Νέα
  • ΓΔ: 834.83 -0.17%
  • Τζίρος: 41,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Η κρίση γεννά ένα νέο μοντέλο - Οι προκλήσεις για το αύριο του κλάδου

Τουρίστες / Πηγή: Intime
Τουρίστες / Πηγή: Intime

Οι εγχώριες και περιφερειακές διακοπές και τα σύντομα ταξίδια θα είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν βραχυπρόθεσμα στην τουριστική ζήτηση, μόλις ξεπεραστεί ο άμεσος αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19.

Ωστόσο, η ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου της ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, που σχετίζονται κυρίως με τον πράσινο μετασχηματισμό του, την ψηφιοποίηση και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, αλλά και την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα.

Οπως σημειώνεται σε ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλαγή υπάρχει και στη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των τουριστών που ακολουθούν εξελικτική πορεία, νέα πρότυπα δημιουργούνται, αντικατοπτρίζοντας ορισμένες από τις προαναφερόμενες προκλήσεις.

Στο επίκεντρο ο βιώσιμος τουρισμός

Η μελλοντική τουριστική ζήτηση είναι πιθανό να καθορίζεται από ολοένα αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την εκτεταμένη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και νέων τεχνολογιών, τη στροφή σε περισσότερο εξατομικευμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες, την ευημερία και την καλύτερη αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινότητες και τον πολιτισμό και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας.

Ετσι, ο βιώσιμος τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες έννοιες όσον αφορά την ανάπτυξη του τομέα. Περιλαμβάνει την εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικο-πολιτιστικών πτυχών της τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Αυτό αφορά, επίσης, το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης του αντίκτυπου του τουρισμού στην κλιματική αλλαγή. Στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει το κύριο πλαίσιο πολιτικής για την επίτευξη βιώσιμου τουρισμού, χαράσσοντας τον οδικό χάρτη των επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια και ενώ η πανδημία είχε σοβαρό αντίκτυπο στην επενδυτική ικανότητα του τουριστικού κλάδου, όπως σημειώνει το ΕΕΣ.

Αποκαλυπτική η ζημιά της πανδημίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Next Generation EU» που προτάθηκε τον Μάιο του 2020, υπολόγισε ότι το τουριστικό οικοσύστημα της ΕΕ θα γνωρίσει πτώση εσόδων ύψους περίπου 171 δισεκατομμυρίων ευρώ τα έτη 2020 και 2021, λόγω των συνεπειών της πανδημίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Από τα 14 επιχειρηματικά οικοσυστήματα που αναλύθηκαν από την Επιτροπή, ο τουρισμός αποτελεί τη βιομηχανία με τις υψηλότερες, κατά τις εκτιμήσεις, βασικές επενδυτικές ανάγκες, που μάλιστα υπερβαίνουν κατά πολύ τις περισσότερες ανάγκες των άλλων οικοσυστημάτων. Η Επιτροπή υπολόγισε τις βασικές επενδυτικές ανάγκες για την ανάκαμψη του τουριστικού οικοσυστήματος σε 161 δισεκατομμύρια ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών αναγκών που σχετίζονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση).

Η πανδημία Covid 19 είχε πρωτοφανή αντίκτυπο στον τουριστικό κλάδο σε ολόκληρο των κόσμο και το πρώτο 9μηνο του 2020 οι διεθνείς αφίξεις στην ΕΕ ήταν κατά 67,5% χαμηλότερες από την περίοδο του 2019 και η μείωση κυμάνθηκε από 46%-84% ανάλογα με το οικείο κράτος μέλος.

Το 2020 η ΕΕ απώλεσε περίπου 2 εκατ. θέσεις εργασίας στον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο και η συμβολή του στο ΑΕΠ μειώθηκε κατά το ήμισυ συγκριτικά με το 2019 (από περίπου 10%-5% του ΑΕΠ. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι του τουριστικού κλάδου με τους οποίους συνομίλησαν τα στελέχη του ΕΕΣ εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η τουριστική ζήτηση θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2024.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ