Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Οι 5 υποψήφιοι μονόκεροι της Ελλάδας - Ποιες startup «αγγίζουν» το 1 δισ.

Μονόκερος startup
Πηγή: Twitter/Dutch Startup Association

Άλματα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η αξία του οποίου εκτιμάται σήμερα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στα 5 με 6 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο ίδιος κατά τη διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ΣΕΒ και στην οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις για την καινοτομία και το επενδυτικό συνέδριο ΣΕΒ & Innovative Greeks, «Reinventing Greece through Investments in Innovation», οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές ώστε το οικοσύστημα να τριπλασιαστεί στα επόμενα πέντε χρόνια και η κεφαλαιοποίηση τους να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Η ανοδική πορεία της ελληνικής επιχειρηματική σκηνής θα μπορούσε να δημιουργήσει και τους πρώτους ελληνικούς μονόκερους, εταιρείες δηλαδή που ξεπερνούν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, επί ελληνικού εδάφους υπάρχουν τουλάχιστον πέντε εταιρείες που διεκδικούν αυτό τον τίτλο. Οι πέντε υποψήφιοι μονόκεροι της Ελλάδας είναι η Viva, η Persado, η Blueground, η Skroutz και η Peoplecert.

Viva

Η Viva είναι προμηθευτής ηλεκτρονικών υπηρεσιών με έντονη δραστηριότητα και στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας η οποία δραστηριοποιείται από το 2000, όταν και ιδρύθηκε η μητρική εταιρεία Realize. 

Δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στον ηλεκτρονικό ταξιδιωτικό τομέα που παρέχοντας online κρατήσεις αεροπορικών, ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κ.α, στον τομέα της διασκέδασης με κρατήσεις εισιτηρίων για αθλητικά και ψυχαγωγικά events και προσφέρει online υπηρεσίες ασφάλισης.

Παράλληλα, η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ηλεκτρονικό πιστωτικό ίδρυμα και μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες στην Ελλάδα στην περιοχή ΕΟΧ-31 και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud με υποκαταστήματα σε 23 χώρες στην Ευρώπη με πάνω από 600 υπαλλήλους και παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα.

Η Viva Wallet είναι επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard για υπηρεσίες acquiring και issuing και παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω της καινοτόμου εφαρμογής Viva Wallet POS, των add-on Google Play συσκευών και μέσω του εξελιγμένου payment gateway σε online καταστήματα. Επίσης, προσφέρει επαγγελματικούς λογαριασμούς με τοπικό IBAN και επαγγελματική χρεωστική κάρτα Mastercard. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Χάρης Καρώνης.

Persado

Η Persado ιδρύθηκε το 2012 από τον Άλεξ Βρατσκίδη, ο οποίος είναι και σήμερα ο CEO της εταιρείας και τον Assaf Baciu. Με βάση της τη Νέα Υόρκη, δραστηριοποιείται στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ παρέχοντας μια πλατφόρμα τεχνολογίας η οποία προσφέρει έναν αυτοματοποποιημένο τρόπο δημιουργίας αποτελεσματικών μηνυμάτων επικοινωνίας με τους καταναλωτές.

Στην ουσία τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται στους πελάτες της, προσαρμόζονται στο προφίλ αυτών. Αν απευθύνονται σε νεανικό κοινό είναι πιο άμεσα κλπ. Η εταιρεία δημιουργήθηκε ως ένα ερευνητικό τμήμα της Upstream το οποίο μελέτησε την αυτοματοποίηση της γλώσσας. Στην Persado έχουν επενδύσει σε γύρους χρηματοδότησης κολοσσοί όπως η Goldman Sachs, η Bain Capital Ventures και η American Express Ventures. 

Blueground

H Blueground είναι η startup που έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο συγκέντρωσε 180 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση γύρου C.

Ειδικότερα, 140 εκατομμύρια δολάρια αποτέλεσαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και προήλθαν από τις επενδυτικές εταιρείες WestCap, Geolo Capital, Prime Ventures, και VentureFriends, και 40 εκατομμύρια δολάρια αποτέλεσαν δανειακή χρηματοδότηση από την Silicon Valley Bank. Μετά και τη χρηματοδότηση του Σεπτμεβρίου, η Blueground έχει αθροιστικά συγκεντρώσει 258 εκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή της το 2013.

Η εταιρεία ασχολείται με τη μίσθωση και ενοικίαση ακινήτων τα οποία προσφέρει πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα προς ενοικίαση για ένα μήνα, ένα χρόνο ή και περισσότερο.  Με σκοπό να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία ενοικίασης κατοικιών η εταιρεία μισθώνει προσεκτικά επιλεγμένα ακίνητα σε δημοφιλείς περιοχές, τα οποία επιπλώνει και εξοπλίζει πλήρως, μετατρέποντάς τα σε υψηλής ποιότητας διαμερίσματα έτοιμα προς ενοικίαση. Με έδρα τη Νέα Υόρκη, η Blueground μισθώνει πλέον πάνω από 3.600 ακίνητα σε σε δώδεκα πόλεις και τρεις ηπείρους.

Skroutz

Η Skroutz είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από τους Βασίλη Δήμο, Γιώργο Αυγουστίδη και Γιώργο Χατζηγεωργίου και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών τεχνολογίας, δημιουργώντας πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και ιστοσελίδες υψηλής απόδοσης.  Ξεκίνησε ως μια μηχανή αναζήτησης τιμών, αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο marketplace μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις αγορές τους απευθείας μέσω της πλατφόρμας της. 

Με έδρα την Αθήνα, η Skroutz Α.Ε. είναι το κορυφαίο digital brand πίσω από τη δημιουργία και την εξέλιξη των δυνατοτήτων της πρωτοποριακής μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης τιμών και προϊόντων www.skroutz.gr. Η εταιρεία παρέχει ένα εύρος χρηστοκεντρικών λύσεων λογισμικού και πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες, που αναδεικνύουν το πάθος του ανθρώπινου δυναμικού της. Στο Skroutz.gr προβάλλονται περισσότερα από 6 εκατ. προϊόντα, από περίπου 10.000 συνεργαζόμενα καταστήματα

Peoplecert

Η PeopleCert είναι μια ελληνική εταιρεία πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Προσφέρει περισσότερες εκατοντάδες αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις διεθνώς σε όλο το φάσμα των δεξιοτήτων. Στη λίστα των πελατών της PeopleCert περιλαμβάνονται διεθνώς αναγνωρισμένοι οργανισμοί, ιδρύματα και εταιρείες. Ήδη συνεργάζεται με 800 κρατικούς φορείς και 50.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Το περασμένο μήνα η PeopleCert ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της βρετανικής εταιρείας AXELOS Limited, έναντι τιμήματος 450 εκατ. ευρώ.  Η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω την ευρύτερη σχέση της PeopleCert με τη βρετανική κυβέρνηση και είναι πλήρως εναρμονισμένη με την αναπτυξιακή της στρατηγική για περαιτέρω εδραίωση της ηγετικής θέσης στις επαγγελματικές δεξιότητες και στις αγορές πιστοποίησης γλωσσών. 

Το 2020, η PeopleCert ολοκλήρωσε την εξαγορά της International Association of Six Sigma Certification (IASSC), της παγκόσμιας επαγγελματικής Ένωσης για την ανάπτυξη και ενίσχυση των προτύπων Lean Six Sigma. Ως μέρος της εξαγοράς, η FTV Capital, με έδρα τις ΗΠΑ, θα αποκτήσει μερίδιο μειοψηφίας στην PeopleCert. Η FTV Capital είναι μια εταιρεία επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου που συνεργάζεται με καινοτόμες εταιρίες στο χώρο της τεχνολογίας με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης τους από το 1998.

«Η Ελλάδα διεκδικεί το 5 με 10% των ευρωπαϊκών μονόκερων»

Ο πρόεδρος της επιτροπής καινοτομίας του ΣΕΒ Μάρκος Βερέμης, αποκάλυψε στην ίδια συνέντευξη πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτή την περίοδο να είναι ελληνικοί το 5 με 10% των unicorns στην Ευρώπη. 

«H Eυρώπη έχει σήμερα 125 μονόκερους από τους οποίους, τα 80 έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν η Ελλάδα επιτύχει να δημιουργήσει τους 10 από τους 130 μονόκερους της Ευρώπης, θα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο πληθυσμός της αντιπροσωπεύει μόλις το 1,3% του πληθυσμού της Ευρώπης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ