Νέα
  • ΓΔ: 818.59 +0.23%
  • Τζίρος: 22,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιατί οι πέντε ισχυροί εργολάβοι δεν ελπίζουν στα δημόσια έργα – Οι μεγάλες μάχες του 2021

Κατασκευαστικές εταιρείες
Πηγή: Pexels

Εντείνεται η στροφή των ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων προς δραστηριότητες πέραν των παραδοσιακών δημοσίων έργων. Τα άδεια κρατικά ταμεία, σε συνδυασμό με τις πολυετείς καθυστερήσεις σχεδόν σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, οδηγούν τους μεγάλους ομίλους στη διεκδίκηση συμβάσεων σε άλλους τομείς. Ειδικά το 2021 οι διοικήσεις των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος και Intrakat, των πέντε ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων, θα δώσουν σκληρές μάχες σε πολλούς διαγωνισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν αφορούν δημόσια έργα.

Σε τομείς εκτός των παραδοσιακών δημοσίων έργων θα δοθούν και οι μεγαλύτερες μάχες του 2021. Μία από τις μεγαλύτερες είναι η απόκτηση του 65% έως 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν οι επτά όμιλοι που έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Στους επτά διεκδικητές περιλαμβάνονται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Μυτιληναίος που έχουν ήδη ισχυρή παρουσία και στην ενέργεια. Περιλαμβάνονται και άλλοι ισχυροί της ενέργειας όπως η κοινοπραξία Motor Oil – ΔΕΗ, η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) με την γαλλικών συμφερόντων Edison, η Shell, ο όμιλος Κοπελούζου και η ελβετική MET Holding.

Μέσα στη νέα χρονιά θα κατατεθούν και οι προσφορές για ένα έργο τηλεπικοινωνιών που προωθείται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και των πέντε ισχυρών ομίλων. Πρόκειται για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας ULTRA FAST BROADBAND» (UFBB), προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, με τον ΦΠΑ, μέσω του οποίου θα καλυφθούν με δίκτυα οπτικών ινών περιοχές της χώρας που δεν είχαν εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και συνεπώς δεν εντάχθηκαν στα επενδυτικά τους σχέδια. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η συμφωνία της Grid Telecom, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για από κοινού διεκδίκηση του έργου. Για να προχωρήσει, όμως, ο διαγωνισμός, οι εννέα υποψήφιοι ζητούν αλλαγές στη σύμβαση παραχώρηση. Στον ανταγωνιστικό διάλογο συμμετέχουν, επίσης, οι Wind Hellas, Vodafone Ελλάδος, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, κοινοπραξία Μυτιληναίος - METKA EGN LTD., Intrakat και ΟΤΕ. Θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρξουν και άλλα κοινά σχήματα μεταξύ κατασκευαστών και τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Και η τρίτη μεγάλη μάχη της χρονιάς δεν συνδέεται με τα παραδοσιακά δημόσια έργα. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι δύο διαγωνισμοί για την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 650 εκατ. ευρώ. Σήμερα και οι πέντε ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν παρουσία στη διαχείριση απορριμμάτων, οι περισσότεροι μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που προχώρησαν την τελευταία επταετία. Αυτή την περίοδο διαμορφώνονται και νέες συμμαχίες καθώς ακούγεται πως η μονάδα επεξεργασίας που προβλέπεται να κατασκευαστεί στη χωματερή της Φυλής θα είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με ετήσια δυναμικότητα κοντά στους 600.000 τόνους απορριμμάτων.

Τουλάχιστον δύο κατασκευαστικοί όμιλοι εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες ως ενδιαφερόμενοι και για τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ που πωλούνται μέσω δύο ξεχωριστών διαγωνισμών. Η προθεσμία υποβολής προσφορών αναμένεται να παραταθεί. Αλλά και για τις παραχωρήσεις των περιφερειακών λιμανιών της χώρας, εκτός από εγχώριους (όπως ο ΟΛΘ) και ξένους διαχειριστές λιμένων, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και κοινοπραξίες που συμμετέχουν κατασκευαστικές εταιρείες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ