Νέα
  • ΓΔ: 911.91 +0.53%
  • Τζίρος: 56,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κ. Φραγκογιάννης: Το εύρος της συνεργασίας Ελλάδας - Σ. Αραβίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες

Τις μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στη Ναυτιλία, τον Τουρισμό, την Ενέργεια, τις Κατασκευές αλλά και την Καινοτομία, τη Γεωργία και τα τρόφιμα ανέλυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης στην ομιλία του στο Ελληνοσαουδαραβικό  Επιχειρηματικού Φόρουμ που διοργανώνει η Enterprise Greece με την παρουσία του υπουργού Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Khalid bin Abdulaziz Al Falih.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στην αντιπροσωπία δήλωσε ικανοποιημένος για τη νέα συνάντηση η οποία είχε σχεδιαστεί από το Μάρτιο λέγοντας ότι «βρισκόμαστε εδώ όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί. Αυτή είναι μόνο μια μικρή απόδειξη της δέσμευσής μας και της αποτελεσματικότητάς μας στην τήρηση του λόγου μας».

Ο υφυπουργός ευχαρίστησε δημόσια για άλλη μια φορά τον Σαουδάραβα Υπουργό Al Falih, για το εξαιρετικά καλά οργανωμένο και επιτυχημένο Σαουδαραβοελληνικό επενδυτικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ στα μέσα Μαρτίου. 

Όπως τόνισε, «όλο το ταξίδι ήταν εκπληκτικό! Όχι μόνο επιτεύχθηκαν όλα όσα είχαμε σχεδιάσει, αλλά είχαμε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούμε την περιοχή Al Ula και να απολαύσουμε πλήρως τους μοναδικούς και διάσημους πολιτιστικούς χώρους της χώρας σας».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Λοιπόν, είναι τώρα η σειρά μου να καλωσορίσω όλους εσάς στην Αθήνα, αγαπητοί υπουργοί, επιχειρηματίες και φίλοι από τη Σαουδική Αραβία για μια πολύ γόνιμη και συναρπαστική διήμερη συνάντηση που θα ακολουθήσει αυτό που ξεκινήσαμε στο Ριάντ πριν από δύο μήνες. Για να είμαι ειλικρινής, ελπίζω πραγματικά ότι η φιλοξενία μας θα ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα που έχετε ήδη θέσει.

Φυσικά, είναι σημαντικό να δούμε τον στόχο αυτών των επισκέψεων: γι' αυτό θέλω να τονίσω την προσωπική μου δέσμευση για την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που είμαι τόσο χαρούμενος που σας βλέπω όλους εδώ σήμερα.

Σε εξαιρετικό επίπεδο οι διμερείς σχέσεις

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι από τότε που εξελέγη η κυβέρνησή μας πριν από περίπου 2,5 χρόνια, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας έχουν προχωρήσει πολύ. Έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες επισκέψεις πολύ υψηλού επιπέδου και έχει ήδη παραχθεί σημαντικό έργο. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βασίλειο μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ήταν μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που δεν περιορίζονται στην πολιτική. 

Ήμουν επίσης σε εκείνο το ταξίδι και θυμάμαι ξεκάθαρα τη ζεστασιά και τη θετική ενέργεια που εξέπεμπε ο διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Μόλις λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ριάντ είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υπουργό Επενδύσεων Khalid Al Falih στην Αθήνα και θέλω να επαναλάβω τη χαρά μου που τον συναντώ για άλλη μια φορά εδώ σήμερα.

Έχουμε τόσα πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος, τόσο επί του παρόντος όσο και ιστορικά.Επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικά από τα διμερή ορόσημα:

Μόλις τον Δεκέμβριο, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μια μεγάλη συμφωνία στο Λονδίνο, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις θαλάσσιες σχέσεις των δύο χωρών.

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και του Προγράμματος Προώθησης Εθνικών Εταιρειών της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και, κατά τον ίδιο μήνα, συστάθηκε και ένα Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Σαουδική Αραβία.

Εργαζόμαστε ακόμη για την ολοκλήρωση της διμερούς Συνθήκης για την Προώθηση των Επενδύσεων, η οποία, όπως όλοι γνωρίζετε πολύ καλά, θα πρέπει να σταλεί στους ομολόγους μας στην ΕΕ, μια από τις υποχρεώσεις που έχουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες

Σήμερα βρίσκονται μαζί μας και δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, αρκετά επιτυχημένοι, που αναζητούν περαιτέρω ευκαιρίες για ανάπτυξη όπου τις επόμενες δύο μέρες θα έχουν συναντήσεις με Σαουδάραβες συναδέλφους που τους συνδέει το κοινό όραμα.

Θα επικεντρωθούμε σε προσεκτικά επιλεγμένα πάνελ όπου υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη, όπως στη Ναυτιλία, τον Τουρισμό, την Ενέργεια και τις Κατασκευές, την Καινοτομία, τη Γεωργία και τα τρόφιμα.

Έχουν κανονιστεί επίσης μια σειρά διμερών κυβερνητικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ του Υπουργού Επενδύσεων κ. Khalid Al Falih με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και εμένα. φυσικά. Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα ανεβάσει τις σχέσεις μας στο επόμενο επίπεδο.

Ανυπομονώ πολύ να συμμετάσχω σε αυτό το φόρουμ, υπόσχομαι να βοηθήσω όπου είναι δυνατόν και είμαι σίγουρος ότι ο καθένας από εσάς θα βρει νέα ενέργεια, νέους συνεργάτες και νέες ιδέες για να πάρει μαζί του».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ