Νέα

Αν. Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Μεγάλη η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές

Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα σε περίπτωση διακοπής εφοδιασμού με ρωσικό πετρέλαιο, ενώ και στον τομέα του φυσικού αερίου είναι καλύτερα τοποθετημένη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σήμερα στο φόρουμ των Δελφών.

«Οι εταιρείες διύλισης στη Μεσόγειο προμηθεύονται αργό από τη Ρωσία ή από χώρες που χρησιμοποιούν ρωσικά λιμάνια. Το πλεονέκτημα των Ελληνικών Πετρελαίων είναι ότι διαθέτουν δικά τους λιμάνια και μπορούμε να φέρουμε φορτία από πολλές χώρες του κόσμου. Το μερίδιο του ρωσικού αργού στο μείγμα των ΕΛΠΕ ήταν 15% - 20%, σταματήσαμε να αγοράζουμε από τη Ρωσία ήδη με την έναρξη της εισβολής για λόγους εταιρικών αρχών και το υποκαταστήσαμε με άλλα αργά. Δεν προβλέπω να έχουμε κανένα πρόβλημα» τόνισε ο κ. Σιάμισιης.

Στο φυσικό αέριο, όπως είπε, η εξάρτηση είναι μεγαλύτερη αλλά οι συμφωνίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για νέες πηγές όπως ο αγωγός ΤΑΡ και το υγροποιημένο φυσικό αέριο δίνουν ευελιξία. «Αν αύριο κάποιος κατέβαζε τον διακόπτη τα πράγματα δεν θα ήταν εύκολα και θα υπήρχε οικονομικός αντίκτυπος, αλλά η Ελλάδα είναι καλύτερα τοποθετημένη από άλλες χώρες στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σε συνέχεια των εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου στην Κοζάνη, ισχύος 204 μεγαβάτ, που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ο κ. Σιάμισιης ανήγγειλε πρωτοποριακή όπως είπε επένδυση στο πράσινο υδρογόνο στο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Η στρατηγική της εταιρίας ως το 2025 είναι αφενός να προστατευθεί η βασική δραστηριότητα με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και αφετέρου η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο.

Σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας επεσήμανε ότι το κόστος των ΕΛΠΕ (τα διυλιστήρια είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη χώρα) έχει αυξηθεί κατά 200 - 250 εκατ. ευρώ. Το επιπλέον κόστος όπως είπε δεν έχει μετακυλισθεί στην κατανάλωση «κακώς από εταιρικής άποψης, σωστά από κοινωνικής πλευράς».

Τέλος ο κ. Σιάμισιης επανέλαβε ότι το ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων εντοπίζεται στο Ιόνιο και την Κρήτη, μόνο σε θαλάσσιες περιοχές και για κοιτάσματα φυσικού αερίου (όχι πετρέλαιο). Στο Ιόνιο όπου έχουν προχωρήσει οι έρευνες θα ακολουθήσουν τρισδιάστατα σεισμικά και ιδανικά γεωτρήσεις σε 2-5 χρόνια ενώ στην Κρήτη όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, πιθανώς τα έργα θα επιταχυνθούν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ