Νέα
  • ΓΔ: 851.2 -1.82%
  • Τζίρος: 109,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μητσοτάκης: Εγκαινιάζει το πλήρως ανακαινισμένο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Στο εμβληματικότερο έργο αναβάθμισης αεροδρομίου, το «Μακεδονία», ανάμεσα στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport Greece θα βρεθεί σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης για να το εγκαινιάσει και επισήμως.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 8 το βράδυ θα βρίσκεται εκεί για να απευθύνει μήνυμα ετοιμότητας της χώρας στην υποδοχή του καλοκαιρινού τουριστικού ρεύματος. Παράλληλα η παρουσία του Πρωθυπουργού, στο πλήρως αναβαθμισμένο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αποτελεί και ένα μήνυμα για τη νέα εικόνα των αεροδρομίων της χώρας.

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Υπενθυμίζεται πως η Fraport Greece προχώρησε σε επένδυση 415 εκατ. ευρώ για την ριζική ανακαίνιση - αναβάθμιση 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων, με επίκεντρο το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό, πραγματοποιήθηκε επένδυση που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ με την οποία δημιουργήθηκε ένας νέος τερματικός σταθμός και ανακαινίστηκε εκ βάθρων ο υφιστάμενος. Τα δύο κτίρια ενώνονται με μία πεζογέφυρα για την απρόσκοπτη κίνηση των επιβατών.

Το νέο πρόσωπο των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων ανέλαβε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ η οποία τα παρέδωσε - σε κάποιες περιπτώσεις - ακόμα και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η Fraport Greece μέσα από αυτό το σημαντικό πρόγραμμα έργων, μπαίνει στο προσκήνιο της προσπάθειας της χώρας για την προσέλκυση τουριστών καθώς η νέα εικόνα αεροδρομίων, όπως αυτό της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας και της Ρόδου, απέχει από εκείνη που γνωρίζαμε.

Το πιο περίπλοκο έργο παράλληλων κατασκευών της χώρας

Για πρώτη φορά στην ιστορία των αερομεταφορών της χώρας θα πραγματοποιηθούν παραλλημα 14 εγκαίνια σε 14 αεροδρόμια. Πρόκειται άλλωστε για τη μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη περίπτωση ανακατασκευής - κατασκευής αεροδρομίων καθώς αναβαθμίστηκαν εν μέσω λειτουργίας και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλή επιβατική κίνηση το 2019

Μέχρι και το 2019, την τελευταία τουριστική σεζόν πριν την έλευση της covid-19 που πάγωσε τις αερομεταφορές, τα παραπάνω αεροδρόμια βρίσκονταν υπό κατασκευή, προσπαθώντας να αλλάξει η εικόνα των ανεπαρκών κτιριακών υποδομών αλλά και των υπηρεσιών προς τους επιβάτες. Τα έργα δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αν και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν όλα τα εμπόδια που υπήρχαν στις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Στόχος είναι τα ανακαινισμένα αεροδρόμια να παίξουν το ρόλο μαγνήτη αλλά και να δώσουν μια νέα εικόνα της Ελλάδας, ως ένας προορισμός με σύγχρονες υποδομές που μπορεί να ανταποκριθεί στα υψηλότερα standards του παγκόσμιου τουρισμού. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεπεραστεί το 50% του τουριστικού ρεύματος του 2019.

Πέντε νέα τέρμιναλ σε 14 αεροδρόμια

Τα έργα στα Περιφερειακά Αεροδρόμια ξεκίνησαν το 2017-2018 και ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Παρεμβάσεις έγιναν στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Ακτίου, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κω, Ρόδου, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Χανίων, Σαντορίνης, Σκιάθου και Σάμου.

Στα 14 Αεροδρόμια, κατασκευάστηκαν 5 νέα Τέρμιναλ. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, στην Κω, στην Μυτιλήνη και την Κεφαλονιά.

Σε άλλα πέντε τα Τέρμιναλ επεκτάθηκαν και μπορούν να φιλοξενούν περισσότερους επιβάτες, καταστήματα, χώρους ελέγχου και συστημάτων κ.α. Εδώ πρόκειται για τα αεροδρόμια Ακτίου, Μυκόνου, Σάμου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

Στα υπόλοιπα 4 έγινε αναδιαμόρφωση των χώρων για να γίνουν πιο λειτουργικά και μιλάμε για τα Αεροδρόμια Καβάλας, Ζακύνθου, Χανίων και Ρόδου.

Συνολικά αναβαθμίστηκαν 15 διάδρομοι προσαπογείωσης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ