Νέα
  • ΓΔ: 910.92 +0.42%
  • Τζίρος: 19,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πόσο επηρεάζει τις ελληνικές επιχειρήσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία - Φόβοι για αναταράξεις

Βιομηχανία / Πηγή: Intime
Βιομηχανία / Πηγή: Intime

Πολυεθνικοί κολοσσοί όπως η Nestle, η Mondelez και η Carlsberg πήραν την απόφαση να αναστείλουν την λειτουργία των εργοστασίων τους στην Ουκρανία και να επαναξιολογούν την κατάσταση «μέρα με τη μέρα», ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των ρωσο-ουκρανικών συγκρούσεων και της διεθνούς διπλωματίας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, έχοντας σε πρώτη φάση αναστείλει τη λειτουργία τους, όπως έγραψε το πρωί η «Η», προσδοκώντας και εκείνες εκτόνωση της κρίσης σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ζητούμενο είναι η ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται στις βιομηχανίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία.

Coca-Cola HBC

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τις «δικές» μας εταιρείες, η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε το κλείσιμο της μονάδας της στο Κίεβο και ζήτησε από το προσωπικό της εταιρείας να παραμείνει στα σπίτια του.

Όπως ανέφεραν στην «Η», πηγές της εταιρείας, η συγκεκριμένη κίνηση έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής συγκεκριμένου πλάνου, το οποίο βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων της. Συμπλήρωσαν δε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα προσαρμόσουν το σχέδιο βάσει αυτών.

Σημειώνεται ότι η μονάδα της Coca-Cola HBC λειτουργεί για περισσότερα από 20 χρόνια και συνεισφέρει περίπου το 0,27% του ΑΠΕ της Ουκρανίας. Απασχολεί πάνω από 1.300 άτομα και στις 11 γραμμές παραγωγής της παράγει μια ευρεία γκάμα ποτών όπως, ανθρακούχα αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό, ενεργειακά ποτά και RTD τσάι.
Η εταιρεία συνεργάζεται με 1.400 Ουκρανούς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται σε σημαντικούς κλάδους όπως η παραγωγή ζάχαρης, η συσκευασία, οι μεταφορές και τα logistics. Το μερίδιο των τοπικών παραγγελιών αποτελούν το 72% των συνολικών αγορών των εταιρειών της Coca-Cola.

Πέρυσι οι όγκοι πωλήσεων της Coca-Cola HBC στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 17,3% συγκριτικά με το 2020 (στα 137,3 εκατ. κουτάκια από 117 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά) με οδηγό τα ανθρακούχα και κυρίως το Trademark Coke και το Adult Sparkling. Την ίδια χρονιά τα ενεργειακά ποτά συνέχισαν να αναπτύσσονται σε χαμηλότερες ταχύτητες, ενώ το εμφιαλωμένο νερό εμφάνισε αδύναμες επιδόσεις.

Γρ. Σαράντης

Σχετικά με μία άλλη ελληνική εταιρεία που έχει παρουσία και στις δύο χώρες, την Γρ. Σαράντης, σημειώνεται ότι η διοίκηση, «σε συνέχεια των σημερινών (σ.σ. χθεσινών) εξελίξεων, και πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού, το εργοστάσιο της ERGOPACK που βρίσκεται στο Kaniv, δεν λειτουργεί προσωρινά, ενώ τα επόμενα βήματα της εταιρείας θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των γεγονότων".

Η διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, και διατηρεί συχνή επικοινωνία με τις θυγατρικές, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κλιμάκωση. Ήδη έχουν μελετηθεί και καταρτιστεί διάφορα ειδικά πλάνα χειρισμού ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική απρόσκοπτη λειτουργία των θυγατρικών, τόσο σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής, καθώς και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων.

Επισημαίνεται ότι ο τζίρος των θυγατρικών της σε Ουκρανία (Ergopack) και Ρωσία (Hoztorg) αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 7% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.

Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσώπευαν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και αυτές της Hoztorg LLC το 0,5%. Σχετικά με την κερδοφορία τονίζεται από την εισηγμένη πως, με βάση το έτος 2020 το ΕΒΙΤ της Ergopack LLC αντιπροσωπεύει το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07% επί του συνολικού ΕΒΙΤ του Ομίλου, αναλογία που δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική το 2021.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι, οι αγορές από την Ουκρανία αφορούν τις δραστηριότητες σε αυτή την χώρα και αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% των ενοποιημένων αγορών.

Τέλος, με βάση το Α’ Εξάμηνο του 2021 τo ενεργητικό της Ergopack LLC αποτελεί το 7,6% του ενεργητικού του Ομίλου και το αντίστοιχο της Hoztorg LLC το 0,2%, αναλογία η οποία δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική για το σύνολο του έτους.

Οι άλλες ελληνικές παρουσίες

Εκτός από τις προαναφερθείσες εταιρείες, στην ουκρανική αγορά δραστηριοποιούνται περίπου 70 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα εμπορίας τροφίμων, φρούτων, λαχανικών, της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, του τουρισμού, της εστίασης και της επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία (εκτιμάται ότι περίπου 40.000 Ουκρανοί ναυτικοί απασχολούνται σε ελληνόκτητα πλοία).

Μεταξύ των κυριότερων εταιρειών ελληνικών συμφερόντων περιλαμβάνονται οι Alumil, Etem, Profilco, υαλουργία HGI (πρώην Yioula), Chipita (πέρυσι εξαγοράστηκε από τη Mondelez International), Printec, Ήφαιστος, Neokem, Ukravtomatika κ.α.

Υπάρχει ακόμα μία, μεσαίου μεγέθους για τα ουκρανικά δεδομένα, κατασκευαστική εταιρεία, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια. Παράλληλα συνεχίζει να δραστηριοποιείται η Τράπεζα Πειραιώς με πολύ μικρή παρουσία μέσω της θυγατρικής της JSC Piraeus Bank ICB. Πρόκειται για ένα μικρό πιστωτικό ίδρυμα με 15 υποκαταστήματα, το ενεργητικό της οποίας διαμορφώνεται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,12% των αντίστοιχων μεγεθών του ομίλου (80 δισ. ευρώ). Ως προς τα κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε μόλις 20 εκατ. ευρώ σε σύνολο 5 δισ. ευρώ του ομίλου. Τέλος, το πιστωτικό ίδρυμα απασχολεί 300 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 3 είναι Έλληνες.

Πως επηρρεάζονται εισηγμένες ελληνικές εταιρείες

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από εισηγμένες ελληνικές εταιρείες οι οποίες έχουν εμπορικές σχέσεις με Ρωσία και Ουκρανία, ή προμηθεύονται πρώτες ύλες.

Αφοί Κορδέλλου

Η εταιρεία δεν έχει στοιχεία του ενεργητικού της, ούτε πραγματοποιεί πωλήσεις σε καμία από τις δύο χώρες. Κατά τη χρήση 2021, δεν πραγματοποίησε καμία αγορά από τη Ρωσία, ενώ οι αγορές που πραγματοποίησε από την Ουκρανία κάλυψαν το 17% των συνολικών αγορών εμπορευμάτων. Για τα είδη Ουκρανικής προέλευσης που αγόρασε η εταιρεία το 2021, υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Τζιρακιάν Προφίλ

Οι εμπλεκόμενες χώρες Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν σημαντικές πηγές παραγωγής Α’ υλών χάλυβα τόσο για την παγκόσμια αγορά όσο και για τον εγχώριο χαλυβουργικό κλάδο. Η Τζιρακιάν Profil προμηθεύεται σταθερά και επί πολλά έτη, Α’ ύλες από τις ανωτέρω αγορές χάλυβα καλύπτοντας μέρος των αναγκών της.

Κατά το 2021 η εταιρεία κάλυψε από τις ανωτέρω αγορές μόνο το 17% των αναγκών της σε χάλυβα, ενώ η αναλογία των διατηρούμενων αποθεμάτων της ανέρχεται στο 3% του Ενεργητικού της.

Κατά το τρέχον έτος η εταιρεία, παρακολουθώντας την κλιμάκωση της έντασης, όλο το προηγούμενο διάστημα, έλαβε μέτρα προστασίας μέσω της ενίσχυσης της διασποράς των προμηθειών της σε Α’ ύλες από άλλες χώρες. Περαιτέρω σημειώνεται ότι η Τζιρακιάν δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις αγορές των εμπλεκομένων χωρών και επομένως δεν αναμένει άμεση απώλεια πωλήσεων από την ένταση που έχει προκληθεί.

Μύλοι Λούλη

Όσον αφορά στις πωλήσεις προς τις εμπλεκόμενες χώρες, ο Όμιλος Μύλοι Λούλη δεν έχει σημαντική έκθεση καθώς οι πωλήσεις της σε αυτές είναι αμελητέες.

Όσον αφορά στις αγορές σιτηρών από τις χώρες αυτές και ειδικότερα από την Ρωσία, κατά το προηγούμενο έτος αυτές αποτελούσαν το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο Όμιλος. Ο Όμιλος εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες και έτσι έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Ικτίνος

Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών της Ικτίνος με την Ρωσία ανήλθε σε 240.421 ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,73% του συνολικού τζίρου για το 2021, ενώ με την Ουκρανία δεν υπήρξαν εμπορικές συναλλαγές. Για το 2022 οι προϋπολογισθέντες εμπορικές συναλλαγές με Ρωσία - Ουκρανία, είναι τέτοιες που δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστική επίπτωση επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης της εταιρείας.

Μύλοι Κεπενού

Αναφορικά με τους Μύλους Κεπενού, το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από τις χώρες αυτές ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών.

Η εταιρεία παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών.

Πειραιώς Financial Holdings

Η Πειραιώς Financial Holdings ενημέρωσε ότι οι δραστηριότητες του Ομίλου στην Ουκρανία αφορούν σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, την JSC Piraeus Bank ICB, καθώς και σε επενδύσεις ακινήτων που αντιστοιχούν σε περίπου 0,2% του συνολικού ενοποιημένου ενεργητικού της Πειραιώς Financial Holdings στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος

Ο Όμιλος δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις χώρες αυτές. Στις χρήσεις 2020 και 2021 προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.

Η εισηγμένη Η εισηγμένη σημειώνει ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών κατά την εκτίμηση της Διοίκησης, που στηρίζεται σε γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου. Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης στον Κύκλο Εργασιών, τα Αποτελέσματα και την Οικονομική Θέση της εταιρείας και του ομίλου.

Σίδμα Μεταλλουργική

Το ποσοστό του κύκλου εργασιών της Σίδμα που σχετιζόταν με πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων από Ρωσία και Ουκρανία το 2021 αφορούσε περί το 6,5% επί του συνόλου.
Το ποσοστό των αγορών προϊόντων από την παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,8% επί του συνόλου των εισαγωγών της εταιρείας.
Τα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας δεν έχουν κάποια έκθεση στις παραπάνω χώρες.
Η εταιρεία έχει μεγάλη διασπορά προμηθευτών από διάφορες χώρες ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Ωστόσο αρκετοί από τους παραγωγούς χάλυβα, εξαρτώνται σε κάποιο μη αμελητέο βαθμό σε προμήθεια πρώτης ύλης από περιοχές της Ουκρανίας και Ρωσίας. Σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι αδύνατος κάθε υπολογισμός της επίπτωσης των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και Ρωσία στις δραστηριότητες των προμηθευτών της και επακόλουθα  στις αντίστοιχες δραστηριότητες της εταιρείας.

ΕΛΤΟΝ

Σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη αναφέρει ότι «όλοι μας στον Όμιλο ELTON παρακολουθούμε στενά τα εξελισσόμενα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία, βρισκόμενοι σε διαρκή επαφή με τους συναδέλφους μας στην θυγατρική μας εταιρεία Elton Corporation LLC με έδρα το Κίεβο».

Προσθέτει ακόμη ότι «με άξονα την απόλυτη ασφάλεια των ανθρώπων της εταιρείας μας και των οικογενειών τους, έχουμε εκδώσει σχετικές οδηγίες ώστε να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη, ενώ προχωρήσαμε στην αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής μας μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και να επανέλθουν οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής στην κανονικότητα».

Υπογραμμίζει βέβαια ότι «η προσωρινή αυτή αναστολή της θυγατρικής του Ομίλου μας στην Ουκρανία, δεν αναμένουμε να επηρεάσει σημαντικά τον Όμιλο».

Η συμμετοχή της Ουκρανικής θυγατρικής στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά, τόσο ως προς την οικονομική θέση (1,60% του Ομίλου), τον κύκλο εργασιών (2% του Ομίλου) όσο και στα αποτελέσματα (0,87% του Ομίλου). Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή έκθεση της θυγατρικής στην τοπική αγορά ενώ ο Όμιλος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας της οικονομικής θέσης του.

Οι πολυεθνικές… έδειξαν τον δρόμο

Όπως προαναφέραμε, εκτός από τις ελληνικές εταιρείες, διεθνείς κολοσσοί επέλεξαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους και να ακολουθήσουν τη στρατηγική “βλέποντας και κάνοντας”.

ArcelorMittal

Η χαλυβουργία εμφανίζεται ανήσυχη για την την κατάσταση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι έχει κάνει σχέδια για τους υπαλλήλους της προκειμένου να «παραμείνουν ασφαλείς». Όσον αφορά το εργοστάσιό της, η εταιρεία «εργάζεται για να επιβραδύνει την παραγωγή στο ελάχιστο τεχνικό επίπεδο και η παραγωγή θα σταματήσει στα υπόγεια ορυχεία της», ελπίζοντας, όπως ανέφερε στο Twitter, «σε μια ταχεία επίλυση» του προβλήματος.

Carlsberg

Η Carlsberg, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ουκρανία με μερίδιο αγοράς 31%, διέκοψε τις δραστηριότητές της σε δύο ζυθοποιεία που έχει στη χώρα και πιο συγκεκριμένα στο Κίεβο και στη Zaporizhzhya. Ο δανέζικος κολοσσός έχει επίσης ένα τρίτο ζυθοποιείο στην Ουκρανία στη Lviv, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί, επειδή σύμφωνα με τις πληροφορίες διεκόπη η παροχή φυσικού αερίου.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Reuters ότι ανέλαβαν αρκετές πρωτοβουλίες στην Ουκρανία με στόχο «να φροντίσουμε για την ασφάλεια των εργαζομένων μας στη χώρα», συμπεριλαμβανομένης της εντολής της εταιρείας προς αυτούς να μείνουν στο σπίτι.

Mondelez

Η Mondelez International Inc. θα κλείσει τα εργοστάσιά της στην Ουκρανία εάν οι εντάσεις της χώρας με τη Ρωσία κλιμακωθούν και γίνουν «πολύ επικίνδυνες», δήλωσε στο Reuters ο CEO του ομίλου, Dirk Van de Put.

"Για να βεβαιωθούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς... Αυτό είναι το νούμερο ένα μέλημά μας", υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε:. "Έχουμε μεγάλες δουλειές και στις δύο χώρες. Εάν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε εργοστάσια επειδή είναι πολύ επικίνδυνο, θα το κάνουμε."

Nestlé

Εκπρόσωπος της Nestlé ανέφερε ότι «έκλεισε προσωρινά» τα εργοστάσια, τις αποθήκες και την αλυσίδα εφοδιασμού της στην Ουκρανία συστήνοντας στους εργαζομένους της να μείνουν σπίτι. «Αυτή τη στιγμή, όλοι οι συνάδελφοί μας είναι ασφαλείς και παραμένουμε σε συνεχή επαφή μαζί τους και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλειά τους, προσαρμόζοντας τα σχέδιά μας σύμφωνα με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον», ανέφερε η εταιρεία. «Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους ντόπιους και έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επανεκκινήσουμε την προμήθεια των προϊόντων μας, μόλις το επιτρέψουν οι ασφαλείς συνθήκες». Σημειώνεται ότι η πολυεθνική διαθέτει 3 εργοστάσια στην Ουκρανία με περίπου 5.000 υπαλλήλους.

Imperial Brands

Η βρετανική καπνοβιομηχανία, Imperial Brands plc, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία την Πέμπτη,μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα. «Η τοπική ομάδα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα ενημερώνει τους ανθρώπους αλλά και τα σχέδια ανάλογα με την περίπτωση», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, επικαλούμενος εσωτερικό σημείωμα που εστάλη νωρίτερα την ίδια ημέρα στους υπαλλήλους. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 600 άτομα στην Ουκρανία.

Σε διακοπή δραστηριοτήτων προχώρησαν και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως η Maersk, η αμερικανική UPS και η δανέζικη freight forwarder, DSV, η οποία απασχολεί 230 άτομα στην Ουκρανία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ