Νέα
  • ΓΔ: 796.66 +2.19%
  • Τζίρος: 52,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ: Την Τετάρτη η παρουσίαση μιας σημαντικής μελέτης

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει με το Atlantic Council, ένα από τα πλέον σημαντικά και προβεβλημένα think tanks με ισχυρή επιρροή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, μια σημαντική έρευνα-μελέτη με τίτλο: «Τετραγωνίζοντας τον κύκλο της ενεργειακής μετάβασης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την αν. Μεσόγειο: Πώς θα αξιοποιηθεί η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας για ενεργειακή ασφάλεια κατά την επιτάχυνση προς την πράσινη ανάπτυξη».

Η παρουσίαση της μελέτης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μάϊου, στις 16:00 ώρα Ελλάδος, στην Ουάσιγκτον, σε εκδήλωση η οποία θα προβληθεί μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου (πατήστε εδώ).

Οι κεντρικοί άξονες της μελέτης εστιάζουν στα πλεονεκτήματα μιας ευρύτερης συμμαχίας στην ενέργεια, ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την προοπτική μιας εκτεταμένης ενεργειακής συνεργασίας των κρατών της Μεσογείου, ενώ προδιαγράφουν και τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό τοπίο με εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ειδικότερα, η μελέτη προτείνει τρόπους για την εμβάθυνση και ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο μίας ευρύτερης γεωπολιτικής θεώρησης, η οποία αξιοποιεί τη γεωγραφία, τις σταθερές αξίες και τους πόρους της Ελλάδας -μεταξύ των οποίων το δυναμικό των ΑΠΕ, οι επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό- για να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία.

Παράλληλα, παρουσιάζει την πορεία μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς ο συνδετικός-μεταφορικός της ρόλος μεταξύ Ανατολής και Δύσης που έφερε ο αγωγός TAP επεκτείνεται εντός του έτους και στον άξονα Βορρά-Νότου με την ολοκλήρωση σημαντικών υποδομών, όπως o διασυνδετήριος αγωγός IGB και ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Η παρουσίαση της μελέτης συνδέεται με μια ιδιαιτέρως κρίσιμη παγκόσμια πολιτική και οικονομική συγκυρία, όπου οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας σηματοδοτούν μια νέα συνθήκη, η οποία επηρεάζει συνολικά την διεθνή γεωπολιτική σταθερότητα και προοπτική.
Παράλληλα, πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή όπου διεξάγονται συναντήσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, τόσο με τη δημοσιοποίηση της εξαιρετικά σημαντικής μελέτης, όσο και με την παρουσία της στις ΗΠΑ, με ένα διευρυμένο πρόγραμμα επαφών με τo θεσμικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, συνιστά το φορέα εκείνο που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ισχυροποίηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

O πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ανέφερε σχετικά με την εκπόνηση της μελέτης: «Θέλω να συγχαρώ την Κατερίνα Σώκου και την ομάδα του Atlantic Council για τη σύνταξη αυτής της έρευνας, με την πολύ σημαντική υποστήριξη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριο και των εταιρειών-μελών του από το χώρο της ενέργειας, καθώς και τους συνεργάτες μας, μέλη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας. H έκθεση εκπονείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η Ευρώπη επανεξετάζει το ενεργειακό της μείγμα και αναγνωρίζει πλέον αυτό που η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει εδώ και αρκετά χρόνια, ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία κάνει τις χώρες πιο ευάλωτες. Είμαι ενθουσιασμένος, ως Πρέσβης των ΗΠΑ, που έχω τη δυνατότητα να συνεργαστώ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, με τους εταίρους μας στην Ελλάδα και με ηγέτες από τη βιομηχανία της ενέργειας στις ΗΠΑ, για την προώθηση των κοινών μας ενεργειακών και κλιματικών στόχων, υποστηρίζοντας παράλληλα τον διαρκώς αναβαθμισμένο ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια και ακόμη περαιτέρω. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν έχουν υπάρξει ποτέ πιο σημαντικές».

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος, αναφορικά τόσο με τη μελέτη, όσο και με τις επαφές που διενεργούνται στις ΗΠΑ από την ηγεσία του Επιμελητηρίου δήλωσε: «Η παρουσίαση της ενεργειακής μελέτης σε συνεργασία με το Atlantic Council, έρχεται να αποτυπώσει με σαφήνεια και ουσία το πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται στο ενεργειακό τοπίο της ΝΑ Ευρώπης, με παγκόσμιες προεκτάσεις. Παράλληλα, δίνει και το στίγμα των εξελίξεων, συνεργειών και προοπτικής μιας ενεργειακής μετάβασης που είναι πιο αναγκαία από ποτέ δεδομένων των τεκτονικών αλλαγών στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. Σε αυτή τη νέα παγκόσμια συνθήκη, η παρουσία της ηγεσίας του Επιμελητηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες με κομβικές συναντήσεις στο υψηλότερο επίπεδο, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά το ρόλο του ως σταθερό συνομιλητή με τους θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες των ΗΠΑ και τη δυναμική του, ως το πλέον ισχυρό διμερές επιμελητήριο της χώρας».
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ