Νέα
 • ΓΔ: 877.24 +1.09%
 • Τζίρος: 59,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΛΑΡΚΟ: Τα δύο «αγκάθια» που καθυστερούν τους διαγωνισμούς

Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια / Πηγή: Intime / ΑΠΕ - ΜΠΕ
Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια / Πηγή: Intime / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι σημαντικές εκκρεμότητες σε σχέση με τους εργαζόμενους και τους περιβαλλοντικούς όρους φαίνεται πως δυσκολεύουν την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα οδηγηθούν σε παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι στους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS AG, MYTILINEOS και COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED, οι οποίοι και ζητούν περισσότερο χρόνο.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει ανέβει στο data room το σχέδιο της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά τη λειτουργία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Δεύτερο «αγκάθι» αποτελεί η συζήτηση για τους 1.080 εργαζομένους, για τους οποίους η κυβέρνηση μελετά σχέδιο μετάταξης μέρους αυτών. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη διαδικασία εκκαθάρισης της βιομηχανίας δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για επαναπρόσληψή τους από τον νέο επενδυτή.

Αρχικά, το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών του ειδικού διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, ήταν αρχές Οκτωβρίου.

Οι διαγωνισμοί

Τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ πωλούνται μέσω δύο ξεχωριστών διαγωνισμών, από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή, στους οποίους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι σχήματα. Κατά πληροφορίες, οι υποψήφιοι έχουν περιοριστεί σε τρεις-τέσσερις, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη φημολογία.

Στο δεύτερο στάδιο των δύο διαγωνισμών είχαν περάσει έξι σχήματα και συγκεκριμένα οι:

 1. COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED
 2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD HOLDINGS AG
 3. Μυτιληναίος
 4. SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED
 5. THARISA PLC και
 6. TRAFIGURA GROUP Pte Ltd.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αφορά: 

 • τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ),
 • και τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, στο αντικείμενο του διαγωνισμού που προωθεί ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνονται:

 • Παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις αλλά και μισθωμένες δημόσιες παραχωρήσεις στην περιοχή Βρυσάκια Εύβοιας.
 • Μεταλλεία Καστοριάς και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές παραχωρήσεις.
 • Μεταλλεία Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις.
 • Αποθέματα μεταλλευμάτων (δυνητικά και μη).
 • Αγροτεμάχια στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα) και στην Εύβοια.
 • Κινητός και λοιπός εξοπλισμός στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ