Νέα
 • ΓΔ: 859.79 -0.03%
 • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καφές: Με ρυθμούς 6%-7% τρέχει το οργανωμένο λιανεμπόριο – Με αρνητικό πρόσημο η συνολική αγορά

Πηγή: Pixabay

Συνεχίζεται και φέτος η υψηλή ανάπτυξη του κλάδου καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο, μολονότι έχουν υποχωρήσει οι ρυθμοί από την περυσινή «έκρηξη» ελέω πανδημίας.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), Γιάννος Μπενόπουλος, αναφέρει στην imerisia.gr ότι «από τους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1%-2% που εμφάνιζε η συγκεκριμένη αγορά προ Covid-19, πέρυσι έτρεξε με ρυθμούς 10% ενώ και φέτος, με βάση την εικόνα που έχουμε στο εννεάμηνο, ο τομέας του καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο εμφανίζει αύξηση πωλήσεων κατά 6%-7% σε όρους όγκου και αξίας».

Στροφή σε κατανάλωση στο σπίτι

Ο λόγος για την συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ξεκάθαρα η πανδημία του κορονοϊού, καθώς με το κανάλι του HoReCa να υπολειτουργεί, ο κόσμος στράφηκε στην κατανάλωση καφέ στο σπίτι τους ή στην εργασία τους (με μηχανές παρασκευής καφέ).

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕΚ, η ανάπτυξη του τομέα στο 9μηνο είναι 6,3% σε επίπεδο όγκου (σε κιλά). Ανά κατηγορία ο espresso εξακολουθεί να «τρέχει» με πολύ υψηλές ταχύτητες χάρη και στις κάψουλες, ωστόσο ανοδικά πηγαίνουν όλες οι κατηγορίες ακόμη ο στιγμιαίος ο οποίος προ πανδημίας έχανε έδαφος.

Η εικόνα ανά κατηγορία

Πιο αναλυτικά η εικόνα των κατηγοριών στο 9μηνο (με βάση τον όγκο) είναι::

 • Ελληνικός: +3,7%
 • Φίλτρου: +4,7%
 • Εσπρέσο (συνολικά + κάψουλες): +15,5%
 • Στιγμιαίος: +7,3%

Αναφορικά με την ανάπτυξη του τομέα σε αξία, η αύξηση του τζίρου είναι της τάξης του 7,1%. Συγκεκριμένα:

 • -Ελληνικός: +2%
 • -Φίλτρου: +5%
 • -Εσπρέσο (συνολικά + κάψουλες): 15,5%
 • -Στιγμιαίος: 6,9%

Θετική η συμβολή του τουρισμού αλλά…

Σύμφωνα με τον κ. Μπενόπουλο πάντως, το πρόσημο για το σύνολο της κατανάλωσης καφέ – σε ζεστή και κρύα αγορά – παραμένει αρνητικό, καθώς «τα lockdowns κράτησαν κλειστό το κανάλι του HoReCa στο α’ τετράμηνο της χρονιάς, ενώ μετά την επανεκκίνηση της αγοράς, τον Μάιο, η άνοδος του τζίρου ήταν  σημαντική ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έφθασε στα επίπεδα προ πανδημίας.

Ακόμη και η άνοδος του τουρισμού αφορούσε τη βελτίωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης και όχι του συνολικού αριθμού επισκεπτών σε σχέση με την προ Covid-19 καλοκαιρινή περίοδο»

Ανατιμήσεις 3%-10%

Αναφορικά με την αγορά, ο πρόεδρος της ΕΕΚ υπογράμμισε τον πολύ υψηλό ανταγωνισμό που υπάρχει και ο οποίος έχει συγκρατήσει τις ανατιμήσεις στα επίπεδα του 3%-10% ανάλογα με την κατηγορία. «Και μιλάμε σε μία χρονιά κατά την οποία οι τιμές του εμπορεύματος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχουν αυξηθεί κατά 110% και το κόστος των ναύλων έχει εκτοξευθεί σε εξωπραγματικά επίπεδα αυξάνοντας την επιβάρυνση για εμάς από τα επίπεδα π.χ. του 3% στο 8%».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι την μεγαλύτερη πίεση δέχονται τα καταστήματα καφεστίασης, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές ενεργειακές τιμές και ενδεχομένως τα ακριβότερα ενοίκια και λιγότερο το ελαφρώς «τσιμπημένο» κόστος αγοράς του καφέ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ