Νέα
  • ΓΔ: 953.07 +0.15%
  • Τζίρος: 22,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΡΑΕ: Σήμερα οι ανακοινώσεις για ρήτρες και τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας / Πηγή: ΑΠΕ

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα νέα τυποποιημένα τιμολόγια και τις αλλαγές στις αιτήσεις προσφοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές.

Την είδηση έδωσε χτες ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «παρά την κριτική δεν πτοούμαστε και θα προχωρήσουμε. Δεν θα κάνουμε πίσω».

Ο κ. Δαγούμας επισήμανε ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα δημοσιοποιηθούν οι κατευθύνσεις «για την υιοθέτηση των τυποποιημένων εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης («Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας») και «Λογαριασμού Κατανάλωσης», για τη διασφάλιση της προσήκουσας ενημέρωσης των καταναλωτών πριν από κάθε τροποποίηση συμβατικού όρου και για να υπάρχει σαφής κατηγοριοποίηση των τιμολογίων».

Η ΡΑΕ, επίσης, θα στείλει γνωμοδότηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελική πρόταση της ΡΑΕ θα υπάρχει διαφορετική διατύπωση για τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης, αφού υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις για το χαρακτηρισμό τους ως «υψηλού κινδύνου».

Πεδίο μάχης οι προτάσεις της ΡΑΕ

Θυμίζουμε ότι σε πεδίο μάχης της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) εναντίον καθετοποιημένων, Mytilineos εναντίον ΔΕΗ και των περισσότερων κατά των αλλαγών που εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναδείχθηκε η διαβούλευση της Αρχής για τα τιμολόγια ρεύματοςμε θετικές και αρνητικές αντιδράσεις στις προτάσεις της.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/26965_agora-energeias-pedio-mahis-oi-protaseis-tis-rae-gia-toys-logariasmoys-reymatos

Ειδικότερα, στις 8 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν οι θέσεις των συμμετεχόντων στη διαβούλευση για το τυποποιημένο «Εντυπο Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας» και τον «Λογαριασμό Κατανάλωσης».

Το ερώτημα της ΡΑΕ αφορούσε, εκτός από τα τυποποιημένα έντυπα, και τη γνώμη τους για την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων με βάση διαβάθμιση κινδύνου.

Τι ρωτούσε η ΡΑΕ

Πριν αλλάξει τον τρόπο που παρουσιάζονται τα τιμολόγια προμήθειας, η ΡΑΕ έκανε την εξής ερώτηση:

«Με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας της εύληπτης και πλήρους ενημέρωσης και της συγκρισιμότητας των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνεται η κατηγοριοποίηση τιμολογίων ΧΤ βάσει συστήματος διαβάθμισης του κινδύνου τιμών. (…) Συγκεκριμένα, προτείνεται να επισημαίνεται ο τύπος του εκάστοτε τιμολογίου βάσει της παγιωμένης κατηγοριοποίησης σε σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά τιμολόγια και, ακολούθως να δηλώνεται ο συναφής "κίνδυνος τιμών" ως εξής:

  • Τα σταθερά τιμολόγια θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια "μηδενικού κινδύνου".
  • Τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια "οριοθετημένου κινδύνου".
  • Τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης θα θεωρούνται ως τιμολόγια "υψηλού κινδύνου".

Συναφώς, συμφωνείτε με την ανωτέρω κατηγοριοποίηση των τιμολογίων βάσει της προτεινόμενης διαβάθμισης κινδύνου τιμών; Θεωρείτε σκόπιμη την κατηγοριοποίηση βάσει εναλλακτικών παραμέτρων / δεικτών;».

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ