Νέα
 • ΓΔ: 868.29 +1.03%
 • Τζίρος: 66,94 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Trade Estates (όμιλος Fourlis): Εστιάζει σε εμπορικά πάρκα και logistics νέας γενιάς

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Το κομμάτι του real estate έχει βάλει στόχο να ενισχύσει ο όμιλος Fourlis, μιας και πρόκειται για έναν κλάδο με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, ειδικότερα σε επιμέρους τομείς αιχμής.

Η διοίκηση του Βασίλη Φουρλή επικεντρώνεται στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου του ομίλου με εμπορικά πάρκα, logistics νέας γενιάς και big boxes κορυφαίων λιανεμπορικών ομίλων.

Η τελευταία κίνηση αφορούσε στην απόκτηση από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ (θυγατρικής του ομίλου Fourlis) του νέου Εμπορικού Πάρκου από την «Bersenco Ανάπτυξη & Εκμετάλλευση Ακινήτων» (της Ten Brinke), το οποίο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 54, έναντι €18,3 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την αρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς ανάλογη συνέχεια αναμένεται στα επόμενα εμπορικά πάρκα που ετοιμάζει η Fourlis σε Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα.

Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ στο real estate

Θυμίζουμε ότι η Trade Estates σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ. Αυτές που ήδη έχουν συμφωνηθεί αφορούν στην αξιοποίηση ακινήτων στην Πάτρα (στο ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ) και στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και στην απόκτηση ενός οικοπέδου που έγινε σε ένα joint venture με την Ten Brinke Hellas με σκοπό την ανάπτυξη εμπορικού συγκροτήματος στην περιοχή των Σπάτων. Στα σημεία αυτά σχεδιάζεται να αναπτυχθούν καταστήματα των brands που ανήκουν στον όμιλο, πλαισιωμένα και από άλλες αλυσίδες του λιανεμπορίου.

Ειδικότερα, η επένδυση στο Ηράκλειο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ στο εμπορικό πάρκο προβλέπεται ότι θα φιλοξενηθεί και ένα από τα νέας γενιάς καταστήματα IKEA. Αντίστοιχα, στην Πάτρα, έχει αποκτηθεί ακίνητο επιφάνειας 21,5 στρεμμάτων στην Ακτή Δυμαίων, σε σημείο που θεωρείται ιδανικό για την ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων. Στα πλάνα της διοίκησης είναι και η ανάπτυξη κέντρου logistics.

Ελληνικό

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Lamda Development και προβλέπει τη δημιουργία εμπορικού πάρκου στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, σε συνεργασία με τη Lamda Development. Πρόκειται για επένδυση 55 εκατ. ευρώ, που θα αφορά στην κατασκευή ενός εμπορικού πάρκου, επιφάνειας 30.000 τ.μ., το οποίο θα λειτουργήσει στο βόρειο τμήμα της έκτασης του Ελληνικού.

Ετοιμάζεις φακέλους για το… Ταμείο Ανάκαμψης

Υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία ετοιμάζει σχετικούς φακέλους για τα νέα projects προκειμένου να μπουν στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού ως γνωστόν τα ιδιωτικά έργα θα «καρπωθούν» τα 12,8 δισ. από τα 31 δισ. ευρώ συνολικά που προβλέπονται για τον τομέα αυτό και αφορά σε εργασίες που σχετίζονται με την «πράσινη» ενέργεια και το digitalization. Για τα συγκεκριμένα έργα το 50% αφορά σε επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (με επιτόκια χρηματοδότησης 0,3%-0,4%), το 30% σε τραπεζική χρηματοδότηση και μόλις το 20% σε ίδια κεφάλαια. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάγονται και τα οικόπεδα στις επιδοτήσεις, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να υπάγονται σε αυτές αν δεν ξεπερνούν το 30% της συνολικής επιδότησης.

Το νέο εμπορικό πάρκο στο Νέο Φάληρο

Αναφορικά με το Εμπορικό Πάρκο στο Νέο Φάληρο, σημειώνεται ότι αυτό εκτείνεται σε μια επιφάνεια 14.895 τ.μ., με εμπορικές επιφάνειες 14.555,46 τ.μ. 400 υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Στα 14 καταστήματα που θα στεγασθούν, συμπεριλαμβάνονται AAA (Triple-A) μισθωτές όπως για παράδειγμα:

 • ΑΒ Βασιλόπουλος
 • LCWaikiki
 • Μουστάκας
 • McDonald’s

Το Εμπορικό Πάρκο με πράσινα χαρακτηριστικά βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και η αποπεράτωσή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών μηνών, με την έναρξη λειτουργίας να εκτιμάται για τον Ιούνιο του 2022.

Κορυφαίος εμπορικός προορισμός

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, μέσω της νέας επένδυσης η Trade Estates ΑΕΕΑΠ στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση της εμπορικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στη διασταύρωση των οδών Κηφισού και Πειραιώς. Σε συνδυασμό με το υπάρχον συγκρότημα όπου ήδη λειτουργεί η εταιρεία στην περιοχή Ρέντη, αλλά και με τα δύο Big Box καταστήματα κορυφαίων ομίλων λιανικής, δημιουργείται ένας κορυφαίος εμπορικός προορισμός με εύκολη πρόσβαση και από τις δύο κατευθύνσεις της οδού Πειραιώς. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η εκμετάλλευση των συνεργειών μεταξύ των δύο συγκροτημάτων.

Η νέα στρατηγική

Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στη στρατηγική της εταιρείας να εξειδικευτεί και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων και Κέντρων Logistics νέας γενιάς, καθώς οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσέγγισης Omnichannel που εξελίσσεται στο παγκόσμιο εμπόριο. Τα εμπορικά πάρκα αποτελούν σήμερα την ισχυρότερη τάση στις νέες αναπτύξεις λιανικού εμπορίου παγκοσμίως, καθώς οι καταναλωτές έχοντας στη διάθεσή τους λιγότερο διαθέσιμο χρόνο αλλά και στη μετά Covid εποχή θα αναζητούν συνεχώς εύκολη, ασφαλή και άμεση πρόσβαση σε αγορές και υπηρεσίες.

Το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trade Estates

Θυμίζουμε ότι στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates, πριν από την προσθήκη του νέου εμπορικού πάρκου, περιλαμβάνονταν 7 ακίνητα συνολικού εμβαδού 177.330 τ.μ. (στην παρένθεση αναφέρεται η αξία τους στο τέλος 9μηνου 2021):

 • 4 Big Boxes (IKEA) (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λευκωσία, Σόφια Βουλαρίας): 134,7 εκατ. ευρώ
 • Εμπορικό Κέντρο (Ρέντη): 16 εκατ. ευρώ
 • 2 Logistics Centers (Σχηματάρι, Οινόφυτα): 34,1 εκατ. ευρώ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ