Νέα
  • ΓΔ: 906.99 +0.16%
  • Τζίρος: 19,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΦΑΓΕ: Αύξηση τζίρου 9,5% στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο – «Παραφωνία» οι ΗΠΑ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Με οριακή άνοδο των πωλήσεων της τάξης του 2,1% ξεκίνησε το α’ τρίμηνο του 2021 για τη ΦΑΓΕ, καθώς διαμορφώθηκαν σε $134,4 εκατ., ενώ στο 5% ήταν το ποσοστό αύξησης του όγκου. Η συγκεκριμένη επίδοση οφείλεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 5% και στη θετική επίδραση κατά 3,8% που είχε στις πωλήσεις η εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.

Οι πωλήσεις σε αξία ήταν αυξημένες σε διψήφια ποσοστά σε Ιταλία (21,4%) και Ηνωμένο Βασίλειο (21%), ενώ πολύ καλή εικόνα είχε και η ελληνική αγορά καθώς «έτρεξε» με 9,5%. Ωστόσο η πολύ καλή πορεία αυτών των αγορών αντισταθμίστηκε σε μεγάλο ποσοστό από την πτώση των πωλήσεων της ΦΑΓΕ στις ΗΠΑ κατά 8,5%.

Σε όγκους πωλήσεων αντίστοιχη ήταν η εικόνα, αλλά με σαφώς χαμηλότερα ποσοστά, τόσο για τις αγορές που ενισχύθηκαν (Ιταλία +12,6%, Ην. Βασίλειο +14,9% και Ελλάδα +8,6%), όσο και με την αμερικάνικη που υποχώρησε (-0,9%).

Αναφορικά με την κερδοφορία, τα μικτά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 7,7% και ως ποσοστό επί του τζίρου διαμορφώθηκε στο 39,8% από 37,7% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε διψήφια επίπεδα κινήθηκε η αύξηση τόσο για τα λειτουργικά (+11,2%) όσο και για τα καθαρά κέρδη (+67,4%).

Ισχυρό ταμείο

Στο τέλος του τριμήνου τα μετρητά και τα ισοδύναμα μετρητών ανέρχονταν σε $202,32 εκατ. έναντι $131,26 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας εκτιμά ότι αυτά τα χρήματα σε συνδυασμό με τις πιστωτικές γραμμές (οι οποίες στα τέλη Μαρτίου ανέρχονταν σε $35 εκατ., όλες προερχόμενες από την Citibank) επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν τόσο τις δραστηριότητες όσο και το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΦΑΓΕ.

Αυξημένος, από την άλλη πλευρά, ήταν και ο δανεισμός του ομίλου στα τέλη Μαρτίου, καθώς άγγιξε τα $200 εκατ. ($199,3) από $175,8 εκατ. στα τέλη του 2020.

Νέο εργοστάσιο στην Ευρώπη

Σχετικά με το επενδυτικό πλάνο της ΦΑΓΕ, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να στήσει εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο, η διοίκηση της εταιρείας επανέλαβε ότι έχει αποφασίσει να δημιουργήσει νέα παραγωγική μονάδα στη Δυτική Ευρώπη προκειμένου να ικανοποιήσει τη ζήτηση στην Ευρώπη. Μάλιστα ο όμιλος έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με προμηθευτές και κατασκευαστές. Από τις συγκεκριμένες συμφωνίες υπήρχαν στο τέλος Μαρτίου υποχρεώσεις $27,112 εκατ. οι οποίες θα εξυπηρετηθούν σε διάστημα 1-5 ετών.

Βασικές αβεβαιότητες

Στις βασικές αβεβαιότητες αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν για το 2021 η διοίκηση της ΦΑΓΕ αναφέρει τους εξής:

  • Στην ελληνική αγορά είναι εκτεθειμένη σε επιθετικό ανταγωνισμό
  • Είναι εκτεθειμένη σε διακυμάνσεις ισοτιμιών, κυρίως αυτή του ευρώ σε σχέση με τη βρετανική λίρα
  • Οι διακυμάνσεις στις τιμές των πρώτων υλών θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος παραγωγής του ομίλου
  • Η τρέχουσα οικονομική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την καταναλωτική δαπάνη για τα προϊόντα του ομίλου
  • Η πανδημία Covid-19 επηρεάζει τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ