Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΒΑΞ: Διεκδικεί έργα 4 δισ. ευρώ

Ολική επίθεση για την απόκτηση μεγάλου μεριδίου από τα έργα νέας γενιάς και δημιουργία εταιρείας παραχώρησης είναι στα σχέδια του ομίλου ΑΒΑΞ. Η πρόσφατη υπογραφή του συμβολαίου της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας κυριάρχησε στη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση και είναι το μεγάλο όπλο καθώς επιτυγχάνει την ολική επαναφορά του ιστορικού ομίλου στην κορυφή του κλάδου.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, απόλυτος στόχος είναι τα έργα του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η νέα γενιά κτιριακών και οδικών ΣΔΙΤ που έχουν δημοπρατηθεί ή πρόκειται να δημοπρατηθούν. Σε ότι έργο έχει βγει, όπως σημείωσε ο ισχυρός άνδρας του ομίλου, η εταιρεία συμμετέχει και το διεκδικεί.

Σημαντική ήταν η αναφορά του στο γεγονός πως θεωρεί πως τα χρόνια της αδράνειας του κατασκευαστικού κλάδου έχουν περάσει καθώς ξεκινούν έργα ενώ έγινε αναφορά και στα έργα της επένδυσης του Ελληνικού καθώς δρομολογούνται έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Παράλληλα τονίστηκε η δημιουργία εταιρείας παραχωρήσεων στην οποία θα περάσουν όλα τα assets του ομίλου. Από την πλευρά του ο Χρήστος Ιωάννου τόνισε πως δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση καθώς εμπλέκονται πολλά μέρη, αλλά υπάρχει η βούληση και η σχετική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει.

Για την Εγνατία Οδό έγινε πρόβλεψη πως μέσα στον Ιούλιο θα ανοίξουν οι προσφορές ενώ συνολικά αναμένεται η ανάπτυξη έργων 4 δισ. ευρώ που αφορούν έργα-ΣΔΙΤ και νέες προκηρύξεις έργων.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος του ομίλου ΑΒΑΞ, Κώστας Κουβαράς μίλησε για τα έργα που εκτελούνται. Αναφορικά με την παράδοση της επέκτασης της γραμμής 3 μέχρι το Δημοτικό Θέατρο μίλησε για τον Ιούνιο του 2022. Αποκάλυψε ότι τους επόμενους μήνες θα παραδοθούν τα έργα για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, τη Μαρίνα Λεμεσού στην Κύπρο και τον μεγάλο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας (1650MW) στο Ιράκ.

Στον τομέα της ενέργειας η Volterra προχωρά σε επενδύσεις 285MW με σημαντικότερο ένα νέο έργο 100MW στη Σαμοθράκη ενώ θα ξεκινήσει και η κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στην Καστοριά και την Κοζάνη με ισχύς 36 MW.

Η γραμμή 4

«Υπάρχει ενα χρονοδιάγραμμα για να μας παραδοθούν οι σταθμοί, υποχρέωση μας είναι να εκπονηθούν και να εγκριθούν πρώτα οι μελέτες και αρχές του 2022 να ξεκινήσουμε από τα φρέατα σε Κατεχάκη και Άλσος Βεΐκου για να μπουν οι μετροπόντικες», είπε αναφερόμενος στη γραμμή 4 ο κ.Μιτζάλης.

Ανέφερε πως μέσω του έργου θα υπάρξει μεγάλη συμβολή στην απασχόληση με χιλιάδες εργαζόμενους στην πλήρη ανάπτυξη του έργου αλλά και στην έμμεση απασχόληση μέσω της συνεργασίας με υπεργολάβους.

Για την χρηματοδότηση του έργου όπως είπε δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς το έργο ξεκινά από την προκαταβολή του 10% (περίπου 120 εκατ. ευρώ) επομένως δεν τίθεται θέμα.

Σημαντική ήταν η αναφορά του στην επιτάχυνση των έργων και όπως είπε θα γίνει προσπάθεια να ξεκινήσουν τα έργα στη γραμμή 4 ακόμα και εντός του 2021.

Ο Δ.Σ. της ΑΒΑΞ υπογράμμισε ότι πρόκειται για έργο που περνά από πυκνοκατοικημένες περιοχές αλλά το σημαντικότερο μέρος των έργων θα γίνει υπόγεια (cover and cut) προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι οχλήσεις στις περιοχές που θα δημιουργηθούν εργοτάξια.

Για τα αρχαία δεν έκρυψε πως υπάρχουν σημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον που είναι γνωστά από το σχεδιασμό και συμπυκνώνονται στο κέντρο της πόλης μεταξύ Ακαδημίας και Ευαγγελισμού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ