Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Factoring: Από... ακριβό σπορ σε ρυθμιστή των ελληνικών εξαγωγών

Στη σημαντική συμβολή που έχει το factoring στην εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι κορυφαίων εταιρειών του κλάδου στο 8ο Export Summit, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της φετινής, foodexpo.

Πιο αναλυτικά, ο Γιώργος Καραγιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Factors & Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Factoring, υπογράμμισε ότι, από το 2015, ο κλάδος διαγράφει σημαντική ανοδική πορεία. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, «το σύνολο των τιμολογίων που διαχειρίστηκε ο κλάδος το 2015 ήταν της τάξης των €12,9 δισ. και εξελίχθηκε ανοδικά μέχρι το 2019 όπου έφθασαν τα €15 δισ. Πέρυσι, εμφάνισαν μικρή πτώση, κατά 4% (στα €14,4 δισ.) κάτι το οποίο αποδίδεται στο φαινόμενο της πανδημίας». 

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννόπουλο, άλλοι λόγοι για τη γενικότερη μείωση του τζίρου για τους πελάτες του κλάδου ήταν και το γεγονός ότι, «μπήκε έξτρα ρευστότητα από τα κρατικά συστήματα στήριξης έναντι της πανδημίας, κάτι που στέρησε τζίρο από το factoring. Είναι πάντως κάτι προσωρινό και ήδη ανακτάται ο χαμένος τζίρος από φέτος». 

Ο δείκτης διείσδυσης σε Ελλάδα και Ευρώπη 

Ο δείκτης διείσδυσης - ο οποίος παγκοσμίως θεωρείται τζίρος ως προς το ΑΕΠ της χώρας - είναι στην Ελλάδα 8,5%, ενώ στην Ευρώπη 11%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου.

Ο κ. Καραγιαννόπουλος υπογράμμισε ότι, «ειδικότερα το εξαγωγικό σκέλος του factoring είναι σημαντικό, η συμμετοχή του είναι περίπου €2 δισ. σε ετήσια βάση. Αφορούν στο 8% των συνολικών εξαγωγών, πλην των πετρελαιοειδών που πληρώνονται μετρητοίς, καθώς το factoring ισχύει για τις πωλήσεις επί πιστώσει. Αν μάλιστα αφαιρέσουμε και άλλους αντίστοιχους κλάδους, που οι πωλήσεις γίνονται με μετρητά, η συμβολή του factoring στις εξαγωγές υπολογίζεται τουλάχιστον στο 10%».

Πρόσθεσε δε ότι, «η σταδιακή υποκατάσταση των μεταχρονολογημένων επιταγών έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να δώσει ώθηση στο factoring, ώστε να φθάσει στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα».

Εξορθολογίστηκε το κόστος

Ο CEO της Eurobank factors παραδέχτηκε ότι, «στο μακρινό παρελθόν, πριν από 15 χρόνια, το factoring ήταν ένα ακριβό…σπορ. Αυτό έχει αλλάξει. Οι εταιρείες factoring έχουν προσαρμοστεί, εξορθολογίζοντας τα κόστη τους στα αντίστοιχα κόστη που απαιτούνται, αν δανείζονταν από την τράπεζα. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι πελάτες αρχίζουν να κοστολογούν τις ωφέλειες του factoring».

Ανέφερε ακόμη ότι είναι σημαντικό για τον κλάδο ότι, την περίοδο της πανδημίας, οι επισφάλειες ήταν κάτω του 5%, όταν το τραπεζικό σύστημα είχε 40-50%. «Άρα, το χαμηλότερο κόστος κινδύνου που έχει αποδεδειγμένα το factoring, αρχίζει να μετακυλίεται στο κόστος του factoring. Μην ξαφνιαστείτε αν τα επόμενα χρόνια το factoring αποτελεί μία καλύτερη λύση από μία ανοιχτή τραπεζική χρηματοδότηση. Μέλημά μας είναι να μην αντιμετωπίζει σε ετησιοποιημένη βάση το factoring, αλλά πάνω στην αξία του προϊόντος, αφού περιλαμβάνει δέσμη υπηρεσιών από την παροχή ρευστότητας, τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την ασφάλιση του κινδύνου.

Αν έχουμε π.χ. ένα επιτόκιο 3%, μία τρίμηνη πίστωση στην πώληση των εμπορευμάτων ή την παροχή υπηρεσιών και μια προμήθεια 0,5%, αν ένας οικονομικός διευθυντής το δει ετησιοποιημένο, ίσως ένα 5% να του φανεί πολύ ακριβό. Αν όμως τα κατεβάσουμε όλα στην αξία ενός τιμολογίου, αν γυρίσουμε το επιτόκιο στην τρίμηνη διάρκειά του, είναι 0,75% και αν προσθέσουμε και την προμήθεια είναι 1,25%. Αν η επιχείρηση έχει ένα μικτό περιθώριο 2%, τότε το κόστος του factoring είναι μεγάλο.

Εάν όμως έχει περιθώρια 10-15%, τότε για το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει το factoring, το 1,25% αξίζει τον κόπο», υπογράμμισε.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας των πελατών

Αναφορικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των πελατών, σημείωσε ότι, «οι τράπεζες βλέπουν έναν ισολογισμό μιας επιχείρησης, για να δουν αν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του δανεισμού. Εμείς βασιζόμαστε περισσότερο στην υγεία του συναλλακτικού κυκλώματος.

Μια επιχείρηση που παράγει ένα καλό προϊόν ή υπηρεσία, με ένα αρκετά εύκολο συναλλακτικό κύκλωμα, μπορεί να είναι επιλέξιμη από το factoring. Δεν αναζητάμε σώνει και καλά τη διασπορά του πελατολογίου. Εμείς παρακολουθούμε το σύνολο του κυκλώματος, δεν βάζουμε τέτοια κριτήρια, μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και μονοψωνιακά».

Σε γενικές γραμμές, κοιτάζουν σε έναν πελάτη:

  • Να είναι αξιόχρεος, με καλό ιστορικό πληρωμών
  • Να εμφανίζει κανονικότητα σε πωλήσεις και εισπράξεις
  • Να μην αμφισβητούνται εύκολα τα προϊόντα του, να μην υπάρχουν δηλαδή εμπορικές ρήτρες που μπορεί να επηρεάσουν την αποπληρωτική συμπεριφορά του οφειλέτη
  • Να μην μπαίνει σε συναλλαγές με μη τυποποιημένα προϊόντα

Σταθερός πυλώνας ρευστότητας για τις επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Factoring, τόνισε ότι, «είμαστε σταθερός πυλώνας ρευστότητας για τις επιχειρήσεις. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, μείναμε κοντά στους πελάτες μας και καταφέραμε να καλύψουμε τις ανάγκες ρευστότητας, είτε λόγω των αναγκών που δημιουργήθηκαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, είτε λόγω των αλλαγών στις συνήθειες των καταναλωτών. Διευκολύναμε την παράταση των πιστώσεων με διάφορα μορατόρια. Βοηθήσαμε να συνεχιστεί η κανονικότητα στην ασφαλιστική κάλυψη και παράλληλα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Σε συνεργασία με ανταποκριτές και ασφαλιστικές εταιρείες, καταφέραμε επιπρόσθετα να δώσουμε διεξόδους στις ελληνικές επιχειρήσεις και στο κομμάτι των εισαγωγών, γιατί κάποιοι προμηθευτές τους διέκοψαν τις προμήθειες εν μέσω lockdown».

Οι μεγάλες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ναύλα

Ο κ. Χριστοδούλου στάθηκε και στο πολύ σημαντικό γεγονός που αφορά στις αυξήσεις οι οποίες έχουν σημειωθεί στις τιμές των πρώτων υλών και των ναύλων.

«Και εδώ έρχονται οι εταιρείες factoring να καλύψουν αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης. Διατηρούμε και διευρύνουμε συνεχώς τα όρια που δίνουμε στους πελάτες μας, αλλά και στους αγοραστές. Κάποιοι κλάδοι, όπως αυτός των τροφίμων, τρέχει με μεγαλύτερη ανάπτυξη και είναι επιτακτική η ανάγκη να αυξάνουμε συνεχώς τα όρια χρηματοδοτήσεων».

Πρόσθεσε βέβαια, ότι η πανδημία ενίσχυσε και τα εναλλακτικά δίκτυα, χωρίς την φυσική παρουσία των καταναλωτών και επέβαλε γρήγορο βαθμό ψηφιοποίησης στις εταιρείες factoring, με όλο και περισσότερη χρήση εναλλακτικών μέσων. «Το e-factoring ήρθε και θα μείνει», τόνισε. 

Το εμπορικό περιβάλλον αμφισβητεί την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Ο ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε και ευκαιρίες. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, το εμπορικό περιβάλλον αμφισβητεί την εφοδιαστική αλυσίδα από μακρινούς προορισμούς και αυξάνεται η ζήτηση για πιο κοντινούς προορισμούς. Το factoring είναι το εξειδικευμένο εργαλείο που υποστηρίζει αυτή την καινούργια τάση. «Και σαν Ελλάδα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη νέα τάση και το factoring μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ρευστότητα για αυτό», σημείωσε.

Μεγάλη η προστιθέμενη αξία από την χρήση των πυλώνων:

  • των πρακτόρων από το εξωτερικό,
  • των ασφαλιστών πιστώσεων και του ΟΑΕΠ

καθώς, «καταφέρνουμε από αυτόν τον συνδυασμό των πυλώνων να δίνουμε στην επιχείρηση πληροφόρηση για τη συναλλακτική συμπεριφορά, είτε υφισταμένων πελατών στο εξωτερικό, είτε νέων με τους οποίους θέλει να αναπτύξει μία συνεργασία. Και επειδή κανένας μας δεν θέλει καινούργιο ρίσκο, αυτή η πληροφόρηση είναι ιδιαίτερα καθοριστική.

Στο τέλος της ημέρας, με τη χρήση των πυλώνων αυτών, μια επιχείρηση δεν χρειάζεται να ξέρει ούτε το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας που βρίσκεται ο πελάτης της, ούτε τις ιδιαίτερες τοπικές εμπορικές συνήθειες, καθώς έχουμε αναλάβει εμείς και τη διαχείριση των απαιτήσεων και την ασφάλιση του κινδύνου».

Η πανδημία θα φέρει αναδιάταξη στις παραγωγικές μονάδες 

Η Μαρία Ράϊκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ABC Factors & Aντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Factoring, επεσήμανε το γεγονός ότι, «η πανδημική κρίση θα φέρει αναδιάταξη στις παραγωγικές μονάδες από την Ασία κυρίως προς τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, γεγονός που δημιουργεί και μια διαφορετική προοπτική για τους Έλληνες εξαγωγείς, όσον αφορά στους αγοραστές που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Εκεί, το factoring θα μπορεί να υποστηρίξει χρηματοδοτικά και ασφαλιστικά. Ταυτόχρονα, η τάση της αύξησης των ανοικτών λογαριασμών για τις εμπορικές συναλλαγές και η ανάγκη της ασφαλιστικής κάλυψης ακόμα και πριν την φόρτωση των εμπορευμάτων, είναι προκλήσεις και για το ελληνικό factoring, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες».

Στην Ευρώπη το 68% του κλάδου

Σύμφωνα με την κ. Ράϊκου, σε μία παγκόσμια αγορά συναλλαγών μέσω factoring της τάξης των €2,8 τρισ., ο ευρωπαϊκός κλάδος κατέχει το 68%. Εξυπηρετεί περίπου 259.000 επιχειρήσεις και η αξία των χρηματοδοτήσεων έφθασε περίπου τα €245 δισ., ενώ η ετήσια ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία ανέρχεται στα επίπεδα του 7%.

Για την ελληνική αγορά, ανέφερε ότι έχει ακολουθήσει τις άλλες ευρωπαϊκές, τονίζοντας τα εξής: «οι μακρές πιστώσεις έχουν βοηθήσει από την μία πλευρά την αγορά, από την άλλη όμως, έχουμε την ύπαρξη των μεταχρονολογημένων επιταγών, οι οποίες έχουν αποτελέσει εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης με τα γνωστά προβλήματα. Θεωρούμε ότι η τάση μείωση των επιταγών είναι αυτή που θα δημιουργήσει το momentum για περαιτέρω ανάπτυξη του factoring».

Η CEO της ABC Factors θεωρεί πολύ σημαντικό τον ρόλο του factoring στην εφοδιαστική αλυσίδα, γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη για τις επιχειρήσεις της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, όχι μόνο της εύρεσης. Ωστόσο πρόσθεσε πως, «πέραν της βασικής εστίασης του κλάδου, που είναι η προεξόφληση και κάλυψη πωλήσεων, κυρίως εμπορευμάτων, δημιουργείται η ανάγκη να μπούμε πιο δυναμικά και στον τομέα των υπηρεσιών».

Τα…αφανή οφέλη του factoring

Σχετικά με το κόστος του factoring, το οποίο, σύμφωνα με μερίδα επιχειρήσεων παραμένει υψηλό, η κα Ράϊκου σημείωσε ότι, «υπάρχουν και κάποια οφέλη που δεν φαίνονται για το κόστος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τη διαχείριση των απαιτήσεων και τη ρευστότητα.

Μία προμήθεια που κινείται επί της αξίας των τιμολογίων, καλύπτει τα κόστη ενός φάκτορα να διαχειριστεί λογιστικά, να ενημερώσει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων για τις διαφορές των παραστατικών με τους οφειλέτες, να καλύψει τον πιστωτικό κίνδυνο.

Σε όλο αυτό το κόστος συμπεριλαμβάνεται το λειτουργικό κόστος που δεν θα έχουν οι επιχειρήσεις για την παρακολούθηση ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου, για την 100% κάλυψη των εξαγωγών, ενώ παράλληλα, απελευθερώνεται κρίσιμος παραγωγικός χρόνος, κάνοντας outsourcing όλες αυτές τις υπηρεσίες στον φάκτορα».

Ανάπτυξη συναλλαγών με ανοιχτούς λογαριασμούς.

Τέλος, ο Αλέξανδρος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Factors, ανέφερε ότι, «στο διεθνές εμπόριο, η τάση που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η ανάπτυξη των συναλλαγών με ανοιχτούς λογαριασμούς, άρα έχουμε μείωση των συναλλαγών με τραπεζικές εγγυήσεις. Αυτό γίνεται αφενός, λόγω της παγκοσμιοποίησης και της διάχυσης της πληροφορίας, αφετέρου της απλότητας, με το factoring να κερδίζει έδαφος.

Έχει μείνει ένα μικρό κατάλοιπο συναλλαγών με εγγυητικές επιστολές, κυρίως από την Ασία, αλλά και αυτό θεωρούμε ότι σταδιακά θα αλλάξει».

Διαταράχθηκαν οι εφοδιαστικές αλυσίδες

Ακόμη σημείωσε ότι, «μέσα στην πανδημία διαταράχτηκαν και οι εφοδιαστικές αλυσίδες. Η ΕΕ πήρε απόφαση, ώστε το 30% της παραγωγής των επεξεργαστών Η/Υ μέχρι το 2030, να γίνεται εντός ΕΕ, καθώς διαπιστώθηκε παγκόσμια έλλειψη. Είχαμε ακόμη και το φαινόμενο στη Διώρυγα του Σουέζ, που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο. Αυτό οδήγησε πολλούς μεγάλους καταναλωτές και βιομηχανίες να αποζητούν παραγωγικές μονάδες πιο κοντά στον χώρο συναρμολόγησης και παραγωγής».

O κ. Κοντόπουλος εκτιμά ότι, «η εφοδιαστική αλυσίδα θα επανασχεδιαστεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ρόλος του οικονομικού διευθυντή είναι να εξασφαλίσει ότι έχει την χρηματοδότηση και την ασφάλιση της εμπορικής συναλλαγής και τη χρηματοδότηση όλου του συναλλακτικού κυκλώματος. Το factoring πιστεύουμε ότι μπορεί να παρέχει σημαντικές υπηρεσίες, τόσο στη χρηματοδότηση των εξαγωγών, αλλά θα επεκταθεί και στο κομμάτι των υποχρεώσεων, μέσω της χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Ενίσχυση του factoring με ασφάλιση

Ο CEO της Εθνικής Factors έχει διακρίνει ότι, τα τελευταία χρόνια, το factoring με ασφάλιση έχει υποσκελίσει το factoring χωρίς ασφάλιση. Ενώ, μέχρι το 2010, τα ποσοστά ήταν 30-70%, το 2020 τα ποσοστά είναι 52-48%. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι, για μία εταιρεία, είναι σημαντικό να έχει πολύ καλούς πελάτες και συμπαγείς σχέσεις.

Πολλές φορές, μια επιχείρηση, μέσα από ένα καλό πελατολόγιο μπορεί να φθάσει σε μία χρηματοδότηση που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να φθάσει. Η καλή πελατεία αποτελεί το διαβατήριο για μία καλή και φθηνή χρηματοδότηση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης αναδείχθηκαν ως το καλύτερο στοιχείο του ενεργητικού των επιχειρήσεων. Δεν ήταν τα πάγια, αλλά οι υγιείς απαιτήσεις, οι οποίες είναι και η εξασφάλιση και ο τρόπος πληρωμής.

 

Το Factoring (πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων) αποτελεί δέσμη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν ανάγκες επιχειρήσεων που πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες με βραχυπρόθεσμη πίστωση σε πελάτες με επαναληπτική κατά κανόνα αγοραστική συμπεριφορά. Πρόκειται για σύναψη σύμβασης μεταξύ του πράκτορα (εταιρεία ή τραπεζική μονάδα Factoring) και του προμηθευτή, βάσει της οποίας ο προμηθευτής (εκχωρητής) εκχωρεί στον πράκτορα τις απαιτήσεις του έναντι των πελατών (οφειλετών) του.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ