Νέα
  • ΓΔ: 871.34 +1.42%
  • Τζίρος: 65,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τι σημαίνει για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα το Kέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer

Pfizer Θεσσαλονίκη
Πηγή: Ευρωκίνηση

Σε κόμβο τεχνολογίας αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη μέσω του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, τις νέες εγκαταστάσεις του οποίου εγκαινίασε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά. 

«Σήμερα ο 'Αλμπερτ επιστρέφει στο σπίτι του και δίνει το δικό του ξεχωριστό στίγμα σε μία επένδυση σταθμό για την Θεσσαλονίκη και την χώρα γενικότερα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «θα απασχοληθούν εντός του επομένου έτους περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι πολύ υψηλών προδιαγραφών σε πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Πιστεύω πως ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξατε να έρθετε εδώ στην Θεσσαλονίκη είναι το άξιο έμψυχο δυναμικό της πόλης. Πρόκειται για τα ελληνόπουλα, που έχουν φύγει στο εξωτερικό και τώρα επιστρέφουν στην πόλη τους».

Μητσοτάκης Μπουρλά
Πηγή: Ευρωκίνηση

Η μεγάλη επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας αναμένεται να έχει σημαντικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την πόλη, καθώς σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ στην πλήρη της εξέλιξη θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκ ευρώ το Α.Ε.Π. της Θεσσαλονίκης και θα προσφέρει συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας απασχολεί ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου, κάποιοι εκ των οποίων είναι Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό και επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα.

Pfizer
Πηγή: Ευρωκίνηση

Η επένδυση της Pfizer στην πόλη ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019. Πλέον τα δύο hubs εγκαταστάθηκαν σε τέσσερα κτίρια του εμπορικού κέντρου East Plaza, συνολικού εμβαδού 6500 τετραγωνικών. Πρόκειται για ένα από τα 6 κέντρα ψηφιακής καινοτομίας της εταιρείας στον κόσμο. Στόχος των digital hubs της Pfizer είναι και η προσφορά λύσεων, που ανακουφίζουν ασθενείς στην καθημερινότητά τους. 

Γραφεία Pfizer
Πηγή: Ευρωκίνηση

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation – CDI) αναπτύσσει καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις που προάγουν την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων για τους ασθενείς. Παράλληλα προτεραιότητα του Κέντρου αποτελεί η σύναψη ισχυρών συνεργασιών με ταλέντα της ακαδημαϊκής Ελληνικής κοινότητας και τοπικών φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας.
 
Το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών αποτελεί μια κεντρική παγκόσμια πλατφόρμα εδραιωμένη σε όλoν τον παγκόσμιο οργανισμό της Pfizer, εξυπηρετώντας ένα εύρος υπηρεσιών όπως: Oικονομικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Εταιρικού Μετασχηματισμού, Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσίες Προμηθειών.

Τεχνητή νοημοσύνη και ανάπτυξη εμβολίων

Η Pfizer επισημαίνει πως μέσω των hubs, η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις οδηγώντας σε ανακαλύψεις που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.  Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Νίκο Γκαριμπόλντι, επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη είχε αποκαλύψει πως οι εκατοντάδες επιστήμονες που θα στελεχώσουν το digital hub, θα εργάζονται καθημερινά στο αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο οποίο όπως είχε τονίσει οφείλουν την ταχεία έναρξη της ανάπτυξής τους πολλά από τα δεκάδες εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Όπως είχε σημειώσει, τα συστήματα μηχανικής μάθησης και οι υπολογιστικές αναλύσεις βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν τον ιό και τη δομή του και να προβλέψουν ποια από τα συστατικά του θα προκαλέσουν μια ανοσοαπόκριση -βασικό βήμα στον σχεδιασμό εμβολίων. Μπορούν ακόμα να βοηθήσουν τους επιστήμονες να επιλέξουν τα στοιχεία των πιθανών εμβολίων και να κατανοήσουν τα πειραματικά δεδομένα, αλλά και να παρακολουθούν τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού με την πάροδο του χρόνου, πληροφορίες που θα καθορίσουν την αξία οποιουδήποτε εμβολίου τα επόμενα χρόνια.

«Δημιουργώντας μια ομάδα παγκόσμιας κλάσης και συνεργαζόμενοι με κάποια από τα λαμπρά μυαλά σε αυτήν την πόλη, πιστεύουμε ότι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά και να αλλάξουμε τη ζωή των ασθενών», είχε δηλώσει. 

Ενώ καταλήγοντας, είχε εκτιμήσει πως: «Το κέντρο τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη, όσον αφορά στην καινοτομία και στην επιστημονική αριστεία. Στέλνει επίσης ένα σαφές μήνυμα σε άλλες εταιρείες και επενδυτές ότι υπάρχουν ισχυροί λόγοι για να εγκατασταθούν εδώ. Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να γίνει η Silicon Valley της Ελλάδας».

Μια νέα εφαρμογή που είναι ήδη διαθέσιμη στις ΗΠΑ βασισμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η Pfizer προσφέρει χρήσιμα εργαλεία σε γιατρούς και νοσούντες. H νέα αυτή πρωτοποριακή εφαρμογή μπορεί και επικοινωνεί με τους ασθενείς, κάνει ερωτήσεις για την υγεία και τη διάθεσή τους, ενώ έχει και τη δυνατότητα να τους δώσει απαντήσεις για τη θεραπεία που ακολουθούν. 

Αφού γίνει συλλογή δεδομένων και πληροφοριών, αποστέλλονται σε ειδικούς για να τα μελετήσουν ώστε να παρέχουν εξατομικευμένες λύσεις σε κάθε ασθενή. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης γίνεται με σκοπό να λύνονται σε πραγματικό χρόνο απορίες  και να ελέγχονται τυχόν συμπτώματα ασθενειών. Άλλη μία εφαρμογή της Pfizer, διαθέσιμη στις ΗΠΑ, συνδέει τους καρκινοπαθείς με ένα ογκολογικό σύστημα παροχής βοήθειας, για να μοιραστούν πληροφορίες με τα κοντινά τους πρόσωπα και να αποθηκεύουν χρήσιμα στοιχεία από τα ραντεβού των ιατρών. 

Όπως αναφέρει η Lidia Fonseca, Chief Digital and Technology Officer της Pfizer, «η εταιρεία έχει αρχίσει να στηρίζει τους ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με το παρελθόν. Μαθαίνουμε και χρησιμοποιούμε δεδομένα & πληροφορίες, καθώς και ψηφιακές λύσεις για να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Θέλουμε οι ασθενείς, οι οικογένειές τους και το υγειονομικό προσωπικό να είναι σε συνεχή ενημέρωση και να μαθαίνουν τις εξελίξεις σε πραγματικό χρόνο». 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ