Νέα
 • ΓΔ: 1042.9 +1.17%
 • Τζίρος: 26,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

KPMG: Σπάνε κάθε ρεκόρ οι επενδύσεις VC σε Fintech το πρώτο μισό του 2021

Πηγή: Pixabay

Η συνολική παγκόσμια χρηματοδότηση του Fintech, μέσω M&A, PE και VC, εκτοξεύτηκε σε νέο υψηλό το β’ εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση «Pulse of Fintech»σχετικά με τις τάσεις των παγκόσμιων επενδύσεων σε Fintech που δημοσιεύεται από την KPMG.

Η ρευστότητα ταμειακών αποθεμάτων, η αυξανόμενη διαφοροποίηση σε κόμβους και υποτομείς και η ισχυρή δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν στην έναρξη ρεκόρ για το 2021, με τη χρηματοδότηση να αυξάνεται από τα 87,1 δισ. δολάρια το β’ εξάμηνο του 2020, στα 98 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι αποτιμήσεις των Fintech παρέμειναν πολύ υψηλές κατά το α’ εξάμηνο του 2021, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να θεωρούν τον κλάδο ελκυστικό και με καλές επιδόσεις -ένας πιθανός λόγος για την έκρηξη των εταιρειών unicorn, με 163 να δημιουργούνται κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Υπό την πίεση της αύξησης της ταχύτητας του ψηφιακού μετασχηματισμού τους και της ενίσχυσης των ψηφιακών δυνατοτήτων τους, οι εταιρείες κατέγραψαν ιδιαίτερη δραστηριότητα σε επιχειρηματικές συμφωνίες, συμμετέχοντας με περίπου 21 δισ. δολάρια σε επενδύσεις πάνω από σχεδόν 600 συμφωνιών παγκοσμίως, με πολλούς να συνειδητοποιούν ότι ο πιο γρήγορος δρόμος είναι μέσω της συνεργασίας, της επένδυσης ή της απόκτησης fintech.

«Οι συνολικές επενδύσεις σε Fintech σκαρφάλωσαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το α’ εξάμηνο του 2021, καθώς οι επενδυτές, ιδιαίτερα οι εταιρείες και οι επενδυτές VC, στοιχημάτισαν στους ηγέτες της αγοράς σε πολλές δικαιοδοσίες και σχεδόν σε όλους τους υποτομείς», σχολιάζει ο Ian Pollari, Global Fintech Co-Lead της KPMG. «Μεγάλοι γύροι χρηματοδότησης, υψηλές αποτιμήσεις και επιτυχημένες εισαγωγές επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι η ψηφιακή δέσμευση των πελατών που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήρθε για να μείνει».

Σημαντικές επενδύσεις

Οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 42,1 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ και τα 51,4 δισ. δολάρια στην αμερικανική ήπειρο

Οι γενικές επενδύσεις σε Fintech στις ΗΠΑ παρέμειναν δυναμικές το α’ εξάμηνο του 2021, αγγίζοντας τα 42,1 δισ. δολάρια. Οι επενδύσεις VC στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2020 των 22 δισ. δολαρίων, για να αγγίξουν τα 25 δισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2021. Κάποιες από τις μεγάλες συμφωνίες ήταν η άντληση 3,4 δισ. δολαρίων από την Robinhood, 600 εκατ. δολαρίων από την Stripe και 500 εκατ. δολαρίων από κάθε μία από τις Better, ServiceTitan και DailyPay.

Η ωρίμανση του Fintech κλάδου ήταν εμφανής στην ισχυρή δραστηριότητα εισαγωγών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του επιτυχημένου IPO της Affirm, της άμεσης εισαγωγής της Coinbase, της συγχώνευσης SPAC (εταιρίες ειδικού σκοπού απόκτησης) της SoFi με την Social Capital Hedosophia Holdings Corp. V και της συγχώνευσης SPAC της Clover Health στον κλάδο του insurtech με τη Social Capital Hedosophia Holdings Corp. III.

Στην αμερικανική ήπειρο γενικότερα, οι επενδύσεις σε Fintech υπήρξαν επίσης πολύ ισχυρές, αγγίζοντας τα 51,4 δισ. δολάρια κατά το α’ εξάμηνο του 2021. Οι επενδύσεις VC αντιστοιχούν στα 31 δισ. δολάρια αυτού του συνόλου, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ των 24 δισ. δολαρίων του 2020. Οι συνεχιζόμενες καινοτομίες στην χρηματοοικονομική τεχνολογία, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση της χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών, έχει καταστήσει τις Fintech έναν από τους πιο ενεργούς επενδυτικούς τομείς, τόσο σε επίπεδο VC όσο και Εξαγορών & Συγχωνεύσεων.

Η παγκόσμια τάση της αύξησης των εταιρικών επενδύσεων έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην αμερικανική ήπειρο κατά το α’ εξάμηνο του 2021, με επενδύσεις ύψους US$ 12,8 δισ. κατά το πρώτο μισό του χρόνου, έναντι US$ 11,4 δισ. στη διάρκεια ολόκληρου του 2020.

Καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ οι επενδύσεις VC στην Ευρώπη

Οι συνολικές επενδύσεις σε Fintech στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής συνέχισαν να αυξάνονται, με επενδύσεις άνω των 39 δισ. δολαρίων το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι ετήσιου συνόλου 26 δισ. δολαρίων το 2020. Η περιοχή επίσης κατέρριψε το προηγούμενο ετήσιο υψηλό της στις επενδύσεις VC εστιάζοντας στο Fintech, καταγράφοντας 15 δισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2021 έναντι 9 δισ. δολαρίων στη διάρκεια ολόκληρου του 2020.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στην κορυφή, με επενδύσεις στο Fintech ύψους 24,5 δισ. δολαρίων μεταξύ των οποίων μια συμφωνία M&A ύψους 14,8 δισ. δολαρίων από την Refinitiv, με τις σκανδιναβικές χώρες (4,8 δισ.), τη Γερμανία (2,5 δισ.) και τη Γαλλία (2 δισ.) να ακολουθούν. Τα 4,8 δισ. δολάρια σε συνολικές επενδύσεις Fintech στις σκανδιναβικές χώρες ήταν το αποτέλεσμα τριών μεγάλων συμφωνιών στη Σουηδία: την εξαγορά ύψους 2,6 δισ. της πλατφόρμας συναλλαγών Itiviti από την Broadridge Financial Solutions, και δύο γύρους χρηματοδότησης συνόλου 1,9 δισ. της Klarna, μιας εταιρείας πληρωμών μετά την αγορά.

Κατά το α’ εξάμηνο του 2021, στη περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, μια πολύ πιο ευρεία γκάμα κόμβων του Fintech προσέλκυσε μεγαλύτερες επενδύσεις από ό,τι το παρελθόν, από επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 800 εκατομμύριων δολαρίων στην Group 42, με έδρα στο Αμπού Ντάμπι, και την εξαγορά PE αξίας 600 εκατ. δολαρίων της ιρλανδικής Fenergo, στα 100+ εκατ. δολάρια των χρηματοδοτικών γύρων VC στην Ολλανδία (Mollie, Bunq), τη Γαλλία (π.χ. Ledger, Market Pay, Shift Technology, Alan, και άλλες), την Αυστρία (BitPanda), τη Τσεχική Δημοκρατία (Twisto) και τη Σαουδική Αραβία (Tamara).

Στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, οι εταιρικές επενδύσεις VC εκτοξεύτηκαν στο ιστορικό υψηλό των 5,2 δισ. δολαρίων το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 5,1 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2020.

Α’ εξάμηνο - Βασικά σημεία

 • Οι παγκόσμιες επενδύσεις στο Fintech άγγιξαν τα 98 δισ. δολάρια μέσω 2.456 συμφωνιών το β’ εξάμηνο του 2021, ξεπερνώντας κατά πολύ το περσινό ετήσιο σύνολο των 121,5 δισ. δολαρίων μέσω 3.520 συμφωνιών .
 • Οι συμφωνίες M&A συνεχίστηκαν με πολύ υγιή ρυθμό, αντιστοιχώντας σε 40,7 δισ. δολάρια μέσω 353 συμφωνιών το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 74 δισ. δολάρια μέσω 502 συμφωνιών στη διάρκεια ολόκληρου του 2020.
 • Οι αποτιμήσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων προχωρημένου σταδίου υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, με τις μέσες προκαταρκτικές εκτιμήσεις παγκοσμίως για τις συμφωνίες προχωρημένου σταδίου να αυξάνονται από τα 135 εκατ. δολάρια το 2020 στα 325 εκατ. δολάρια στα τέλη του α’ εξαμήνου του 2021.
 • Η εταιρική συμμετοχή σε VC επενδύσεις στο Fintech καταγράφηκε ιδιαίτερα ισχυρή το α’ εξάμηνο του 2021, με επενδύσεις ύψους 20,8 δισ. δολαρίων παγκοσμίως. Τόσο η αμερικανική ήπειρος (13 δισ. δολάρια), όσο και η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (5 δισ. δολάρια) κατέγραψαν επίπεδα ρεκόρ στις συνδεδεμένες επενδύσεις εταιρικών επιχειρηματικών κεφαλαίων (Corporate Venture Capital, CVC).
 • Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια άγγιξαν νέο ετήσιο ρεκόρ στα μέσα του έτους, σημειώνοντας αύξηση από τα 2,2 δισ. δολάρια το 2020 σε περισσότερα από 3,7 δισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2021.
 • Η διασυνοριακή δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων ενισχύθηκε σημαντικά, από τα 10,3 δισ. δολάρια στη διάρκεια του 2020 στα 27,2 δισ. δολάρια μόνο το α’ εξάμηνο του 2021.
 • Οι εταιρείες PE, στράφηκαν προς τον τομέα του Fintech το α’ εξάμηνο του 2021, συνεισφέροντας επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων - ξεπερνώντας το προηγούμενο ετήσιο υψηλό των 4,7 δισ. που καταγράφηκε το 2018.
 • Οι συνολικές επενδύσεις στο Fintech στην αμερικανική ήπειρο έδειξαν μεγάλη δυναμικότητα, με περισσότερα από 51 δισ. δολάρια σε επενδύσεις μέσω 1.188 συμφωνιών.
 • Η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής κατέγραψε επενδύσεις ύψους 39,1 δισ. δολαρίων στο Fintech το α’ εξάμηνο του 2021, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ 15,1 δισ. δολαρίων από χρηματοδότηση VC.
 • Οι επενδύσεις Fintech στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνεχίστηκαν σε πιο ήπιους ρυθμούς, αγγίζοντας τα 7,5 δισ. δολάρια μέσω 467 συμφωνιών, έναντι 13,4 δισ. δολαρίων μέσω 714 συμφωνιών στη διάρκεια του 2020.

Ο Νίκος Δημάκος, Γενικός Διευθυντής των Συμβουλευτικών υπηρεσιών της KPMG στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά: «Οι συνεχόμενες και αυξανόμενες τάσεις στις επενδύσεις σε Fintech σε όλες τις αγορές σηματοδοτούν σαφώς ότι συνεχίζουν να αναπτύσσονται ως ένα "συστημικό" μέρος της οικονομίας. Προς το παρόν φαίνεται ότι καθώς οι επενδυτές αναζητούν επαρκείς αποδόσεις, η αγορά των Fintech φαίνεται να καταναλώνει ένα καλό μέρος του "επενδυτικού προϋπολογισμού". Καθώς η ψηφιακή ατζέντα συνεχίζει να επεκτείνεται σε τομείς πέραν των πληρωμών όπως η τεχνολογία διαχείρισης περιουσίας και η ασφαλιστική τεχνολογία, αυτή η τάση αναμένεται να επιμείνει αν όχι να αυξηθεί».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ