Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Στήνεται» ελληνικό hub στη Silicon Valley: Τι λένε στην «Η» Ελληνες της Μέκκας των startup

Επενδύσεις Ελλάδα
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το δικό τους στίγμα στη Silicon Valley, τη Μέκκα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας δίνουν πλέον ολοένα και περισσότερες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις με την ελληνική κοινότητα του κορυφαίου τεχνολογικού κόμβου και κέντρου καινοτόμων εταιρειών τεχνολογίας να διευρύνεται διαρκώς.

Τα success stories πληθαίνουν συνεχώς, με αρκετές startup με ελληνικό χρώμα να εξασφαλίζουν σημαντικά ποσά χρηματοδοτήσεων από Venture Capital funds της περιοχής. Σε πολλές περιπτώσεις, εξαγοράζονται από εταιρείες κολοσσούς του κλάδου του αντικειμένου τους, με τους ιδρυτές τους είτε να προχωρούν στην ίδρυση νέων εταιρειών, είτε να ασχολούνται με τις επενδύσεις είτε να δραστηριοποιούνται ως σύμβουλοι σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας.

Στην ελληνική παροικία της Silicon Valley, το υπουργείο Εξωτερικών βλέπει μια χρυσή ευκαιρία για να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για αυτές τις επιχειρήσεις και να στήσει μια γέφυρα τεχνογνωσίας με την Ελλάδα με στόχο να στηριχθεί, να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας, Κώστας Φραγκογιάννης, αναμένεται θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για την επίτευξη των παραπάνω στόχων μέσω της συνεργασίας με την Silicon Valley Greek Hub, μια νεοσύστατη ομάδα που αποτελείται από έγκριτα μέλη της ομογένειας. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» πως «υπάρχει momentum στις διεθνείς αγορές για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες» και αυτή τη συγκυρία φαίνεται πως θέλει να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση με την παραπάνω ενέργεια. 

Φραγκογιάννης
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης

Ειδικότερα, ο κ. Φραγκογιάννης μαζί με τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστο Δήμα ξεκινούν οκταήμερη επίσκεψη στη Βοστώνη και το Σαν Φρανσίσκο με οχήματα το Elevate Greece, την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που παρουσιάζει το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας και τα παρεχόμενα εξειδικευμένα κίνητρα και το Enterprise Greece, την Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου.

Οι «δεσμοί» με την Ελλάδα

Κάποιες από τις ελληνικές startup της Silicon Valley έχουν παρουσία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα. Στις περιπτώσεις αυτές το εμπορικό τμήμα της εταιρείας βρίσκεται στην Silicon Valley (οι πωλήσεις) και το τεχνικό στην Ελλάδα (η έρευνα & ανάπτυξη του καινοτόμου προϊόντος ή της πρωτοποριακής υπηρεσίας).

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές δεν έχουν μεν παρουσία στην Ελλάδα, συνεργάζονται, ωστόσο, με Έλληνες προγραμματιστές ή μηχανικούς που δουλεύουν εξ αποστάσεως παρέχοντας τις υπηρεσίες τους ως εξωτερικοί συνεργάτες χωρίς να έχουν προσληφθεί ως υπάλληλοι.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εταιρείες συνεργάζονται με επιχειρήσεις στην Ελλάδα που αναλαμβάνουν έργα από ξένες εταιρείες στην βάση του outsourcing, δηλαδή με σύμβαση έργου (π.χ. αναλαμβάνουν να αναπτύξουν ένα τμήμα μιας ψηφιακής υπηρεσίας ή το σχεδιασμό ενός εξαρτήματος του τελικού προϊόντος).

Τι λένε στην «Η» δύο ελληνικά success stories της Silicon Valley

Δύο από τις startup που έχουν παρουσία τόσο στη Silicon Valley όσο και στην Ελλάδα είναι η Arrikto και η Yodeck. H πρώτη προσφέρει εργαλεία για το σχεδιασμό εφαρμογών υπολογιστικής μάθησης (ML, machine learning). Ιδρύθηκε το 2015 από τους Κωνσταντίνο Βενετσανόπουλο και Βαγγέλη Κούκη και διατηρεί γραφεία στο San Francisco και τμήμα έρευνας & ανάπτυξης στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του 2020 η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση πρώτου γύρου 10 εκατ. δολλαρίων από το την εταιρεία Unusual Ventures (επενδυτική εταιρεία Venture Capital στη Silicon Valley).

Arrikto
Κωνσταντίνος Βενετσανόπουλος - Συνιδρυτής και CEO της Arrikto

Η Yodeck από την άλλη, έχει αναπτύξει πλατφόρμα ψηφιακής σήμανσης που επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται οθόνες προβολής διαφημιστικών μηνυμάτων εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου. Ιδρυτές είναι οι Βαγγέλης Μιχαλόπουλος και Δημήτρης Τσίγκος (ιδρυτής επίσης της εταιρείας Epignosis και του ελληνικού VC fund Starttech Ventures).

Βαγγέλης Μιχαλόπουλος - Συνιδρυτής και CEO της Yodeck

O CEO της Arrikto, Κωνσταντίνος Βενετσανόπουλος και ο Co-Founder & CEO της Yodeck Βαγγέλης Μιχαλόπουλος, απαντούν στην «Ημερησία» απαντούν στο πως βλέπουν το σχέδιο του ΥΠΕΞ, αποτιμούν την ελληνική τεχνολογική βιομηχανία και αγορά και αποκαλύπτουν αν συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες και αν επενδύουν ή αν σκοπεύουν να επενδύουν στην Ελλάδα. 

Οι συνεντεύξεις έχουν ως εξής:

Σκοπεύετε να επενδύσετε ή να επεκτείνετε τις επενδύσεις σας στην Ελλάδα;

Κωνσταντίνος Βενετσανόπουλος (Arrikto): Έχουμε επενδύσει ήδη σημαντικά στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε την Arrikto από την Αθήνα και αυτή τη στιγμή εργάζονται στο ελληνικό γραφείο μας πάνω από 30 άτομα. Σκοπεύουμε μάλιστα να επεκτείνουμε σε μεγάλο βαθμό τις επενδύσεις μας στη χώρα.

Βαγγέλης Μιχαλόπουλος (Yodeck): Από την αρχή λειτουργίας της Yodeck το 2015, επενδύουμε - συνειδητά - σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Το 90% των εργαζομένων της εταιρείας βρίσκεται και εργάζεται στην Ελλάδα, ενώ πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε την ίδια επένδυση, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και διπλασιάζοντας το headcount μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Στη Yodeck πιστεύουμε πως το μυστικό της επιτυχίας μας βρίσκεται στους ανθρώπους, συνεπώς είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε και να εμπιστευόμαστε την ελληνική αγορά εργασίας.

Πώς κρίνετε την ελληνική τεχνολογική βιομηχανία και αγορά;

Κωνσταντίνος Βενετσανόπουλος (Arrikto): Μπήκαμε αρκετά νωρίς στην τεχνολογική βιομηχανία της Ελλάδας από τις αρχές του 2015 που ξεκινήσαμε την Arrikto και ακολουθήσαμε τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε από τότε. Έτσι, έχουμε πολύ καλή εικόνα για το ελληνικό οικοσύστημα όπως και για τα κορυφαία ελληνικά Πανεπιστήμια. 

Βαγγέλης Μιχαλόπουλος (Yodeck): Η τεχνολογική βιομηχανία και αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ένα πρώιμο στάδιο, ωστόσο είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια. Συγκριτικά με άλλες χώρες, ίσως να κινούμαστε με λίγο πιο αργούς ρυθμούς, όμως αναμφισβήτητα βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Θεωρώ πως ένα πολύ βασικό συστατικό για να συνεχίσουμε είναι η εξωστρέφεια, που βοηθά την παρούσα πορεία και η κουλτούρα της συνεργασίας.

Συζητάτε με άλλες ελληνικές εταιρείες για συνεργασία;

Κωνσταντίνος Βενετσανόπουλος (Arrikto): Στην πραγματικότητα όχι, καθώς η αγορά μας είναι κυρίως στη Βόρεια Αμερική και η έδρας μας είναι στη Silicon Valley. Ωστόσο συνεργαζόμαστε με ελληνικές εταιρίες που υποστηρίζουν τις δραστηριότητές μας. 

Βαγγέλης Μιχαλόπουλος (Yodeck):  Αν εννοείτε συζητήσεις τύπου M&A (merger and acquisition), όχι δεν έχουμε. Εμπορικές συνεργασίες, όμως, έχουμε κατά καιρούς με πολλές εταιρείες και στόχος μας είναι να τις διατηρήσουμε και γιατί όχι να συνάψουμε και καινούργιες στο μέλλον.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Η Yodeck χρησιμοποιεί ως hardware το Raspberry Pi. Συνεπώς, έχουμε συνεργασία με μια ελληνική εταιρεία και όλα τα Raspberry Pi στις ευρωπαϊκές αγορές τα διαθέτουμε μέσω αυτής της εταιρείας.

Ποια είναι η γνώμη σας για την πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών;

Κωνσταντίνος Βενετσανόπουλος (Arrikto): Η Ελλάδα πρέπει να εδραιώσει μια δυναμική παρουσία στη Silicon Valley, ώστε να μπορέσει να επενδύσει μακροπρόθεσμα στην τεχνολογική πρόοδο. 

Βαγγέλης Μιχαλόπουλος (Yodeck): Οτιδήποτε προάγει την εξωστρέφεια και την κουλτούρα της συνεργασίας μεταξύ των παικτών του οικοσυστήματος, εμείς θα είμαστε εκεί να το υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Συνεπώς, στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε σαν εταιρεία πως είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία.

Η ακτινογραφία των ελληνικών startup της Silicon Valley

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται αλφαβητικά startup εταιρείες με Έλληνες ή Ελληνοαμερικάνους ιδρυτές που έχουν παρουσία στην Silicon Valley (και ορισμένες σε άλλες περιοχές των δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ).

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εταιρείες αυτές έχουν τυπικά ιδρυθεί στην Πολιτεία του Delaware (στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ) λόγω της ευνοϊκής νομοθεσίας που έχει θεσπίσει η συγκεκριμένη Πολιτεία αναφορικά με μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τις startups (γραφειοκρατία, φορολογία, μετοχές, επενδύσεις, δικαστικό σύστημα, προστασία της προσωπικής περιουσίας των ιδρυτών σε περίπτωση αποτυχίας της startup, προστασία διανοητικής ιδιοκτησίας κλπ), διατηρούν ωστόσο την ουσιαστική τους δραστηριότητα και έδρα στις δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Ορισμένες από τις εταιρείες του πίνακα έχουν ήδη μια επιτυχημένη πορεία κάποιων ετών, ενώ άλλες βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδρυτές των εταιρειών υπήρξαν μεταπτυχιακοί φοιτητές σε τοπικά πανεπιστήμια (Stanford, Berkeley κλπ) και ανέπτυξαν τις καινοτόμες ιδέες τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Όσον αφορά τους τομείς δραστηριότητας, όπως είναι φανερό από τα στοιχεία της αντίστοιχης στήλης του πίνακα, το εύρος είναι εκτενές και περιλαμβάνει ετερόκλητους, εξειδικευμένους κλάδους. Ως γενική παρατήρηση, στην πλειοψηφία τους οι εταιρείες ασχολούνται με ψηφιακές εφαρμογές που απευθύνονται σε άλλες εταιρείες (Β2Β) και όχι στον τελικό καταναλωτή (B2C).

 

Ονομασία εταιρείας

Έλληνας/ Ελληνοαμερικανός ιδρυτής ή συνιδρυτής

Έδρα και υποκαταστήματα

Τομέας/ Κλάδος

1.

2ndKitchen

Nick Anastasiades

San Francisco, Chicago, New York

Gastronomy services

2.

Acromove

Artemios Achilopoulos Evangelos Achillopoulos

San Fernando, CA / Athens

Hardware data storage

3.

Acrossio

Harry Thomos

San Francisco

Artificial Intelligence

4.

Aeovian

Pharmaceuticals

Stelios Tzannis

Walnut Creek, CA

BioPharma

5.

Aisera

Christos Tryfonas

Palo Alto, CA / Athens

Application Software

6.

Akorn Technology

Anthony Zografos

San Francisco

AgroTech

7.

Arrikto

Constantinos Venetsanopoulos Vangelis Koukis

San Mateo, CA / Athens

Cloud data services

8.

Athos Therapeutics

Dimitris Iliopoulos

Torrance, CA

Health

9.

Audioship

Manolis Kounelakis

San Francisco

Tools for music creators

10.

Audyssey Laboratories

Chris Kyriakakis

Los Angeles

Audio Technology

11.

Authenticiti

Thanasi Karachotzitis

San Francisco / Los Angeles / Toronto

Supply chain analytics

12.

Balena.io

Alexandros Marinos

Seattle WA/ London / Milan /

Athens

Internet of Things

13.

Behavioral Signals

Alex Potamianos

Los Angeles / Athens

Artificial Intelligence

14.

Beelocl

Dina Tasiou

San Mateo, CA

TravelTech

15.

BetterUp

Alexi Robichaux

San Francisco, CA

Mental

HealthTech

16.

Blueground

Alexandros

Chatzielefteriou

New York / San Francisco /

Athens κ.α.

Hospitality

17.

Boulevard

Sean Stavropoulos

Los Angeles

Business management platform

18.

Centaur Analytics

Sotiris Bantas

Ventura, CA / Volos

Internet of Things / Agriculture

19.

Close

Steli Efti

Palo Alto, CA

Customer

Relations Management

20.

Commit

Spyros Konidaris

San Diego, CA / Athens

Translation services

21.

Connectly

Stefanos Loukakos

Menlo Park, CA

Customer messaging

22.

Cover

Alexis Rivas

Gardena, CA

Construction

23.

DNAnexus

Serafeim Batzoglou

Mountain View, CA

BioTech

24.

DreamClass

George Tesseris

Lefteris Trimintzios

Dimitris Tzingos

San Francisco

Education Technology

25.

Dyania Health

Dimitris Iliopoulos

Los Angeles / Athens

HealthTech

26.

Econais

Dimitris Leonardos

San Jose, CA / Patra

Indoor tracking system

27.

Ethos Life

Peter Colis

Palo Alto, CA

Financial

Services

28.

Ellinopoula

Anna Sakkis

Oakland / Athens

Education

29.

EndoMedical - Pnoe

Apostolos Atsalakis

Palo Alto, CA / Athens

Healthcare

30.

Enosis

Vangelis Lymprouridis

Los Angeles

Entertainment

31.

Epignosis

Thanos Papagelis Dimitris Tsingos

San Francisco / Athens / New York

London

Education

32.

Ergeon

Odysseas Tsatalos

Palo Alto, CA

Construction

33.

Flashchat

Vaios Gitsas

San Francisco / Athens

eCommerce

34.

FlickType

Kosta Eleftheriou

San Francisco

Typing app

35.

Flowater

Rich Razgaitis

Denver, Colorado

Water management

36.

Fountain Therapeutics

John Dimos

South

San Francisco

BioTech

37.

Gaspar

Christos Karafeizis

San Francisco

SaaS / Artificial Intelligence

38.

GetPycked

Antigone Skoulas

San Francisco

Healthcare

39.

Health Sherpa

George Kalogeropoulos

San Francisco

Healthcare

40.

HiHo

Gregg Spiridellis

Los Angeles

Social media video platform

41.

Human First

Andy Coravos

San Francisco

Healthcare

42.

Ideoli Group

George Stromboulis

Los Angeles / New York / Athens

Interior design

43.

Inaccess

Christos Georgopoulos

San Jose, CA / Athens

Utilities / Energy assets management

44.

IntraVu

Stefanos Papadimitriou

Redwood City, CA

Healthcare

45.

Keybee Hosting

Nadia Michelidaki

Berkeley, CA / Athens

Hospitality

46.

Knock

Demetri Themelis

Seattle

Property management

47.

Langaware

Vassiliki Rentoumi

Menlo Park, CA / Athens

BioTech

48.

Luta Security

Katie Moussouris

Kirkland, WA

Cybersecurity

49.

Matternet

Andreas Raptopoulos

Mountain View, CA

Transportation

/ Drones

50.

Mevi

Anthony

Papadimitropoulos

Denver, Colorado

Real estate

51.

Mflux

Michael Filippakis

San Francisco

Construction / Lighting

52.

Miroculus

Fay Christodoulou

San Francisco

BioTech

53.

Mist

Christodoulos Psaltis Dimitris Moraitis

San Francisco / Athens

Cloud infrastructure management

54.

Motohunt

Michael Masouras

San Francisco

Online motorcycle marketplace

55.

Muse Robotics

Alexandros Nikolakakis

San Diego, CA

Prototyping tools

56.

Myrmex

Orestis Fainekos

Ioannis Kanellos

San Francisco / Athens

Robotics / Industrial Automation

57.

Nesos

Konstantinos Alataris

San Francisco

Neuroscience

58.

Netdata

Costas Tsaousis

San Francisco / Athens

infrastructure monitoring

59.

NovaCredit

Nicky Goulimis

New York / San Francisco

Fintech

60.

‘Nuffsaid

Nick Paranomos

Palo Alto, CA Salt Lake City, UT

Messaging integration

61.

NumberAI

Tasso Roumeliotis

Oakland, CA

Artificial Intelligence

62.

Nurx

Edvard Engessth

San Francisco

Healthcare

63.

Orfium

Michael Petychakis

Los Angeles / Athens

Music Industry / Digital rights management

64.

Outseta

Dimitris Georgakopoulos

San Diego, CA

SaaS

65.

Pao App

Anna Zervos

Boulder, Colorado

Travel app

66.

Persado

Alexis Vratskidis

San Francisco / Athens

Digital marketing

67.

Pi Network

Nicolas Kokkalis

Palo Alto, CA

Crypto mining app

68.

Polyverse

Alexander Gounares

Bellevue, WA

Cybersecurity

69.

Primitive

John Voorhees

Mountain View, CA

Virtual Reality

70.

Proto

Alexis Odysseos Alexis Piperidis

San Francisco

Prototyping software

71.

Reportbrain

Alexander Kostopoulos

London /

San Francisco / Athens

Market research

72.

Riple Health Group

Anastasios Kasiolas

San Francisco

HealthTech

73.

Rowboat Advisors

Iraklis Kourtidis

Menlo Park, CA

FinTech

74.

SandCage

Evan Kokkonos

Sunnyvale, CA

Cloud data services

75.

Selfie Networks

Giannis Giakoumis

San Francisco

Network quality optimization

76.

SafeTreces

Anthony Zografos

Pleasanton, CA

Ventilation, air filtration monitoring

77.

Sentio Solutions

George Eleftheriou Haris Tsirmpas

San Francisco / Athens

HealthTech

78.

SmartBot360

Evangelos Christidis

Riverside CA

Healthcare chatbots

79.

Sparkl SF Bay

Paul Liotsakis

San Francisco

Recycling

80.

Station A

Manos Saratsis

San Francisco

CleanTech

81.

Storexperts

George Fanourgiakis

Foster City, CA

Construction

82.

Subpac

John Alexiou

Palo Alto, CA

Audio technology

83.

Tetra Insights

Panos Rigopoulos

Boulder, Colorado

Data analytics

84.

The Because Market

Alexi Suvacioglu

San Francisco

Personal health

85.

The Streamable

Peter Michailidis

San Francisco

Streaming services

86.

Transifex

Dimitris Glezos

Menlo Park, CA / Athens

Localization services

87.

Tray

Peter Kellis

Scottsdale, AZ / Santa Monica CA

On-demand point of sale platform

88.

Triparound

Christos Stergiou Antonis Chalkiopoulos

Palo Alto, CA / Athens

TravelTech

89.

Unibrain

Theologos Sosonis

San Ramon, CA / Athens

Cabling solutions

90.

Veturilo

Andreas Kolouas Dimitris Tsingos

San Francisco

Vehicle Fleet Management

91.

Vir

George Scangos

San Francisco / Boston / Switzerland

BioTech

92.

Wyre

Ioannis Giannaros

San Francisco

Payment platform

93.

Yodeck

Vangelis Mihalopoulos Dimitris Tsingos

San Francisco / Athens

Digital signage

94.

Zeit Medical

Orestis Vardoulis

Redwood City, CA

BioTech

95.

Zumper

Anthemos Georgiadis

San Francisco

Apartment rental platform

 

 

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ