Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Frieslandcampina Hellas: Επιστροφή στα κέρδη – Βελτιώνονται τα ίδια κεφάλαια

Πηγή: Intime

Στην κερδοφορία επέστρεψε το 2019 η Frieslandcampina Hellas, η οποία εμφάνισε αύξηση του τζίρου της κατά 2,8%. Ειδικότερα κατέγραψε κέρδη προ φόρων 4,28 εκατ. από ζημίες 10,43 εκατ. το 2018.  

Μεγάλη υποχώρηση στα έξοδα 

Σημαντικό ρόλο στο γύρισμα της εταιρείας έπαιξε και η σημαντική μείωση κατά 21,04%, που υπήρξε στα έξοδα διοίκησης και διάθεσης της εταιρείας (σε €53,3 εκατ. έναντι €67,5 εκατ. κατά την αμέσως προηγούμενη χρήση). Τα έξοδα παρουσιάζουν μεγάλη μείωση, διότι στο 2018 υπήρχε το κόστος αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας, ύψους 15 εκατ. ευρώ.
 
Σε θετικό πρόσημο χάρη στα γαλακτοκομικά  

Αναφορικά με τις πωλήσεις της εταιρείας, η αύξηση προέρχεται από την εσωτερική αγορά, ενώ οι εξαγωγές της παρέμειναν σταθερές σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Μάλιστα, ο βελτιωμένος τζίρος αποδίδεται αποκλειστικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα – τα οποία αποτελούν άλλωστε και τη βασική κατηγορία για την εταιρεία –, αφού παιδικές τροφές και γιαούρτια έχασαν έδαφος. 
 
Πωλήσεις ανά κατηγορία (σε χιλ. ευρώ) 

Γαλακτοκομικά 
2019: 246.179 
2018: 237.502 
Μεταβολή: 3,65% 
|
Παιδικές τροφές 
2019: 23.908 
2018: 24.196 
Μεταβολή: -1,19% 

Γιαούρτια 
2019: 4.908 
2018: 5.864 
Μεταβολή: -16,3% 
 
Περιορισμένες οι επιπτώσεις της πανδημίας  

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, το ξέσπασμα της πανδημίας του κορoνοϊού και τα μέτρα, που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση για να συγκρατήσουν τις συνέπειες της πανδημίας, δεν έχουν επηρεάσει σημαντικά τις δραστηριότητες της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Γενικότερα, πάντως, η εταιρεία συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της για την επέκταση του δικτύου διανομής της. 
 
Δάνειο 3 εκατ. ευρώ για παστεριωτή  

Σε επενδυτικό επίπεδο, τον Οκτώβριο του 2019, η Frieslandcampina Hellas σύναψε δάνειο 3 εκατ. ευρώ με τη Εurobank για την κάλυψη της επένδυσης, που αφορά την αγορά ενός παστεριωτή, με σκοπό την επέκταση και την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας της μονάδας στην Πάτρα και στη δημιουργία ενός κτιρίου, όπου θα στεγαστεί ο ανωτέρω παστεριωτής. Η εξόφληση του κεφαλαίου του δανείου θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου 36 μήνες μετά την εκταμίευση του δανείου, δηλαδή στις 14.10.2022. Το δάνειο είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, Euribor συν περιθώριο 3%.  
 
Δεν θα χρειαστεί ΑΜΚ – Εγγυάται η μητρική  

Παρά το γεγονός ότι, στη χρήση του 2019, το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων ήταν κατώτερο από το ½ του μετοχικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 119 του Κ.Ν. 4548/2018 (δηλαδή ανάγκη για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι παρουσιάζει σημαντική βελτίωση και την τρέχουσα χρήση θα καλυφθεί πλήρως. Πρόσθεσε, δε, ότι ο μοναδικός μέτοχος ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας. 
 
Εξόφλησε το πρόστιμο των 3,3 εκατ. ευρώ  

Σχετικά με το πρόστιμο 3,3 εκ. ευρώ της Επιτροπής Ανταγωνισμού για παραβάσεις σχετικά με τον καθορισμό τιμής μεταπώλησης και επιβολής ρήτρας μη ανταγωνισμού σε συνεργαζόμενους χονδρεμπόρους/διανομείς, η εταιρεία το αναγνώρισε στη φετινή χρήση και το τιμολόγησε στη μητρική, μετά από σχετική συμφωνία. Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, η Frieslandcampina Hellas εξόφλησε το πρόστιμο τον Ιανουάριο του 2020 και εισέπραξε την αντίστοιχη απαίτηση. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ