Νέα
  • ΓΔ: 805.55 -0.03%
  • Τζίρος: 38,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταράζει τα νερά η είσοδος της Motor Oil στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Έκτακτη Γενική Συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ
Ελλάκτωρ / Πηγή: ellaktor.com

Αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα στην αγορά της ενέργειας, αλλά και των κατασκευών με την είσοδο στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ της Motor Oil, μέσω της εξαγοράς του 29,87% των μετοχών που κατείχαν οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης.

Αν μη τι άλλο η αγορά δείχνει να ζεσταίνεται ιδιαίτερα, ενώ πλέον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι της επόμενης ημέρας.

Ως πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι ο όμιλος της Motor Oil, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έχει ως βασική της στόχευση την ενέργεια, αφού αποκτά πλέον -με βάση την συμφωνία- το 75% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συνολικής ισχύος 493 MW) καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα αποτελέσει το περιουσιακό στοιχείο εταιρείας που θα συσταθεί, στην οποία ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με 25%. 

Αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά 

Μετά την εξέλιξη αυτή, που τάραξε τα νερά στο εγχώριο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, η ενέργεια τείνει να εξελιχθεί σε οικονομικό «Eldorado», καθώς έχει συγκεντρώσει όλη την αφρόκρεμα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας.

Η είδηση έγινε δεκτή, μάλλον με ικανοποίηση από την ίδια την εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πηγές της οποίας σχολιάζοντας ότι οι νέες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση είναι βέβαιο ότι ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον Όμιλο, καθώς η είσοδος της Motor Oil, ενός ισχυρού μετόχου, με παράλληλη παρουσία της Reggeborgh Invest, ενός διεθνούς θεσμικού επενδυτή, εγγυάται τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η παρουσία ισχυρών μετόχων στην εταιρεία, η εσωτερική νηνεμία και η ισχυροποίηση του management αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο μέλλον στον Όμιλο, συμπληρώνοντας ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν τεθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και έχουν φέρει τα τόσο θετικά αποτελέσματα, αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για την μελλοντική πορεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Νέα εταιρεία στην ενέργεια

Η συμφωνία αυτή όπως ήταν φυσικό αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία και να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, θα συσταθεί εταιρεία με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, στην οποία η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25%.

Η αξία της επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε 1 δισ. ευρώ και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές, συναρτώμενες με την κερδοφορία της και τη δομή της συναλλαγής.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά τον όμιλο της Motor Oil έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800MW σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και 280 MW Ομίλου Motor Oil).

Συνολικά, το υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο αγγίζει τα 2,3 GW.

Οπως είναι κατανοητό η εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που είχαν αρχικά τεθεί σε ότι αφορά την παρουσία του στις ΑΠΕ, οι οποίοι προέβλεπαν τη λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600 MW έως το 2025.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ