Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Frigoglass: Ρεκόρ πωλήσεων για την Υαλουργία στο α’ τρίμηνο - Με ζημιές η Επαγγελματική Ψύξη

Αύξηση πωλήσεων κατά 25% κατέγραψε στο α’ τρίμηνο του 2022 η Frigoglass σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανάκαμψης της ζήτησης και στους δύο κλάδους δραστηριοποίησης (Επαγγελματική Ψύξη και Υαλουργία), καθώς και της χαμηλής συγκριτικής βάσης με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Ειδικότερα διαμορφώθηκαν σε 119,45 εκατ. ευρώ από 95,9 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2021.

Κλάδος Επαγγελματικής Ψύξης

Η άρση των περιοριστικών μέτρων στα κανάλια της άμεσης κατανάλωσης λειτούργησε θετικά για την κατανάλωση αναψυκτικών και, κατ’ επέκταση, για τις επενδύσεις σε εξοπλισμό επαγγελματικών ψυγείων από τους στρατηγικούς εταίρους της Frigoglass στον κλάδο αναψυκτικών και ποτών.

Η αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης ενισχύθηκε από την άνοδο των παραγγελιών σε Δυτική Ευρώπη, Ασία και Αφρική, ενώ οι αγορές της Αν. Ευρώπης επηρεάστηκαν σημαντικά από τις ακυρώσεις παραγγελιών και τους περιορισμούς στη μεταφορά προϊόντων τον Μάρτιο.

Στη Ρωσία, τη μεγαλύτερη αγορά της Frigoglass στην Ανατολική Ευρώπη, κάποιοι από τους πελάτες της ακύρωσαν ή μετέθεσαν τις παραγγελίες τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος, οι πωλήσεις στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης αυξήθηκαν κατά περίπου 15%. Οι πωλήσεις στον κλάδο Υαλουργίας διατήρησαν την ανοδική τους πορεία, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης και των αναπροσαρμογών των τιμών. Σημειώνεται ότι οι τοποθετήσεις επαγγελματικών ψυγείων σε Ιταλία, Ελλάδα και Γαλλία αυξήθηκαν, ως αποτέλεσμα του ανοίγματος των καναλιών άμεσης κατανάλωσης. Ωστόσο οι ζημιές του τομέα διπλασιάστηκαν από πέρυσι φθάνοντας τα 3,67 εκατ. ευρώ.

Κλάδος Υαλουργίας

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος της Υαλουργίας εμφάνισε ισχυρή αύξηση πωλήσεων κατά 51% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση καταγράφοντας νέα επίπεδα-ρεκόρ, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης και της αύξησης των τιμών ως μέτρο εξισορρόπησης του υψηλού κόστους παραγωγής.

Ειδικότερα, η αυξημένη ζήτηση από ζυθοποιίες και από πελάτες του κλάδου οινοπνευματωδών ποτών στη Νιγηρία ενίσχυσε τις επιδόσεις της δραστηριότητας των γυάλινων φιαλών. Η άνοδος του όγκου πωλήσεων και οι αναπροσαρμογές των τιμών ως μέτρο αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους, οδήγησαν σε διψήφια αύξηση των πωλήσεων. Η δυναμική αύξηση των πωλήσεων διατηρήθηκε στη δραστηριότητα των πλαστικών κιβωτίων, αντανακλώντας τις αυξημένες παραγγελίες από ζυθοποιίες.

Η επίδοση των μεταλλικών πωμάτων παρέμεινε ισχυρή, με τις πωλήσεις να τριπλασιάζονται μετά τις ισχυρές παραγγελίες από πελάτες αναψυκτικών και ζυθοποιίες, ενισχυόμενες επίσης από την ευνοϊκή συγκριτική βάση λόγω περιορισμών στην παραγωγή μετά και τις ελλείψεις σε εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Πιέστηκαν τα περιθώρια κέρδους

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 10,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 29,4%, ενώ το περιθώριο EBITDA επηρεάστηκε αρνητικά (8,5% από 15,1%) κυρίως από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και μεταφορικών, τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις από πελάτες στην Ουκρανία, καθώς και το λιγότερο ευνοϊκό ενεργειακό μείγμα στη Νιγηρία.

Σημαντική ήταν η πτώση και για τα λειτουργικά κέρδη, της τάξης του 42,8%, στα 5,66 εκατ. ευρώ, ενώ στην τελική γραμμή του ισολογισμού η εταιρεία γύρισε ζημιές (-2,07 εκατ. ευρώ) από κέρδη 1,21 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τρεις φορές πάνω το κόστος μεταφοράς

Μιλώντας στην ενημέρωση αναλυτών, ο CEO της εταιρείας, Νίκος Μαμουλής, ανέφερε ότι το α' τρίμηνο του έτους υπήρξε πρόκληση για την εταιρεία, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος προκάλεσε διαταραχές στην αγορά. Υπογράμμισε ως μία από τις σοβαρές προκλήσεις για την εταιρεία το αυξημένο κόστος των logistics στην Αν. Ευρώπη, δεδομένου των συνθηκών στην Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαμουλής επισήμανε ότι το κόστος ενός φορτηγού από Ρωσία προς Ρουμανία έχει αυξηθεί περίπου 3 φορές από τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνουν.

Προοπτικές

Η συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και οι επιπτώσεις αυτής δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των μεγεθών της εταιρείας για φέτος. Όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση αναμένει μείωση πωλήσεων στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στην Ρωσία και των περιορισμών της παραγωγής στη Ρωσία και τη Ρουμανία. Παρά ταύτα, η μείωση αυτή αναμένεται εν μέρει να αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις τιμών του περασμένου έτους, την περαιτέρω αναπροσαρμογή τους στις αρχές του τρέχοντος έτους και την αυξημένη ζήτηση, κυρίως στην Ινδία και την Αφρική.

Στήριξη από Υαλουργία

Η μείωση των πωλήσεων, οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές πρώτων υλών και στο κόστος μεταφοράς στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης έχουν επηρεάσει και αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν την επίδοση της εταιρείας το β' τρίμηνο, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκτιμά ότι αυτές οι τάσεις θα επηρεάσουν σημαντικά την κερδοφορία και τη ρευστότητά της για το υπόλοιπο του έτους. Συνολικά, η κερδοφορία του Ομίλου θα υποστηριχθεί από τον κλάδο Υαλουργίας το 2022.

Ειδικά για τον κλάδο της Υαλουργίας, η τρέχουσα δυναμική της αγοράς παραμένει ευνοϊκή, γεγονός που επιτρέπει στην Frigoglass να προσβλέπει σε διψήφια αύξηση των πωλήσεων φέτος, ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης για γυάλινες φιάλες στην Νιγηρία, της αυξημένης εξαγωγικής της δραστηριότητας, καθώς και των πρωτοβουλιών αύξησης των τιμών.

Αρχές 2023 θα λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο στη Ρουμανία

Οι εργασίες αποκατάστασης του εργοστασίου στη Ρουμανία ξεκίνησαν αρχές του μήνα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί αρχές 2023. Παράλληλα, η Frigοglass έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο ενίσχυσης της γραμμής συναρμολόγησης στη Ρουμανία έως τον Ιούλιο του 2022, και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να παράγει 5.000 ψυγεία τον μήνα.

«Μόλις ολοκληρωθεί το upgrade του εργοστασίου της Ρουμανίας, δεν θα εξαρτάται από της Ρωσίας. Το εργοστάσιο στη Ρωσία δεν θα είναι αρκετό να καλύψει τη ζήτηση για το πρώτο high season term της επόμενης χρονιάς», υπογράμμισε ο κ. Μαμούλης.

Κεφαλαιακές δαπάνες 60 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιακές δαπάνες της εταιρείες, ο στόχος παραμένει για φέτος στα επίπεδα των 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. αφορούν στον κλάδο Υαλουργίας. Σε αυτές τις δαπάνες συμπεριλαμβάνεται και η προαγορά υλικών που σχετίζονται με την προγραμματισμένη ανακατασκευή ενός κλιβάνου το 2023. Οι κεφαλαιακές δαπάνες που αφορούν στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης σχετίζονται κυρίως με την ανέγερση του κτιρίου και την προμήθεια του εξοπλισμού για το νέο εργοστάσιο στη Ρουμανία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ