Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέα εποχή για τον ασφαλιστικό κλάδο - Οι συγχωνεύσεις και τα κίνητρα της κυβέρνησης

ασφαλιστικές εταιρίες
Πηγή: Pixabay

O κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα περνά στην μετά πανδημία εποχή, που χαρακτηρίζεται διεθνώς από την συγκέντρωση ασφαλιστικών επιχειρήσεων και αλλαγή του τρόπου διαχείρισης.

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις από το τέλος 2020 μέχρι και σήμερα είναι δραστικές και θα σηματοδοτήσουν μία νέα εποχή στην ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα για τα επόμενα 10 χρόνια.

Εκτός από την πανδημία που έχει επηρεάσει τις ασφαλιστικές, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα χαμηλά επιτόκια που προβληματίζουν ιδιαίτερα τις ασφαλιστικές με πολλά συνταξιοδοτικά συμβόλαια, κλάδο ζωής και υγείας.

Κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Ελκυστικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα που θα ενθαρρύνουν μικρές επιχειρήσεις να συγχωνευθούν ώστε να γίνουν πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο.

Οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια σειρά δυσκολιών που ξεκινούν από την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση, την αδυναμία να προσλάβουν προσωπικό, αλλά και να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες ψηφιακές ανάγκες. Η μεγέθυνσή τους αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή τους.

Το όλο εγχείρημα, που βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του, θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο οι επιχειρήσεις να ανακαλύψουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους, να γίνουν περισσότερο προσανατολισμένες στις εξαγωγές και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου.

Η εποχή των επιχειρηματικών αλλαγών

Η αρχή των επιχειρηματικών αλλαγών έγινε στο τέλος του 2020 (τέλος Δεκεμβρίου) όταν εξαγγέλθηκε η πώληση της AXA Ελλάδος στην Generali Ελλάδος. Μία επιχειρηματική εξαγορά που εντάχθηκε στο μεγάλο πακέτο πωλήσεων της AXA προς την Generali.

Είχαν προηγηθεί οι πωλήσεις των θυγατρικών της AXA σε πολλά ευρωπαικά κράτη στις αντίστοιχες θυγατρικές της Generali. Η ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της AXA Ελλάδας θα έχει προκύψει μέχρι το τέλος του 2021 και ουσιαστικά θα δημιουργήσει την 2η ή 3η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα με παραγωγή (βάσει στοιχείων 2020) που θα ξεπερνά τα 400 εκατ. Ευρώ.

Το σημαντικότερο σ’ αυτή την εξαγορά είναι ότι οι δύο μεγάλοι ασφαλιστικοί έχουν το ίδιο περίπου επιχειρηματικό προφιλ, ασφαλιστική φιλοσοφία και ασφαλιστικά προιόντα, οπότε η ενσωμάτωση θα γίνει ευκολότερα. Το σημαντικότερο όμως για την Generali είναι ότι σύναψε μεγάλη συμφωνία συνεργασίας με την Alpha Bank (η οποία πουλούσε συμβόλαια της AXA).

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Λίγους μήνες αργότερα, τελεσφόρησε μετά από μία περίοδο 5ετών διαπραγματεύσεων με πολλούς ομίλους, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής προς στο επενδυτικό fund CVC.

Ο αγοραστής CVC έχει τις περισσότερες και μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές στην Ελλαδα και έτσι αναμένεται η Εθνική Ασφαλιστική να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ασφαλίσεις υγείας όπου θα έχει και το συγκριτικό πλεονέκτημα. Στόχος του νέου ομίλου είναι να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία σε παραγωγή και κερδοφορία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά που θα είναι πιο συγκεντρωμένη επιχειρηματικά.

Τον Μάρτιο 2021 δημοσίευμα του Bloomberg, ανέφερε ότι η MetLife Inc. εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει τις μονάδες της σε Ελλάδα, Πολωνία και Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να εξορθολογήσει την παγκόσμια επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Σήμερα υπάρχουν συνομιλίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών όπως η Υδρόγειος (είχε ναυαγήσει παλαιότερα προσπάθεια πωλησής της στην Vienna) με ξένο πολυεθνικό όμιλο που έχει σημαντική παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και η Μινέττα που φέρεται ότι συζητά με την CVC.

Είσοδος στο Χρηματιστήριο

Η είσοδος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι μία επιλογή που έχουν δύο υγιείς ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες σύμφωνα με πληροφορίες της "Η". Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο είχαμε την είσοδο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο της Interlife η οποία είναι εισηγμένη εδώ και 12 χρόνια και στο κυπριακό χρηματιστήριο.

Η αυξανόμενη παρουσία της Howden Broking Group στην Ελλάδα

Η Howden Broking Group Limited, πάροχος ασφαλιστικών υπηρεσιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, απέκτησε την ελληνική εταιρία Matrix Insurance & Reinsurance Brokers ΑΕ η οποία είναι πάροχος ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών αντασφάλισης.

Στα τέλη του 2020, η Howden εξήγγειλε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την EUROBROKERS – ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Α.Ε. ώστε η Howden Matrix να αναλάβει την εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου της Eurobrokers. Μέσω αυτής της συμφωνίας, οι πελάτες της Eurobrokers θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ολοκληρωμένες αντασφαλιστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μέσω της Howden Matrix. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ