Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ποια ήταν η πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στη μεταπολεμική Ελλάδα του 1960 - Πώς είναι σήμερα

Στην ένδοξη για την ελληνική μεταποίηση δεκαετία του 1960, δημιουργήθηκε μία από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν στο χρόνο, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία που πάσχιζε να βρει τον βηματισμό της και να εκσυγχρονιστεί.

Στις 27 Αυγούστου 1960 υπογράφεται στην Αθήνα από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή η συμφωνία με τη γαλλική Pechinay (Πεσινέ) που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας για παραγωγή 100.000 τόνων αλουμίνας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στη χώρα μας και μία από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ. 

Με τη συμφωνία δημιουργείται η εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδας» και το μοναδικό εργοστάσιο της χώρας για παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου και αλουμίνας με εγκαταστάσεις στον νομό Βοιωτίας.

Για την κυβέρνηση Καραμανλή, η ίδρυση ενός εργοστασίου αλουμινίου εντασσόταν στην πολιτική της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ανταποκρινόταν σε μία αντίληψη για το κράτος ως μηχανισμό που εξασφαλίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα και δίνει κίνητρα για την αξιοποίηση των ελληνικών και ξένων κεφαλαίων. Στο οικονομικό πεδίο, η ίδρυση του Αλουμινίου της Ελλάδος αντιπροσώπευε τη λογική της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας. Αν και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και κριτική προς την κυβέρνηση Καραμανλή για «ξεπούλημα» του εθνικού βωξίτη, αναγνωρίζεται εώς σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα μεταποιητικά εγχειρήματα της εποχής. 

Το εργοστάσιο θεμελιώθηκε στις 7 Απριλίου 1963 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και εγκαινίασε την παραγωγή του στις 13 Ιουνίου 1966.

Η εποχή Μυτιληναίου

Το Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Ε. υπήρξε ίσως το σημαντικότερο μεταποιητικό εγχείρημα της εποχής και ενδεχομένως το καλύτερο δείγμα του πώς αντιλαμβάνονταν οι πολιτικοί της εποχής την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Ιστορικοί της εποχής εξηγούν πως η επιδότηση της τιμής την οποία κατέβαλλε για το ηλεκτρικό ρεύμα το Αλουμίνιον της Ελλάδος, αντιπροσώπευε το κόστος που έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό της και για τη δημιουργία βαριάς βιομηχανίας.

Από το 2005 η Αλουμίνιον της Ελλάδος πέρασε στον όμιλο Mytilineos. Σήμερα αποτελεί τη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ