Νέα
  • ΓΔ: 858.93 -4.66%
  • Τζίρος: 117,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΔΔΗΕ: Πώς η πώληση του 49% με τίμημα-μαμούθ στα 2,1 δισ. ευρώ δίνει… φτερά στη ΔΕΗ

Πηγή: Eurokinissi

Την ώθηση που αναζητούσε εξασφάλισε η ΔΕΗ με την επιτυχημένη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, μια επιτυχία που ξεκλειδώνει πολλαπλές δυνατότητες για τη μελλοντική της πορεία.

Αποκτώντας τα απαραίτητα κεφάλαια για τη μείωση του δανεισμού της και την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού της προγράμματος, τα σχέδια του Γιώργου Στάσση να βάλει την εταιρεία σε μια νέα εποχή μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Το μεγάλο τίμημα που προσέφερε ο πλειοδότης του διαγωνισμού, ο επενδυτικός κολοσσός Macquarie, την ίδια στιγμή εκτινάσσει την αξία του ΔΕΔΔΗΕ στα 4,2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας σημαντικές υπεραξίες για τη ΔΕΗ που διατηρεί το 51% στη θυγατρική της.

Η επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση, που όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έφερε ρεκόρ εσόδων, ταυτόχρονα επιβραβεύει τη στρατηγική της κυβέρνησης, που επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τη ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης τριετίας.

Τα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ που λαμβάνει η ΔΕΗ μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα εποχή επενδύσεων και ανάπτυξης αλλά και εξυγίανσης του ισολογισμού της και βελτίωσης της πιστοληπτικής της ικανότητας. Τα μισά από τα έσοδα που εξασφάλισε, η ΔΕΗ θα τα διαθέσει για να μειώσει σημαντικά τον δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ.

Η βελτίωση της εικόνας του ισολογισμού αναμένεται να φέρει την περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της και τη βελτίωση των όρων πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Δύναμη πυρός για νέες επενδύσεις

Το μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΗ πλέον είναι η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος που έχει εξαγγείλει και της αναπτυξιακής στρατηγικής που έχει θέσει η διοίκηση.

Σύμφωνα µε το νέο επικαιροποιηµένο business plan της ΔΕΗ, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων 3,4 δισ. ευρώ µέχρι το 2023, εκ των οποίων το 34% θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, ενώ το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων της εταιρείας αναμένεται να φτάσει τους επόμενους µμήνες τα 250 MW, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ενδιάμεσο στόχο για ισχύ 500 MW μέχρι το τέλος του 2022.

Απώτερος στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιµες είναι να φτάσει την εγκατεστηµένη ισχύ έργων σε 1,5 GW εντός της προσεχούς τριετίας. Από τα έργα που αναπτύσσει η εταιρεία ξεχωρίζει το μεγάλο cluster πάρκων στη Δ. Μακεδονία ισχύος 230 MW (200 MW + 15 MW + 15 MW), μέρος του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Επίσης, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προχωρώντας σε επεκτατικές κινήσεις στα Βαλκάνια.

Την ίδια στιγμή και ο ΔΕΔΔΗΕ αποκτά έναν ισχυρό μέτοχο και θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που προγραμματίζει για την ψηφιοποίηση του δικτύου του και τον εκσυγχρονισμό του. Ο ΔΕΔΔΗΕ με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Ποια είναι η Macquarie

Ο αυστραλιανός επενδυτικός κολοσσός Macquarie έχει υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 370 δισ. ευρώ και προσωπικό πάνω από 15.000 άτομα με παρουσία σε 32 αγορές.

Η Macquarie θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2020 είχε έσοδα 3,61 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,16 δισ. ευρώ. Στον διαγωνισμό της ΔΕΗ συμμετείχε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Managemente Group (MIRA) η οποία ανήκει στην Macquarie Asset Management.

Κώστας Σκρέκας: Το υψηλότερο τίμημα για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας

Με αφορμή την ανακήρυξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλος της Macquarie Infrastructure and Real Assets, ως πλειοδότριας στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Η οικονομική προσφορά της Spear WTE Investments Sarl για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς. Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ