Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καραμολέγκος: Διψήφια ανάπτυξη το 2021 - Οι ανατιμήσεις που πέρασε και τα οφέλη από το νέο κέντρο logistics

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Στα 107,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις της Καραμολέγκος το 2021, από 97,4 εκατ. το 2020, ενώ τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 47,68 εκατ., από 41,17 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 14,08 εκατ. ευρώ από 13,08 εκατ. το 2020 ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν μεγάλη αύξηση (166,97%) και ανήλθαν σε 2,44 εκατ. ευρώ.

Ολοκλήρωση επενδυτικού έργου

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η εταιρεία ολοκλήρωσε το επενδυτικό της έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή μίας νέας παραγωγικής μονάδας αλλά και την κατασκευή ενός νέου και υπερσύγχρονου κτηρίου αποθήκευσης και διανομής (κέντρο logistics). Το κέντρο logistics καθώς και τα λοιπά κτίρια θα καλύψουν τόσο τις υφιστάμενες ανάγκες τις εταιρείας, όσο και τις μελλοντικές της ανάγκες οι οποίες αναμένεται να δημιουργηθούν ως απόρροια της ανάπτυξης της νέας γραμμής παραγωγής.

Όπως υποστηρίζει η διοίκηση της αρτοβιομηχανίας, σε συνέχεια της δημιουργίας του κέντρου logistics, αναμένεται αισθητή βελτίωση της κατάστασης της εταιρείας κυρίως σε ό,τι αφορά την παραλαβή και την αποθήκευση προϊόντων από το εργοστάσιο παραγωγής, καθώς και σε ότι αφορά στην ανασυσκευασία και διαχείριση πλαστικών τελάρων. Ακόμη, το Νοέμβριο του 2021, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μετεγκαταστάθηκαν στον 1ο όροφο του κτιρίου διανομής «σε έναν λειτουργικό και αισθητικά μοντέρνο χώρο εργασίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εργαζομένων».

Επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία

Στο β' εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις Α' & Β' ύλες, υλικά συσκευασίας και την ενέργεια, για τις οποίες ο Όμιλος δεν είχε προβεί σε καμία αύξηση τιμών σε προϊόντα και εμπορεύματα μέχρι και το Νοέμβριο του 2021. Η παραπάνω κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά εντός του 2022, καθώς η κρίση στην Ουκρανία κορυφωνόταν και η οποία κατέληξε σε πολεμική σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2022. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι χώρες παραγωγοί Α' & Β' υλών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, οδηγώντας στην εκτόξευση των τιμών σε αυτές παγκοσμίως, ενώ παράλληλα άρχισε να γίνεται προβληματική η διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων υλών σε συνδυασμό με την αύξηση του μεταφορικού κόστους. Επιπρόσθετα, ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια οι τιμές συμβολαίων του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου να πολλαπλασιαστούν, αποτελώντας ακόμα έναν παράγοντα της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής.

Ανατιμήσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο

Συνέπεια των ανωτέρω ήταν ο όμιλος να προχωρήσει από τον Δεκέμβριο του 2021 σε ανατιμήσεις προϊόντων και εμπορευμάτων, μετακυλίοντας ένα αρκετά μικρό μέρος του επαυξημένου κόστους στην κατανάλωση. Παράλληλα, ήρθε σε συμφωνίες με βασικούς προμηθευτές για την εξασφάλιση προμήθειας Α' & Β' υλών ώστε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παραγωγική του λειτουργία.

Αναχρηματοδότηση ομολογιακού δανεισμού

Η Καραμολέγκος προέβη τον περασμένο Φεβρουάριο στην αναχρηματοδότηση ομολογιακού δανεισμού ύψους €34,2 εκατ. (σειρά Α) με δικαίωμα άντλησης επιπλέον €7,5 εκατ. (σειρά Β) μέσω έκδοσης Κοινού Εμπραγμάτως Ασφαλισμένου Ομολογιακού Δανείου με ομολογιούχο δανειστή την Εθνική Τράπεζα.
Επίσης, η θυγατρική του ομίλου, Απολλώνιον, προέβη εντός του Μαρτίου στην αναχρηματοδότηση της πλειοψηφίας του δανεισμού της ύψους €11,65 εκατ. και στην άντληση πρόσθετων κεφαλαίων ύψους €1,35 εκατ. μέσω της έκδοσης Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €13 εκατ. με ομολογιούχο δανειστή την Alpha Bank. Η διάρκεια αποπληρωμής και των δύο δανείων ανέρχεται σε 7 έτη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ