Νέα
 • ΓΔ: 890.73 +0.38%
 • Τζίρος: 48,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Lamda: Αυτό είναι το masterplan για την ανάπλαση στο Ελληνικό-Το χρονοδιάγραμμα των έργων

Ελληνικό παρουσίαση

«Το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως "έξυπνη" πόλη στην οποία θα αξιοποιηθούν προηγμένες τεχνολογίες και καινοτόμες εφαρμογές με γειτονιές των 15 λεπτών. Σε αυτές, οι κάτοικοί τους θα μπορούν να έχουν όλα όσα χρειάζονται στην καθημερινότητά τους σε απόσταση μόλις 15 λεπτών».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση του master plan της επένδυσης του Ελληνικού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει ήδη και θα ολοκληρωθεί αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση χωρίς το κράτος και οι φορολογούμενοι να δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ.

Ελληνικό παρουσίαση

«Μέσα στα επόμενα χρόνια, μεταμορφώνεται για να γίνει σύντομα μια νέα πράσινη πόλη, που θα μπορούμε όλοι να επισκεπτόμαστε και να απολαμβάνουμε. Οι "έξυπνες" υποδομές είναι ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του έργου, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα απλωθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ελληνικό παρουσίαση

Στην πλήρη ανάπτυξή του, το Ελληνικό θα δημιουργήσει 85.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ έχουν ήδη επιστρέψει από το εξωτερικό Έλληνες επιστήμονες που έχουν ενταχθεί στην Lamda, βοηθώντας έτσι στην αναστροφή του brain drain.

Μάλιστα τόνισε πως «κάνουμε την Ελλάδα σημείο αναφοράς με την προσέλκυση πάνω από 1 εκατ. επισκεπτών από όλο τον κόσμο ετησίως».

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο κ.Αθανασίου ανέφερε πως. Τα τελευταία χρόνια συζητάμε όλο και περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, την ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον, τη δημιουργία πόλεων βιώσιμων και ανθεκτικών στην κλιματική κρίση. Για εμάς όλα αυτά αποτελούν προτεραιότητα, για αυτό δημιουργήσαμε μια καταξιωμένη ομάδα από τους καλύτερους πολεοδόμους, αρχιτέκτονες και μηχανικούς παγκοσμίως και τους ζητήσαμε να έχουν ως προτεραιότητά τους τα χαρακτηριστικά και τη φυσική ομορφιά του Αττικού τοπίου, την ιστορική ταυτότητα της Αθήνας.

https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/26999_lamda-development-i-paroysiasi-toy-masterplan-tis-astikis-anaplasis-sto-elliniko

Αλλάζει η αρχιτεκτονική και πολεοδομική φιλοσοφία της Αθήνας

Όπως ανάφερε στην παρουσίαση που έκανε ο Δημήτρης Ζωντανός, επικεφαλής των έργων, «η επένδυση στο Ελληνικό αλλάζει την αρχιτεκτονική και πολεοδομική φιλοσοφία της Αθήνας. Θα είναι όπως είπε μια νέα πόλη που θα συνδέει πολλούς Δήμους. Θα δοθεί προτεραιοτητα σε πράσινο και ανοιχτους χώρους σε σύνολο 70% του χώρου της επένδυσης».

«Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού περιλαμβάνει την εύκολη προσβασιμότητα για όλους. Ξεπερνάμε κατά πού όσα προβλέπονται από ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία είπε ο κ.Ζωντανός. Για αυτό το σκοπό έχουν εκπονηθεί πάνω από 100 ειδικές μελέτες. Θα υπάρχουν διαδρομές από πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους πάνω από 50 χιλιόμετρα όπου θα ηγείται ένας πεζόδρομος 2,5 χιλιομέτρων και μήκους 56 μέτρων που θα ενώνει τη Λ.Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο», πρόσθεσε.

«Σημαντικό έργο υποδομής θα είναι η υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος σε μήκος 1,5 χλμ, ένα έργο ύψους 50 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Lamda. Επίσης θα υπάρχει πρόσβαση στο πάρκο μέσω μιας πεζογέφυρας. Παράλληλα δόθηκε έμφαση στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Θα δημιουργήσουμε με υπόγειο δίκτυο και συλλογή βρόχινου νερού που θα ανακυκλώνεται και θα επαναχρησιμοποιείται», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «θα προχωρήσουμε επίσης στην αναβίωση των ρεμάτων Τραχώνων και Αεροδρομίου που οριοθετήθηκαν»

Σημαντική για την επένδυση είναι και η ειδική υπόγεια εγκατάσταση λυμάτων που καλύψει τις ανάγκες άρδευσης του πάρκου για το οποίο ο κ.Ζωντανός δήλωσε υπερήφανος ενώ πρόσθεσε ότι το «Ελληνικό θα είναι μια έξυπνη πόλη με πολλές εφαρμογές όπως η διαχείριση του φωτισμού και της στάθμευσης».

Ellhnik;o

Παράκτιο μέτωπο

Εν συνεχεία ο κ. Ζωνταντός ανέφερε τα εξής:

 • Στο παράκτιο μέτωπο θα δημιουργηθεί μια αμμώδη παραλία ενός χιλιομέτρου.
 • Θα εκσυγχρονιστεί η Μαρίνα Αγίου Κοσμά η οποία θα είναι προσβάσιμη από όλους
 • Φιλική και προσβάσιμη η πόλη για ΑμεΑ - Βάσει αυτού προχωρά η μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο 11.000 τμ για 4 σωματεία ΑΜΕΑ.
 • Στο πάρκο θα υπάρχει αθλητικο κέντρο θα έχει πολλές αθλητικες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενια σημαντικών διοργανώσεων.
 • Επίσης θα υπάρχουν σημαντικές οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις - Ήδη έχει ανακοινωθεί το σχέδιο για την Marina Tower και την Marina Galleria.
 • Το πάρκο θα εκτείνεται σε πάνω από 2 εκατ. τ.μ. και θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους. Θα έχει μηδενικό αποτύπωμα και θα έχει αυστηρούς όρους βιώσιμης ανάπτυξης.
 • Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η καθαίρεση 90 κτιρίων και έγινε εκκαθάριση του πολεμικού υλικού από την ΤΕΝΞ.
 • Παράλληλα θα αναδειχθούν τοπόσημα όπως ο υδατόπυργος και το υπόστεγο Γ της πολεμικής αεροπορίας.
Ελληνικό παρουσίαση

Χρονοδιάγραμμα

«Tα έργα για τη διαμόρφωση της παραλίας έχουν ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι καθώς και οι μελέτες για το πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι διαγωνισμοί αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο του 2022», δήλωσε ο κ. Ζωντανός. 

«Το 2022 ξεκινούν τα έργα για τον Marina Tower, την παραλία Αγίου Κοσμά, την Μαρίνα και το κτίριο ΑΜΕΑ. Το 2023 ξεκινούν τα έργα για τη Marina Galleria και το εμπορικό κέντρο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης από τη Lamda Development», κατέληξε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για το χρονοδιάραμμα υλοποίησης των έργων. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ