Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ερευνα EY: Μία στις τρεις επιχειρήσεις σχεδιάζει να επενδύσει στην Ελλάδα

Πηγή: picjumbo
Πηγή: picjumbo

«Η φετινή έρευνα της ΕΥ καταγράφει σημαντική βελτίωση, τόσο ως προς τον αριθμό των ΑΞΕ που ανακοινώθηκαν, όσο και ως προς τις αντιλήψεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας σχετικά με την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού. Την ίδια ώρα, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας και της πράσινης μετάβασης, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό της τελευταίας εικοσαετίας». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στο 4ο InvestGR Forum 2021 ο Πάνος Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της EY Ελλάδος παρουσιάζοντας την έρευνα «EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2021».

Διψήφια πτώση για πρώτη φορά μετά το 2009

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη υποχώρησαν πέρυσι για 4η φορά σε διάστημα 15 ετών που κατέγραψαν μείωση 13% από το 2019, στα 5,58 τρισ. ευρώ, η δεύτερη φορά μετά την κρίση του 2009 που είναι σε διψήφια ποσοστά.

Η εξέλιξη είναι ενδεικτική των αναταράξεων που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού.

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την ελκυστικότητα της Ευρώπης ως επενδυτικού προορισμού είναι με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν τα στελέχη των επιχειρήσεων:

53%: Η σταθερότητα του πολιτικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος

44%: Η αξιοπιστία και η κάλυψη των υποδομών (μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια)

44%: Οι δεξιότητες και η διαθεσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού

Στην 8η θέση η Ελλάδα

Αναφορικά με το ποιες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν περισσότερες ελκυστικές για ξένες επενδύσεις στην κορυφή με διαφορά παραμένει το Ηνωμένο Βασίλειο (43%), ακολουθούμενο από την Γαλλία (31%), την Γερμανία (28%) και την Ιταλία (26%), με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 8η θέση με ποσοστό 10% (όσο και η Φινλανδία με τη Βουλγαρία). Βρίσκεται δηλαδή πίσω μόνο από τις έξι ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης και το Βέλγιο και μπροστά από πολλές χώρες και μάλιστα ορισμένες οι οποίες πρωταγωνιστούσαν τα προηγούμενα χρόνια όπως είναι η Ιρλανδία και η Πολωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Investment Monitor, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας βρέθηκε στην 23η θέση στην Ευρώπη (από 29η το 2019 και 35η το 2018), αποσπώντας το 0,70% των ευρωπαϊκών ΑΞΕ, ποσοστό δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ της, αλλά το οποίο έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 (0,34%).

Σύγκριση ΑΞΕ με άλλες χώρες

Η βελτίωση της θέσης μας αποδίδεται σε μία αύξηση των απόλυτων άμεσων ξένων επενδύσεων σε ποσοστό 77% από το 2019, σε μία χρονιά που στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 13%.

Που κατευθύνθηκαν όμως οι επενδύσεις ανά κλάδο;

Στη χώρα μας κυριάρχησαν οι επενδύσεις σε επαγγελματικές υπηρεσίες (28% έναντι 12% στην Ευρώπη) – έναν τομέα που συνδέεται με υψηλές δεξιότητες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις - και ακολούθησαν οι τομείς υπηρεσιών λογισμικού & πληροφορικής (23%) – κλάδος έντασης γνώσης που συνδέεται με την τεχνολογία και την ψηφιακή οικονομία- , της παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (13%) και του πετρελαίου/φυσικού αερίου (10%).

Αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα οι επενδύσεις στους πρώτους δύο τομείς, ωστόσο ο κ. Παπάζογλου υπογράμμισε ότι «θα θέλαμε να δούμε περισσότερες επενδύσεις στον αγροδιατροφικό κλάδο, στον κλάδο υγείας και φαρμάκου και στα logistics, κλάδοι οι οποίοι έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Γενικά συμπεράσματα

Ως γενικά συμπεράσματα από την έκθεση ο κ. Παπάζογλου ανέφερε τα εξής:

  • Μετά από την περσινή δύσκολη χρονιά, που είδαμε τη θετική εικόνα της χώρας να παγιώνεται ή να βελτιώνεται ελαφρώς, φέτος έχουμε μια αισθητή βελτίωση σε όλους τους επιμέρους δείκτες
  • Παραμένει, αλλά μειώνεται η διαφοροποίηση μεταξύ επιχειρήσεων με και χωρίς παρουσία στην Ελλάδα
  • Η πανδημία δεν φαίνεται να οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές των επενδυτικών σχεδίων για τη χώρα. Αντίθετα η καλή διαχείριση της κρίσης επηρεάζει θετικά τις αποφάσεις των επενδυτών
  • Παραμένουν πολλά σημεία όπου η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, ειδικά σε ό,τι αφορά σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί
  • Μεγάλη βαρύτητα δίνεται σε θέματα βιωσιμότητας, τεχνολογίας και δεξιοτήτων
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ανταγωνισμό, ψάχνουν όλες οι χώρες άμεσες ξένες επενδύσεις

Βελτιωμένη η ελκυστικότητα της Ελλάδας για επενδύσεις

Σε ποσοστό 75% πιστεύουν οι συμμετέχοντες στην έκθεση ότι θα βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας στα επόμενα τρία χρόνια, έναντι 65% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Η χώρα μας κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Το 34% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να αναπτύξουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα κατά τον επόμενο χρόνο (έναντι 28% το 2020). Το ποσοστό είναι 51% όταν αναφερόμαστε σε εγκατεστημένες στην Ελλάδα επιχειρήσεις και 6% για μη εγκατεστημένες.

Πού θέλουν να επενδύσουν όμως οι επιχειρήσεις;

Γραφεία πωλήσεων & μάρκετινγκ παραμένουν σταθερά στην πρώτη θέση των προτιθέμενων επενδύσεων. Θετική εξέλιξη η πρόθεση για επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (18% έναντι 15%), ενώ η βιομηχανία υποχωρεί στο 185 από 26% πέρυσι, αν και το ποσοστό παραμένει υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (14%). Μηδενική η πρόθεση για ίδρυση κεντρικών γραφείων.

Ποιοι κλάδοι θα στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας;

Σχετικά με τους κλάδους που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, στην κορυφή παραμένει ο τουρισμός και ακολουθούν η ψηφιακή οικονομία, τα logistics και τα κανάλια διανομής, η ενέργεια και οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το real estate/κατασκευές.

Προτεραιότητες για να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της χώρας

Στην πρώτη θέση μεταξύ των τομέων όπου πρέπει να συνεχίζει να εστιάζει η χώρα για να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, βρίσκεται η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (38%). Ακολουθούν η υποστήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας σε τομείς, όπως η καθαρή τεχνολογία, η υγεία, τα logistics, τα έξυπνα δίκτυα, κ.λπ. (33%), καθώς και η μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού κόστους (33%).

Τέλος, ένα εντυπωσιακό 86% των επιχειρήσεων, περιλαμβανομένου του 62% των επιχειρήσεων που δεν έχουν μέχρι σήμερα παρουσία στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι θα ήταν πιο πρόθυμες να επενδύσουν στη χώρα, αν αντιμετωπιστούν τα αρνητικά σημεία που λειτουργούν σήμερα αποτρεπτικά.

Τέλος ο κ. Παπάζογλου αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η χώρα μας για να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ