Νέα
  • ΓΔ: 1010.26 -0.98%
  • Τζίρος: 52,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Τι αφορά η νέα επένδυση των 40 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία

Φρέσκο γάλα Όλυμπος / Πηγή: Eurokinissi
Φρέσκο γάλα Όλυμπος / Πηγή: Eurokinissi

Η Fabrica de Lapte Brasov, η οποία ανήκει στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, σχεδιάζει να επενδύσει 40 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια νέα γραμμή εμφιάλωσης γάλακτος, αυτοματοποιημένες αποθήκες και εξοπλισμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε σε ρουμανικό ΜΜΕ (Ziarul Financiar) ο γενικός διευθυντής της Fabrica de Lapte Brasov, Δημήτρης Κέλλας, «τα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζουμε να επενδύσουμε στην ανάπτυξη του εργοστασίου γάλακτος στο Brasov. Θα συνεχίσουμε, επίσης, να επενδύουμε στη βιωσιμότητα, έχοντας στο πλάνο μας την αγορά φωτοβολταϊκών πάνελ, με στόχο να πετύχουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία».

Επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία

Ο Στέλιος Σαράντης, μέλος του ΔΣ της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ανέφερε στην «Η» ότι «το 90% της νέας επένδυσης αφορά στην κατασκευή μιας πλήρους αυτοματοποιημένης αποθήκης έτοιμων προϊόντων με δυνατότητα 30.000 πελατοθέσεων», ενώ υπό εξέταση βρίσκεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος.

Σημειώνεται ότι η Fabrica de Lapte ιδρύθηκε το 2011 και έχει επενδύσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, όπως επισημαίνει ο κ. Σαράντης. Αρχικά, επενδύθηκαν 55 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος σε οικόπεδο 25.000 τ.μ. στο Brasov.

Οι επενδύσεις αυτές κατευθύνθηκαν σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την παραλαβή και επεξεργασία γάλακτος, καθώς και σε προηγμένες τεχνολογίες συσκευασίας τελικών προϊόντων. Πλέον, το εργοστάσιο εκτείνεται σε εμβαδόν άνω των 39.000 τ.μ. Σύμφωνα με την εταιρεία, «πρόκειται για το πιο προηγμένο τεχνολογικά εργοστάσιο γαλακτοκομικών στη Ρουμανία, το οποίο πρωτοστατεί στη συλλογή γάλακτος από Ρουμάνους αγρότες, με δυνατότητα υποδοχής άνω του 1 εκατ. λίτρων σε ημερήσια βάση».

Διατήρηση της κυρίαρχης θέσης

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την κυρίαρχη θέση μας μεταξύ των μονάδων συλλογής γάλακτος από Ρουμάνους αγρότες, καθώς και να διασφαλίσουμε τη σωστή ανάπτυξη της επιχείρησής μας», δήλωσε ο κ. Κέλλας.

Το ρουμανικό εργοστάσιο απέφερε στον όμιλο έσοδα άνω των 110 εκατ. ευρώ το 2021, από τα οποία, περισσότερο από το 60% προήλθε από την πώληση προϊόντων με το δικό του brand.

Σε εξαγωγές το 40%

Υπάρχει αρκετός χώρος για ανάπτυξη, εξήγησε ο διευθυντής του εργοστασίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Fabrica de Lapte Brasov λειτουργεί στο 65% της χωρητικότητάς της. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κέλλα, «στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε, πρώτα και κύρια, την τοπική αγορά και μετά να γίνουμε ένα περιφερειακό κέντρο, όπου μπορούμε να τροφοδοτήσουμε όλη την Ευρώπη».

Με βάση τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Σαράντης, «αυτή τη στιγμή, το 60% της παραγωγής πηγαίνει στην τοπική αγορά και το υπόλοιπο 40% εξάγεται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Βουλγαρία και η Σερβία».

Ξεκινάει μέσα στον μήνα η κατασκευή του νέου εργοστασίου στην Κύπρο

Σχετικά με το  νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο, η κατασκευή του οποίου έχει καθυστερήσει αρκετά για λόγους που συνδέονται κυρίως με την πανδημία, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναρξη εργασιών προς τα τέλη του μήνα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο συνολικής επένδυσης 35 εκατ. ευρώ, το οποίο η Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη των εργασιών.

Ανοδος του τζίρου κατά 6% το 2021

Αναφορικά με την πορεία του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία το 2021, ο Στέλιος Σαράντης σημείωσε ότι η χρονιά έκλεισε με τζίρο 428 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 6% αυξημένος σε σχέση με το 2020, ενώ πάνω από το 50% (περίπου 230 εκατ.) αφορά σε εξαγωγές.

Για την κερδοφορία δεν υπάρχει ακόμη σαφή εικόνα, αν και σε γενικές γραμμές τα αυξημένα κόστη λειτουργίας εκτιμάται ότι δημιούργησαν πιέσεις στη γαλακτοβιομηχανία.

Ο κ. Σαράντης στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην πολύ καλή πορεία του τομέα των φυτικών προϊόντων, στον οποίο η εταιρεία είναι leader. Παράλληλα είναι η μοναδική ελληνική βιομηχανία που παράγει τις πρώτες ύλες τις οποίες χρησιμοποιεί για τα προϊόντα αυτά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ