Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μύλοι Λούλη: Το αυξημένο κόστος α' υλών και η απορρόφηση των ανατιμήσεων κόστισαν στην κερδοφορία

Αύξηση 11,83% εμφάνισαν οι πωλήσεις του ομίλου Μύλοι Λούλη στο α’ εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και ανήλθαν σε € 60,97 εκατ.

Ανά κύριο τομέα δραστηριότητας, διαπιστώθηκε μια σημαντική μείωση στις πωλούμενες ποσότητες της κατηγορίας «Καταναλωτικά Προϊόντα Αλευρόμυλου & Μείγματα Αρτοποιίας & Ζαχ/κής», καθώς ανήλθαν στους 10,1 χιλ. τόνους, ενώ την προηγούμενη περίοδο βρίσκονταν στους 14,3 χιλ. τόνους. Η μείωση αυτή επηρέασε αντίστοιχα και τις πωλήσεις της κατηγορίας, καθώς εμφάνισαν σημαντική μείωση κατά 21,50%.

Στην κατηγορία «Επαγγελματικά Προϊόντα Αλευρόμυλου», μετά και την έναρξη λειτουργίας παραγωγής του νέου αλευρόμυλου στην Βουλγαρία στις αρχές του 2020 και την συνεχή ανάπτυξη των πωλήσεων του Ομίλου στην Βουλγαρία, οι πωλούμενες ποσότητες ανήλθαν σε 116,4 χιλ. τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,93%. Έτσι οι πωλήσεις της κατηγορίας ανήλθαν σε €41,20 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,62%.

Οι πωλήσεις της κατηγορίας «Μείγματα & Α' Ύλες για την Αρτοποιία & Ζαχ/κή», για το πρώτο εξάμηνο του 2021, εμφάνισαν πωλήσεις προς τρίτους ύψους €3,12 εκατ. μειωμένες κατά 19,19%., ενώ οι πωλήσεις προς τρίτους της κατηγορίας «Δημητριακά» ανήλθαν σε €10,15 εκ., αυξημένα σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης που ήταν στα €3,45 εκατ.

Διψήφια υποχώρηση κερδών

Το σημαντικά αυξημένο κόστος πωληθέντων, κατά 17,63%, οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους κτήσης των πρώτων και βοηθητικών υλών στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά όπως επίσης και στην γενικότερη αύξηση των εξόδων παραγωγής.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών πώλησης στα ίδια επίπεδα, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μικτού κέρδους κατά 10,82%, στα €9,92 εκατ., των EBITDA κατά 18,29% (στα €4,21 εκατ.) και των προ φόρων κερδών κατά 40,33% (στα €0,77 εκατ.).

Ωστόσο τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε €1,44 εκατ. από €0,95 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Σιλό δημητριακών στη Βουλγαρία

Θυμίζουμε ότι στις 12 Απριλίου 2021, η θυγατρική της «LOULIS MELBULGARIA EAD» ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή σιλό δημητριακών, χωρητικότητας 7.000 τόνων, σε ιδιόκτητο οικόπεδο που βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη του Bozhurishte στην Σόφια Βουλγαρίας. Το κόστος της επένδυσης, έχει προϋπολογισθεί στα €2,8 εκατ.

Θετικές προοπτικές για το β’ εξάμηνο

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Μύλοι Λούλη, η προβλεπόμενη πορεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεχή αβεβαιότητα στην εγχώρια αγορά όπως επίσης και από τη διάρκεια και την ένταση της πανδημίας «Covid19», η οποία όμως άρχισε σταδιακά να υποχωρεί μετά και την άρση του lockdown, τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις και την επιτάχυνση των εμβολιασμών του πληθυσμού. Αναφέρει πάντως ότι “η πιθανότητα υιοθέτησης νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου, μειώνοντας τον κύκλο εργασιών, περιορίζοντας προσωρινά την δυνατότητα είσπραξης των απαιτήσεων και επηρεάζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα”. Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι προοπτικές παραμένουν θετικές και η διοίκηση εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα παρουσιάσει βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 αλλά και με το αντίστοιχο δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ