Νέα
  • ΓΔ: 1414.66 +0.75%
  • Τζίρος: 24,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόσο συμφέρει τελικά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έναντι ενός συμβατικού;

Πόσο συμφέρει τελικά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έναντι ενός συμβατικού

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση και οι πωλήσεις τους συνεχώς αυξάνονται, με εκθετικούς ρυθμούς.

Λίγο η εκτόξευση των τιμών στα ορυκτά καύσιμα και λίγο η ενσυνείδηση του κόσμου γύρω από τη μείωση των ρύπων και την προστασία του περιβάλλοντος έχουν οδηγήσει τις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων σε ένα συνεχές ράλι.

Συμφέρει όμως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έναντι ενός συμβατικού, θερμικού οχήματος; Τι κόστος συντήρησης έχει και τι πάγια έξοδα θα πρέπει να υπολογίζεται;

Κόστος απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος

Το κόστος απόκτησης εξαρτάται από τον τύπο και την μάρκα του μοντέλου που θα επιλέξετε – όπως ακριβώς ισχύει και στα θερμικά αυτοκίνητα.

Αν μπορούσαμε να συγκρίνουμε όμοιες κατηγορίες αυτοκινήτων, θα μπορούσαμε να πούμε πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι λίγο πιο αυξημένα στην τιμή τους, σε σχέση με ένα αντίστοιχης κατηγορίας θερμικό αυτοκίνητο.

Αυτό συμβαίνει καθώς πρόκειται για καινούργια τεχνολογία που όσο περνάει ο καιρός, θα μειώνεται το κόστος της.

Για ένα μεσαίο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα χρειαστεί να δαπανήσετε περί τις 40.000€ - 45.000€ ενώ ένα μικρό ηλεκτρικό όχημα μπορείτε να το βρείτε γύρω στις 30.000€

Βλέπουμε ότι το κόστος απόκτησης είναι πιο αυξημένο για ένα όχημα εξ’όλοκλήρου ηλεκτρικό σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Κόστος καθημερινής χρήσης

Στο κόστος χρήσης το ηλεκτρικό αυτοκίνητο κερδίζει κατά κράτος! Τόσο στην καθημερινή χρήση του, όσο και στα πάγια έξοδα που θα αναφερθούμε πιο κάτω.

Στην καθημερινή χρήση το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πολύ πιο οικονομικό και σε οικιακή φόρτιση με νυχτερινό τιμολόγιο, το κόστος ανά 100 χιλιόμετρα είναι χαμηλότερο από 2,5€.

Σε αντίθεση, ένα μικρό θερμικό αυτοκίνητο με κατανάλωση 6 λίτρα / 100 χιλιόμετρα θα ήθελε περίπου 12€ για να διανύσει 100 χιλιόμετρα.

Πάγια έξοδα

Στα πάγια έξοδα έχουμε τοποθετήσει τα κόστη για service, τέλη κυκλοφορίας καθώς και την ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Η ασφάλεια αυτοκινήτου τόσο για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο όσο και για ένα θερμικό, δε διαφοροποιείται και σημαντικό ρόλο στην τελική τιμολόγηση παίζουν αρκετοί παράγοντες όπως η ηλικία του οδηγού, το μοντέλο του αυτοκινήτου, οι ίπποι, η εμπορική αξία, κ.α.

Έτσι, αν συγκρίνουμε δυο σχετικά ίδια αυτοκίνητα – ένα ηλεκτρικό και ένα θερμικό – με παραπλήσια ιπποδύναμη, θα δούμε ότι το κόστος για ασφάλεια αυτοκινήτου θα είναι πάνω κάτω το ίδιο.

Όσον αφορά όμως τα προγραμματισμένα τακτικά service καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας, εδώ το ηλεκτρικό κερδίζει κατά κράτος!

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχει ελάχιστη συντήρηση ενώ σε ορισμένα μοντέλα, όπως τα αυτοκίνητα της Tesla, δεν υπάρχει καθόλου προγραμματισμένη συντήρηση.

Επίσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν και τεκμήριο κατοχής για τον οδηγό τους.

Αυτονομία ηλεκτρικών οχημάτων

Ένα από τα δυο μεγάλα ερωτήματα όσων θέλουν να γίνουν κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων, είναι η αυτονομία τους και πόσα χιλιόμετρα θα βγάζουν με μια φόρτιση – η δεύτερη ερώτηση είναι το που και πως θα φορτίζουν.

Η αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου εξαρτάται από την μπαταρία που διαθέτει καθώς και την κατανάλωση σε wh/km.

Τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα φέρουν μπαταρίες γύρω στα 30-40kwh ενώ τα μεγαλύτερα, που έχουν και τις πιο μεγάλες αυτονομίες έχουν μπαταρίες από 75kwh και άνω.

Μια καλή αυτονομία θεωρείται όταν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο βγάζει παραπάνω από 300 ρεαλιστικά χιλιόμετρα (και όχι ονομαστική αυτονομία) σε συνθήκες ταξιδιού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση σε συνθήκες ταξιδιού παρά μέσα στην πόλη – αντίθετα δηλαδή σε σχέση με ένα θερμικό όχημα.

Που μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και άρθρα

Το asfaleies24.gr, ένα από τα κορυφαία online πρακτορεία για ασφάλεια αυτοκινήτου, διαθέτει ειδική ενότητα γύρω από την ηλεκτροκίνηση και παρουσιάζει όλα τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα, διαβάστε γύρω από την ηλεκτροκίνηση και ταυτόχρονα βρείτε τη φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου κάνοντας σύγκριση τιμών και καλύψεων σε έως 27 ασφαλιστικές εταιρείες!

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ