Νέα
 • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
 • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Το deal με την ΙΟΝ και το όραμα για έναν πανίσχυρο όμιλο τροφίμων

Σπύρος Θεοδωρόπουλος / Πηγή: Eurokinissi

Σε ένα ακόμη σημαντικό deal προχώρησε χθες ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επιβεβαιώνοντας τα μεγάλα σχέδια που έχει για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού ομίλου που θα περιλαμβάνει υγιείς, εξωστρεφείς και με σημαντικές προοπτικής ανάπτυξης ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων-ποτών.

Ειδικότερα ανακοινώθηκε η είσοδός του με ποσοστό 45% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΟΝ, ενώ μελλοντικά θα μπορεί να αποκτήσει και την πλειοψηφία.

Πληροφορίες θέλουν το τίμημα για το 45% της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας να ανήλθε γύρω στα 100-110 εκατ. ευρώ, ενώ σε επόμενη φάση σχεδιάζεται από τον δαιμόνιο επιχειρηματία η απόκτηση επιπλέον ποσοστού 30% έναντι περίπου 70 εκατ. ευρώ

Στρατηγική συνεργασία με κοινές αρχές και αξίες

Πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ των μετόχων της ΙΟΝ και του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, στην επίτευξη της οποίας σημαντικό ρόλο έπαιξαν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «οι κοινές αρχές και αξίες, το κοινό όραμα για μία δυναμική ανάπτυξη και επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει διαγράψει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, και, τέλος, η ενδυνάμωση και διαιώνιση της ελληνικής ταυτότητας της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας».

Σημειώνεται ότι οι σημερινοί μέτοχοι της ΙΟΝ θα συνεχίσουν να ασκούν τη διοίκηση της εταιρείας.

«Κεφάλαιο που χρήζει σεβασμού»

Στις δηλώσεις του με αφορμή το deal ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι «η συμφωνία με την ΙΟΝ δεν είναι απλώς μία ακόμη συμφωνία. Η ΙΟΝ και η ιστορία της στη χώρα μας είναι ένα κεφάλαιο που χρήζει σεβασμού από εμάς που θα ασχοληθούμε με την περαιτέρω ανάπτυξή της. Η σχέση των καταναλωτών με την ΙΟΝ -όλων μας δηλαδή- είναι μία σχέση διαχρονική και άκρως συναισθηματική και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να παραμείνει ίδια. Αγαπήσαμε από παιδιά τα προϊόντα της ΙΟΝ και αυτό είναι και θα παραμείνει κυρίαρχο στοιχείο στη σχέση μας με την ιστορική σοκολατοβιομηχανία».

Οι πρώτες κινήσεις του Mr Chipita μετά το deal με Mondelez

Θυμίζουμε ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μετά την εξαγορά της Chipita από την Mondelez, έχει ήδη κάνει ξεκάθαρο το όραμά του στον εγχώριο κλάδο των τροφίμων-ποτών:

 • μπαίνοντας με σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ,
 • αποκτώντας, μαζί με την EOS Capital Partners την οποία διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης, την εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί,
 • αποκτώντας τις εταιρείες Έδεσμα και Αμβροσία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι ο Mr Chipita ελέγχει τη βιομηχανία αλλαντικών Νίκας, ενώ διαθέτει υψηλή μετοχική συμμετοχή στη βορειοελλαδίτικη Wonderplant, η οποία δραστηριοποιείται στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας.

Η σύσταση της εταιρείας συμμετοχών

Προκειμένου να υλοποιήσει το μεγάλο του σχέδιο για τη δημιουργία ενός πανίσχυρου ελληνικού ομίλου τροφίμων-ποτών, πρόσφατα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος προχώρησε στη σύσταση της Bespoke SGA Holdings με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 140 εκατ. ευρώ -εκ των οποίων 1,4 εκατ. θα καταβάλει ο κ. Θεοδωρόπουλος και 138,6 εκατ. ευρώ η εταιρεία «S.A.G. Investments & Holdings Limited», σε ισόποσες δόσεις μέχρι το τέλος του 2026- με σκοπό:

 • την άμεση και έμμεση απόκτηση, διατήρηση ή πώληση συμμετοχών σε ημεδαπές η/και σε αλλοδαπές εταιρείες και επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί ή θα συσταθούν, οποιασδήποτε μορφής και σκοπού, καθώς και η ανάπτυξη και άσκηση οποιασδήποτε άλλης επενδυτικής δραστηριότητας στην ημεδαπή ή και την αλλοδαπή,
 • τη σύναξη κοινοπραξιών ή/και συνεργασιών με άλλες ημεδαπές ή/και αλλοδαπές εταιρείες οποιασδήποτε μορφής και σκοπού ή και με φυσικά πρόσωπα του εσωτερικού ή του εξωτερικού,
 • την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών,
 • άλλες δραστηριότητες και υπηρεσίες συναφείς ή βοηθητικές με τις ανωτέρω.

Οι... άνθρωποι του προέδρου

Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας βρίσκουμε πρόσωπα με τα οποία συνεργάζεται χρόνια ο Mr Chipita. Εκτός από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο που έχει τη θέση του προέδρου, μέλη της νεοσυσταθείσας εταιρείας είναι:

 • Ο Θέμης Μακρής, διευθύνων σύμβουλος της Wonderplant, την οποία θυμίζουμε ότι δημιούργησε ο κ. Θεοδωρόπουλος με ομάδα επιχειρηματιών συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μακρή.
 • Η Αγγελική Οικονόμου, διευθύνουσα σύμβουλος της Νίκας και μέλος ΔΣ της Chipita Foods.
 • Ο Αντώνης Θεοδωρόπουλος, γιος του προέδρου.
 • Η Ιλεάνα Αντύπα, μέχρι πρόσφατα διευθύνουσα σύμβουλος της Rothschild & Co.
 • H Μαρία Γεώργαλου, αντιπρόεδρος της Chipita Foods, η οποία έχει διατελέσει αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος και οικονομική διευθύντρια της Chipita. Έχει πολυετή εμπειρία  στον χώρο του Venture Capital/ Private Equity στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -Ισπανία, Πορτογαλία, Βαλκάνια και πρώην χώρες C.I.S. (De Benedetti Group και Commercial Capital, θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζας).
 • Ο Σωτήρης Φώλιας -γιος του Αχιλλέα Φώλια, συνεταίρου του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στη Wonderplant- είναι CEO της GF Energy, συνιδρυτής της NUTRAMINS-Nutraceuticals – Branded ingredients και μέλος ΔΣ στην Chipita Foods.
 • Η Άρτεμη Ντούσια είναι διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών της Nίκας.
 • Ο Γιάννης Παπαχρήστος είναι Deputy CEO - Commercial της Chipita έχοντας περάσει από υψηλές διοικητικές θέσεις σε Coca-Cola HBC και L’Οreal. 
 • Η Κατερίνα Μαγγανά, δικηγόρος.
 • Η Νίκη Σμυρνή, πρώην Head of Brand Strategy στην Chipita και παλαιότερο στέλεχος marketing στην Goody’s/Flocafe.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ