Νέα
  • ΓΔ: 792.9 +0.56%
  • Τζίρος: 65,92 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σιδηρόδρομος: «Τιτανομαχία» για τα έξι έργα των 4 δισ. ευρώ - Πώς προχωρούν οι διαγωνισμοί

Ενας - ένας αρχίζουν να προχωρούν οι έξι διαγωνισμοί των σιδηροδρομικών έργων ύψους 4 δισ. ευρώ. Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου η ΕΡΓΟΣΕ ξεκίνησε τον έλεγχο των φακέλων συμμετοχών για το πρώτο έργο που αφορά στη γραμμή Ρίο - Λιμένας Πάτρας.

Το ίδιο πρόκειται να γίνει με τα υπόλοιπα πέντε έργα των οποίων οι φάκελοι θα ανοίγουν ένας την ημέρα. Τα έργα αυτά διαμόρφωσαν σημαντικές συμμαχίες ανάμεσα στους κατασκευαστικούς κολοσσούς της χώρας. Να θυμίσουμε πως και στους έξι διαγωνισμούς τα σχήματα που κατέβηκαν είναι: ΑΒΑΞ – ALSTOM, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – INTRAKAT και ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Τα έξι έργα είναι τα ακόλουθα:

  1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΟΞΟΤΕΣ ύψους 1,68 δισ. ευρώ (2,09 δισ. ευρώ με ΦΠΑ).
  2. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ-ETCS ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-ΟΡΜΕΝΙΟ ύψους 1,07 δισ. ευρώ (1,33 δισ. ευρώ με ΦΠΑ).
  3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ύψους 309 εκατ. ευρώ (383,16 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).
  4. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΙΑΤΟ – ΠΑΤΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΡΙΟ - ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ύψους 477 εκατ. ευρώ (591,48 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).
  5. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΕΩΣ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΛΑΥΡΙΟΥ ύψους 391 εκατ. ευρώ (484,84 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).
  6. ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ 6ΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ύψους 53,5 εκατ. ευρώ (66,34 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).

Πως θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί

Στα επόμενα βήματα της διαδικασίας, η Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων των συμμετεχόντων μέσα στην Άνοιξη. Στη συνέχεια θα περάσουμε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού που είναι ο ανταγωνιστικός διάλογος.

Κατά το στάδιο διενέργειας διαλόγου μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και των υποψηφίων αναδόχων, θα αποφασιστεί το τεχνικό αντικείμενο και θα προχωρήσουν οι μελέτες και να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Αυτό θα μας οδηγήσει στην τελική φάση που είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τα σχήματα που θα φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

Η επιλογή του Αναδόχου, θα γίνει με αξιολόγηση μελέτης και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής. Η βαρύτητα των κριτηρίων, η σειρά κατάταξής και η συσχέτισή τους θα προσδιοριστούν κατά τη Β’ Φάση του Διαγωνισμού.

Σημαντικός παράγοντας για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών αυτών είναι η πρόοδος των μελετών και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το κάθε έργο. Αυτό σημαίνει πως οι διαγωνισμοί αυτοί δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν όλοι αλλά σταδιακά.

Έργα "με το κλειδί στο χέρι"

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο σύνολο τους αυτά τα έργα είναι "με το κλειδί στο χέρι", πράγμα που σημαίνει πως θα υπάρξουν συμμαχίες όχι μόνο μεταξύ κατασκευαστικών εταιρειών αλλά και με εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία σε Η/Μ συστήματα.

Τά έξι αυτά έργα έχουν δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει ζήσει η χώρα. Την εξαγγελία τους είχε κάνει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και το οποίο αφορά την σύνδεση μεγάλων λιμανιών της χώρας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι διαγωνισμοί θα τρέξουν με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι αυτών των έργων είναι πως σε 4 από τα 6 έργα μιλάμε για την κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών που θα επεκτείνουν το εθνικό μας δίκτυο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ