Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στο υψηλότερο σημείο από το Μάιο του 2010 ο Δείκτης Προσδοκιών στις Κατασκευές

Κατασκευαστικές εταιρείες
Πηγή: Pexels

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, φτάνοντας στις 148,6 μονάδες (από 128,9 μον. τον Ιούνιο), επίπεδο πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (83,3 μονάδες) και το μεγαλύτερο από το Μάιο του 2000, όπως διαπιστώνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, στους επιμέρους κλάδους, σημειώθηκε έντονη βελτίωση στις Ιδιωτικές Κατασκευές, ενώ οι προσδοκίες στα Δημόσια έργα ενισχύθηκαν ήπια. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνθηκαν, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν αισθητά.

Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης των -31 μονάδων στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνθηκε, στις -23 μονάδες, με το 52% (από 56%) των επιχειρήσεων να διατυπώνει απαισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών το επόμενο τρίμηνο.

Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο θετικός δείκτης των +13 μονάδων ενισχύθηκε στις +33 μονάδες, με το 40% (από 36%) των ερωτηθέντων να προβλέπει άνοδο θέσεων εργασίας στον τομέα και μόλις ένα 7% (από 23%) να εκτιμά μείωσή τους.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία, ο αρνητικός δείκτης των -14 μονάδων στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων μεταστράφηκε σε σαφώς θετικό, στις +11 μονάδες, ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας διατηρήθηκαν σε εκείνους του προηγούμενου τριμήνου (9,4).

Στο πεδίο των τιμών, οι οριακές πληθωριστικές προσδοκίες ενισχύθηκαν (+12 από +3 μον. ο δείκτης). Τέλος, το 15% των επιχειρήσεων αναφέρουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Από τις υπόλοιπες, το 32% επισημαίνει τη χαμηλή ζήτηση, το 13% την ανεπαρκή χρηματοδότηση και ένα 21% (από 10%) την πανδημία ως το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του.

Τι έδειξαν οι επιμέρους κλάδοι

Κατακόρυφη ενίσχυση παρουσίασε τον Ιούλιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές και διαμορφώθηκε στις 186,6 μονάδες (από 147,5), επίπεδο πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου περυσινού (99,0 μον.). Οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο προγραμματισμένων εργασιών εξελίχθηκαν σε σαφώς θετικές τον Ιούλιο και διαμορφώθηκαν στις +25 (από -7) μονάδες, ενώ παράλληλα, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν σημαντικά στις +57 (από +31) μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων παρουσίασαν ισχυρή ενίσχυση (+37 από +1 μον. ο δείκτης), ενώ και οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας ενισχύθηκαν και διαμορφώθηκαν στους 8,4 (από 8,0).

Ως προς τις τιμές, οι ισοσκελισμένες προσδοκίες έγιναν οριακά θετικές (+1 μονάδα). Τέλος, το 15% των επιχειρήσεων δεν αναφέρει προσκόμματα στη λειτουργία του. Από τις υπόλοιπες, το 8% δηλώνει την ανεπάρκεια χρηματοδότησης, το 15% (από 41%) τη χαμηλή ζήτηση και ένα 36% (από μόλις 7%) τους παράγοντες που οφείλονται στην πανδημία του νέου κορωνοϊού ως το βασικότερο εμπόδιο λειτουργίας τους.

Μικρή ενίσχυση έναντι του Ιουνίου παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων. Διαμορφώθηκε στις 94,8 (από 92,2 τον Ιούνιο) μονάδες, πολύ υψηλότερα ωστόσο από την αντίστοιχη περυσινή τιμή του (53,4 μον.).

Ως προς το πρόγραμμα εργασιών του κλάδου, ο αρνητικός δείκτης των -64 μονάδων τον προηγούμενο μήνα ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στις -75 μονάδες.

Στις προβλέψεις για την απασχόληση, το σχετικό ισοζύγιο αλλάζει τάση και διαμορφώνεται στις +4 μονάδες (από -10). Μόλις το 17% (από 20%) των επιχειρήσεων του κλάδου αναμένουν περισσότερες θέσεις απασχόλησης, ενώ το 13% (από 31%) προβλέπει μείωσή τους.

Αισθητά ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης εκτιμήσεων για το επίπεδο των τρεχουσών εργασιών, κατά 16 μονάδες, στις -18. Το ελαφρώς θετικό ισοζύγιο των τιμών ενισχύθηκε κατά 17 μονάδες και διαμορφώθηκε στις +24 μονάδες.

Τέλος, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία διατηρήθηκε στο 14%-15%, με το 50% (από 41%) να αναφέρει τη χαμηλή ζήτηση, το 18% την περιορισμένη χρηματοδότηση και το 5% (από 15%) την τρέχουσα κρίση της πανδημίας ως τα κυριότερα προσκόμματα λειτουργίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ