Νέα
  • ΓΔ: 849.23 -2.15%
  • Τζίρος: 52,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

VNK Capital: Με υψηλές ταχύτητες σε φάρμακα και τρόφιμα – Μεγάλες προσδοκίες για το Ελληνικό

Βασίλης Κάτσος
Πηγή: vnkcapital

Το fund δεν πρωταγωνίστησε στα deals του 2020, ωστόσο όπως αναφέρει στην imerisia.gr ο επικεφαλής του VNK Capital, Βασίλης Κάτσος, «εμείς δεν παίρνουμε για να πάρουμε. Και δεν αφήνω κάποια αιχμή για άλλα επενδυτικά funds, απλά εμείς διαχειριζόμαστε ίδια κεφάλαια, δεν έχουμε συγκεκριμένο ύψος κεφαλαίων που πρέπει να επενδύσουμε μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «κοιτάζουμε προσεκτικά κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται, ιδιαίτερα στους βασικούς κλάδους όπου εστιάζουμε, δηλαδή το F&B και τα φάρμακα».

Επανεπένδυση σε υφιστάμενους τομείς

Για το 2021, η βασική προτεραιότητα του VNK Capital, σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα του fund, είναι «η επανεπένδυση στους υφιστάμενους τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε», κάτι που μεταφράζεται μεταξύ άλλων σε εξαγορές από τις εταιρείες στις οποίες ήδη έχει συμμετοχή το fund, όπως είναι π.χ. η Παλίρροια και η Cafetex.

Για την Παλίρροια ο κ. Κάτσος τόνισε ότι το 2020 έκλεισε με σημαντική ανάπτυξη, που προσεγγίζει διψήφιο ποσοστό, αφού «η εταιρεία, υπό την καθοδήγηση και το πολύ καλό πλάνο των κυρίων Σουλιώτη και Βιδάκη, κατάφερε να ξεχωρίσει τη χρονιά της πανδημίας, χάρη και στον ισχυρό εξαγωγικό της χαρακτήρα. Η ανάπτυξη προήλθε μεταξύ άλλων από την επέκταση σε νέες αγορές, αλλά και το λανσάρισμα νέων προϊόντων».

Αναφορικά με την Cafetex, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς με το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν επέτρεψαν στην εταιρεία, όπως αναφέρει ο κ. Κάτσος, να υλοποιήσει τα πλάνα της.

Διψήφια ανάπτυξη για Pharmathen

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του φαρμάκου, με υψηλούς διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης κύλησε και το 2020 για τη Pharmathen, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Κάτσος, «μπορεί ο κορονοϊός να δημιούργησε κάποια εμπόδια, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ανέτρεψε την λειτουργία και τον επενδυτικό σχεδιασμό της Pharmathen».

Η ζήτηση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα από τις διεθνείς αγορές, ενώ ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών, καθώς τα συστήματα υγείας ήθελαν να έχουν μεγαλύτερη επάρκεια προϊόντων, να έχουν δηλαδή μεγαλύτερα αποθέματα ασφαλείας. Μεγάλο βάρος δίνεται και στην αμερικανική αγορά με τον στόχο των επόμενων ετών οι εξαγωγές στις ΗΠΑ να είναι σχεδόν ανάλογες με αυτές της Ευρώπης.

Παράλληλα, κανονικά εξελίχθηκε και το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024, καθώς πέρυσι υλοποιήθηκαν επενδύσεις 65 εκατ. ευρώ σε έρευνα, τεχνολογία, αλλά και υποδομές. Πολύ καλά πηγαίνει και η άλλη επένδυση του fund, στην Innovis.

«Μετράμε...εβδομάδες»

Τέλος, σχετικά με μία άλλη σημαντική επένδυση του VNK Capital , η οποία αφορά στην είσοδο από κοινού με την Olympia Group του Πάνου Γερμανού στη Lamda Development, ο Βασίλης Κάτσος υπογράμμισε ότι «πλέον μετράμε…εβδομάδες για το ξεκίνημα του project στο Ελληνικό, καθώς έχουν κλείσει σχεδόν όλες οι εκκρεμότητες που καθυστερούσαν το έργο εδώ και πολλά χρόνια».

Ο κ. Κάτσος, ο οποίος σημείωσε ότι το VNK Capital αποτελεί τον δεύτερο ισχυρότερο μεγαλομέτοχο του έργο μετά τον όμιλο Λάτση, με ένα ποσοστό 10,07%, ανέφερε ότι τη δεδομένη στιγμή και με το project να περνάει ουσιαστικά σε φάση υλοποίησης, δεν θα σκεφτόταν πώληση μέρους της συμμετοχής του VNK, χωρίς ωστόσο να αποκλείει κάτι σε ενδεχόμενο κάποιας...εξωπραγματικής πρότασης.

Θυμίζουμε ότι το κοινό επενδυτικό σχήμα VoxCove Holdings, στο οποίο συμμετέχουν από κοινού η θυγατρική της Olympia, Grey Squirrel και η VNK Capital είχε αποκτήσει 10.227.206 μετοχές της Lamda Development στις 21 Δεκεμβρίου του 2017, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα πούλησε 2.200.000 μετοχές ή αλλιώς το 2,76%, με μέση τιμή πώλησης 7,5 ευρώ και συνολική αξία 16,5 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ