος συγκέντρωσης

Σύμφωνα με τον CEO της EOS Capital, αυτό που θα συμβεί πιθανότατα είναι να δούμε δύο πράγματα: Να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες το παράδειγμα της Πειραιώς και να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Αρκετά σύντομα, εντός 2-3 ετών, οι διοικήσεις των τραπεζών είναι πιθανόν να μπουν σε μεγάλους προβληματισμούς για το αν ο κλάδος περάσει σε νέο γύρο συγκέντρωσης. «Δεν αποκλείω οι 4 συστημικές τράπεζες να γίνουν 2. Χρειάζονται να έχουν μεγάλα νούμερα στους ισολογισμούς τους. Το 65% των ισολογισμών τους έχει εξαφανιστεί λόγω αποεπενδύσεων, κακών δανείων και κατάρρευσης της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ισπανία και στην Ελβετία συζητούνται μεγάλες συγχωνεύσεις. Δεν γίνεται το θέμα αυτό να μην ακουμπήσει και την Ελλάδα. Αν βελτιώσουν τα νούμερα τους οι τράπεζες θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν καλύτερα τις οικονομίες».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ