Νέα
  • ΓΔ: 920.03 -0.79%
  • Τζίρος: 68,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τιτάν: Κέρδη 15,3 εκατ., από ζημιές πέρυσι – Το Ταμείο Ανάκαμψης θα «φέρει» μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Πηγή: Ομιλος ΤΙΤΑΝ

Δυναμικό ήταν το ξεκίνημα της χρονιάς για την Τιτάν, χάρη στην ανθεκτικότητα της ζήτησης και την αύξηση των τιμών στις κυριότερες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 371 εκατ. ευρώ, χαμηλότερος κατά 3,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020 λόγω της εξασθένησης του αμερικανικού δολαρίου (καθώς σε τοπικά νομίσματα o κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,2%).

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 56,1 εκατ. ευρώ (+38,3%) χάρη στην αύξηση των πωλήσεων και την αναβολή εργασιών συντήρησης, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έφθασαν τα 15,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 15,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, χάρη στα βελτιωμένα λειτουργικά κέρδη, τα χαμηλότερα έξοδα χρηματοδότησης και τα κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές.

«Μπαίνουμε σε έναν ανοδικό κύκλο για τα επόμενα 7 χρόνια»

Οι εκτιμήσεις για το 2021, σύμφωνα και με τον επικεφαλής του ομίλου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, παραμένουν θετικές, χάρη στις ευνοϊκές τάσεις στις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα επηρεασθούν αρνητικά από την αύξηση του κόστους ενέργειας, μεταφορών και πρώτων υλών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στην πρόοδο που καταγράφεται στους εμβολιασμούς, στην αναβάθμιση του βραχυπρόθεσμου μακροοικονομικού outlook, τη συνεχή στήριξη των οικονομιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δούμε ένα βραχυπρόθεσμο rebound μετά το πέρας της πανδημίας, αλλά ότι θα ξεκινήσει ένας έντονα ανοδικός κύκλος για τα επόμενα 7 χρόνια.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, εκτιμά ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε πολύ μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας μέσα στην επόμενη πενταετία, τρεις φορές μεγαλύτερες σε ετήσια βάση σε σχέση με τα επίπεδα που κατέγραφε παλαιότερα. Πρόσθεσε δε ότι η εγχώρια αγορά τσιμέντου βρίσκεται 75% κάτω από το pick το οποίο είχε σημειωθεί την περίοδο κατασκευής των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κολακίδης, CFO του ομίλου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από τους 9-10 εκατομμύρια τόνους που κάναμε ετησίως στην Ελλάδα το 2009-2010, πέσαμε στους 2 εκατ. τόνους».

Σχετικά με το περιθώριο EBITDA στην Ελλάδα, το οποίο ανήλθε σε 11,7% από 2,4% το α’ τρίμηνο του 2020, αυτό αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στα χαμηλότερα κόστη για μεταφορές και ενέργεια.  

Για τις ΗΠΑ, η οποία είναι με διαφορά η σημαντικότερη αγορά για τον όμιλο, σημειώνεται ότι το πλήθος των προς εκτέλεση έργων της Titan America και η ανάπτυξη της οικονομίας στην Αμερική δείχνουν ότι η δραστηριότητα και η κερδοφορία θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Οι υπόλοιπες αγορές καταγράφουν επίσης θετικές τάσεις και βελτιωμένες προοπτικές.

Επενδύσεις

Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν σε 22 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021, έναντι  21 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Κολακίδη, «συνολικά για τη φετινή χρονιά ο σχεδιασμός της διοίκησης κάνει λόγο για επενδύσεις 100 εκατ., ενώ για το 2022 θα είναι χαμηλότερες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στην αμερικανική αγορά».

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η χρονιά ξεκίνησε καλά, ιδιαίτερα στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες. Οι θετικές τάσεις των τιμών επιβεβαίωσαν τη συσσωρευμένη δυναμική της ζήτησης και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης που αντανακλά την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Η ζήτηση παρέμεινε σταθερή συνολικά στη Φλόριντα, ενώ οι τάσεις διαφοροποιήθηκαν στις επιμέρους περιοχές.

Ακόμη και στη Νέα Υόρκη -η οποία δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιβράδυνση που προκάλεσε η πανδημία- σημειώθηκε μια ήπια ανάκαμψη. Η συνεχιζόμενη αυξημένη ζήτηση για αγορά κατοικίας και εμπορικά ακίνητα υποστηρίζεται από τα χαμηλά επιτόκια, τον μειωμένο αριθμό των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών και το γενικότερο θετικό κλίμα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν στα 37,7 εκατ. ευρώ, καθώς ενισχύθηκαν κατά περίπου 10 εκατ. δολάρια λόγω της αναβολής των εργασιών συντήρησης στο εργοστάσιο Pennsuco, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν φέτος το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ελλάδα & Δυτική Ευρώπη

Στην Ελλάδα, οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το 2020 συνεχίστηκαν. Η ζήτηση παρέμεινε ανοδική και οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Η εγχώρια αγορά ενισχύεται από περιφερειακά κατασκευαστικά έργα και από ιδιωτικές επενδύσεις. Οι εξαγωγές προς τους ευρωπαϊκούς σταθμούς εισαγωγής του ομίλου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αποδεικνύοντας την ευρύτερη ανάκαμψη της δραστηριότητας στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι εξαγωγές που τιμολογούνται σε δολάρια επλήγησαν από την εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου και τα έσοδά τους διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του προηγούμενου έτους.

Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο τομέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διατήρησε τις καλές επιδόσεις με ισχυρά επίπεδα τιμών και πωλήσεων, συνεπεία του κλίματος εμπιστοσύνης για επενδύσεις σε κατασκευές στην περιοχή. Η κερδοφορία, ωστόσο, περιορίστηκε κατά το 1ο τρίμηνο εξαιτίας των υψηλότερων δαπανών συντήρησης και των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας.

Ανατολική Μεσόγειος

Οι πωλήσεις στην αγορά της Αιγύπτου το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ξεκινώντας με χαμηλότερες πωλήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ωστόσο τον Μάρτιο παρατηρήθηκε βελτίωση στις πωλήσεις και στις τιμές, η οποία συνεχίστηκε και τον Απρίλιο.

Η Τουρκία κατέγραψε και πάλι αύξηση των εγχώριων πωλήσεων και των τιμών, με σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιμέρους περιοχών της χώρας. Οι παράγοντες που ώθησαν την κατανάλωση ήταν οι ιδιωτικές κατασκευές κατοικιών και τα μικρής κλίμακας έργα σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα. Καθώς η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 32% σε σχέση με το ευρώ μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2020 και του πρώτου τριμήνου του 2021, οι βελτιωμένες επιδόσεις των δραστηριοτήτων στην Τουρκία είχαν μικρή επίδραση στην κερδοφορία του ομίλου.

Βραζιλία

Η αγορά στη βορειοανατολική Βραζιλία αυξήθηκε κατά 18% στη διάρκεια του τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την τάση που παρατηρήθηκε το 2020. Οι πωλήσεις της κοινοπραξίας Αpodi αυξήθηκαν χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση του κλάδου κατοικιών και του κλάδου των εμπορικών ακινήτων. Το πρώτο τρίμηνο η Apodi κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών φτάνοντας στα 18,3 εκατ. ευρώ (έναντι 16,3 εκατ. το 2020) και αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) στα 4,9 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 εκατ. το 2020, παρά την εξασθένιση του τοπικού νομίσματος.

Στα 759 εκατ. ο καθαρός δανεισμός

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στα τέλη Μαρτίου 2021 διαμορφώθηκε στα €759 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση €74 εκατ. σε σχέση με τα τέλη του 2020, αλλά μείωση €119 εκατ. σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου 2020. Η προπληρωμή του υπολοίπου της οφειλής προς την IFC για την εξαγορά της μειοψηφικής συμμετοχής της στην Αίγυπτο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ύψους €40,8 εκατ. αύξησε τα επίπεδα δανεισμού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ