Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αποζημίωση 35 εκατ. ευρώ στους παραχωρησιούχους για απώλεια εσόδων λόγω lockdown

Πηγή: Intime

Στην καταβολή αποζημίωσης απώλειας εσόδων στους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό κατά το 1ο εξάμηνο του 2020, προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή εγκρίθηκε η δέσμευση ποσού 13.500.000 ευρώ ως αποζημίωση στον παραχωρησιούχο, «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», λόγω συνδρομής παρέμβασης του Δημοσίου και γεγονότων ευθύνης Δημοσίου, για τη χρονική περίοδο από 01.01.2020 έως 30.06.2020, που συνίστανται στους περιορισμούς και απαγορεύσεις που επέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο στις μετακινήσεις, προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά της πανδημίας. 

Σύμφωνα την απόφαση, «η Ελληνική Κυβέρνηση από το Φεβρουάριο του 2020 εξέδωσε πλήθος Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) καθώς και Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) με έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισητης εξάπλωσηςτης πανδημίας Covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων με κανονιστικές πράξεις σειρά περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων στη λειτουργία επιχειρήσεων, στην προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους, στις συναθροίσεις, στην κυκλοφορία των πολιτών, στις διανομαρχιακές μετακινήσεις, στις οδικές συνδέσεις με όμορες χώρες. Κατά το διάστημα των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων στις μετακινήσεις η κυκλοφορία στο Έργο Παραχώρησης σημείωσε μεγάλη πτώση συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους».

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, όπως αυτό προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ του παραχωρησιούχου, «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «ο παραχωρησιούχος αναφέρει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί οδηγεί αναπόφευκτα σε κατάρρευση τους κυκλοφοριακούς φόρτους του αυτοκινητόδρομου και, ως εκ τούτου, στην κατάρρευση των αντίστοιχων εσόδων του Παραχωρησιούχου. Επίσης, ο Παραχωρησιούχος επισημαίνει ότι η άμεση αποζημίωσή του για την απώλεια εσόδων του Α ́ Εξαμήνου λόγω της πανδημίας του covid-19 είναι απολύτως απαραίτητη αφού σε αντίθετη περίπτωση θα υφίσταται αδυναμία καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς του Δανειστές με αποτέλεσμα την επέλευση Γεγονότος Ευθύνης του (EventofDefault) το οποίο θα έχει ως συνέπεια την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του Τμήματος Πάτρας-Πύργου. Ο Παραχωρησιούχος υπογραμμίζει ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση ενδέχεται, λόγω αδυναμίας εισαγωγής υλικών και ανταλλακτικών που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και της απαγόρευσης συναθροίσεων και μετακινήσεων, να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία και συντήρηση του Έργου σύμφωνα με τις καθορισμένες συμβατικές προδιαγραφές».

Στη σύμβαση παραχώρησης δεν περιλαμβανόταν ο κίνδυνος της πανδημίας ή της βιολογικής μολύνσεως στους κινδύνους για τους οποίους έπρεπε υποχρεωτικά να ασφαλιστεί ο Παραχωρησιούχος. Μετά τον έλεγχο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων διαπιστώθηκε ότι η κάλυψη εκ μέρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου των απολεσθέντων εσόδων εξ αιτίας της αναστολής της λειτουργίας του έργου καλύπτονταν εν γένει μόνο στην περίπτωση που αυτή προέρχονταν εξ αιτίας υλικής ζημιάς στο έργο.

Για τους ίδιους λόγους καταβάλλεται αποζημίωση απώλειας εσόδων 1ου εξαμήνου 2010 λόγω περιοριστικών μέτρων, ύψους 13.360.000 ευρώ στον παραχωρησιούχο, «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», 6.370.000 ευρώ στον παραχωρησιούχο, «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», και 1.740.000 ευρώ στον «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ» και 5,3 εκατ. στην ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ