Νέα
  • ΓΔ: 956.28 +0.72%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Παπουτσάνης: Ενίσχυση οικονομικών μεγεθών το α' εξάμηνο του 2021

Πηγή: papoutsanis.gr
Πηγή: papoutsanis.gr

Σε 24,2 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι 20,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αυξημένος κατά 16%. Η αύξηση του κύκλου εργασιών της Παπουτσάνης οφείλεται στις υψηλές επιδόσεις των κατηγοριών των επώνυμων προϊόντων (εξαιρουμένων των αντισηπτικών), των παραγωγών για τρίτους, αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων των ειδικών σαπωνομαζών, πρώτης ύλης για την παραγωγή στερεού σαπουνιού.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ, έναντι 3,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ, έναντι 2,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, διαμορφώθηκαν (για τον όμιλο και την εταιρεία) σε κέρδη 4,0 εκατ. έναντι κερδών 4,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ο Μενέλαος Τασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, δήλωσε ότι «η ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της Παπουτσάνης το πρώτο εξάμηνο του 2021, παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της εταιρείας και των επενδύσεων που υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε μέσα στο 2021. Με πυλώνες την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της θέσης των επωνύμων προϊόντων στα σημεία πώλησης, τη διεύρυνση υπαρχουσών συνεργασιών αλλά και την ανάπτυξη νέων, προδιαγράφονται θετικές οι προοπτικές για την 'Παπουτσάνης' και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ολοκληρώνοντας τις σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες και μέσα από τη συστηματική έρευνα και ανάπτυξη, η Παπουτσάνης θα συνεχίσει να διαγράφει αναπτυξιακή τροχιά, απαντώντας στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο μέλλον για την εταιρεία».

Οι εξαγωγές της εταιρίας Παπουτσάνης ανήλθαν σε 14,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, που αντιπροσωπεύει ποσοστό 60% του συνολικού κύκλου εργασιών, καταγράφοντας αύξηση ύψους 38% με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το 23% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 8% από πωλήσεις προς την ξενοδοχειακή αγορά, το 54% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 15% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

Το μικτό κέρδος επηρεάστηκε θετικά από την ανάπτυξη πωλήσεων κατά τη τρέχουσα περίοδο και ανήλθε (για τον όμιλο και την εταιρεία) σε 8,0 εκατ. ευρώ έναντι 7,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13%. Το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 33% έναντι 34% το α' εξάμηνο του 2020.

Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2021, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η εταιρεία και των μεταφορικών από και προς χώρες του εξωτερικού. Η διοίκηση της εταιρείας διαχειρίστηκε σε μεγάλο βαθμό την απότομη αυτή αύξηση του κόστους, μέσω μετακύλισης της αύξησης σε πελάτες, ιδιαίτερα στις κατηγορίες των παραγωγών προϊόντων για τρίτους και βιομηχανικών πωλήσεων σαπωνωμαζών. Επίσης, μέρος των υλών που αναλώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο στην παραγωγή, η εταιρεία, είτε το τηρούσε σε απόθεμα ήδη από το προηγούμενο έτος, είτε είχε διαπραγματευτεί και συμφωνήσει με βασικούς προμηθευτές συγκεκριμένη ποσότητα και τιμή, σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ίσχυσαν το 2021.

Οι πωλήσεις επώνυμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2,5% το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Σημειώνεται ότι κατά το 2020, η συγκεκριμένη κατηγορία ωφελήθηκε σημαντικά από τις αυξημένες πωλήσεις αντισηπτικών ως συνέπεια της πανδημίας του COVID-19. Εκτός αντισηπτικών, οι πωλήσεις των επώνυμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 41% σε σχέση με πέρυσι. Η ενίσχυση της θέσης των επώνυμων προϊόντων στα σημεία πώλησης, θα υπηρετήσει το στρατηγικό στόχο της εταιρείας για βελτίωση των συνολικών μεριδίων αγοράς.

Η κατηγορία των ξενοδοχειακών προϊόντων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, μειώθηκε κατά περίπου 5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Να σημειωθεί ότι κατά το τρέχον εξάμηνο, η Ελλάδα συνεισέφερε περίπου τα 2/3 των πωλήσεων της κατηγορίας, με τις εξαγωγές να καλύπτουν το υπόλοιπο, ενώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο η σχέση ήταν αντίστροφη.

Η κατηγορία Προϊόντα Τρίτων, Ιδιωτική Ετικέτα παρουσίασε αύξηση 28% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η ανάπτυξη αυτή προήλθε κυρίως από την περαιτέρω σημαντική διεύρυνση συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρείες του εξωτερικού για την παραγωγή προϊόντων τους (οι σχετικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 69% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020), συνεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει από το 2019 και συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Σημειώνεται ότι και αυτή η κατηγορία είχε ευνοηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 από πωλήσεις αντισηπτικών σε βιομηχανικούς πελάτες εσωτερικού.

Η κατηγορία σαπωνωμαζών αφορά κυρίως εξαγωγές και αναπτύχθηκε κατά 15%. Η ανάπτυξη οφείλεται στην εδραίωση της εταιρίας σαν έναν από τους βασικότερους προμηθευτές ειδικών σαπωνωμαζών στη διεθνή αγορά, στη συνεχή διεύρυνση του πελατολογίου αλλά και της προσφερόμενης γκάμας προϊόντων. Η Παπουτσάνης, επενδύοντας στην έρευνα και την καινοτομία, συνεχίζει να αναπτύσσει δυναμικά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ