Νέα

ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Δημιούργησε εργαστήριο πρόγνωσης και παρακολούθησης αλλαγών στα επαγγέλματα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

«Υπάρχουν ελλείψεις τεχνικών επαγγελμάτων και αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Σήμερα μέσα και από ευρωπαϊκά κονδύλια έχουμε τα χρήματα για να ενισχύσουμε επαγγελματικούς τομείς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής. Η ύπαρξη του Παρατηρητήριου Πρόγνωσης και αλλαγών των επαγγελμάτων μέσω της δράσης της ΓΣΕΒΕΕ μας χαροποιεί γιατί μας δείχνει ότι υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στην εκδήλωση παρουσίασης του «Εργαστηρίου πρόγνωσης και παρακολούθησης αλλαγών στα επαγγέλματα» του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ), που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην Αθήνα.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη: «Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι αυτό που διαχρονικά επιταχύνει την οικονομία. Η ΓΣΕΒΕΕ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά με αυτή την εμβληματική και καινοτόμα δράση της που δίνει το έναυσμα να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα».

Το «Εργαστήριο πρόγνωσης και παρακολούθησης αλλαγών στα επαγγέλματα» είναι ένα εργαλείο, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, το οποίο έχει στόχο να καλύψει ένα κενό στρατηγικής πληροφόρησης σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων και ειδικότερα όσον αφορά στην έγκαιρη αναγνώριση τάσεων, εξελίξεων και μεταβολών στο ευρύτερο επιχειρηματικό, θεσμικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον.

Ο μηχανισμός του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υλοποιείται μέσα από τη δράση «Εργαστήριο πρόγνωσης και παρακολούθησης αλλαγών στα επαγγέλματα» με βασικό παραγόμενο της δράσης αυτής να αποτελεί η προετοιμασία και εκπόνηση Οδικών Χαρτών προσαρμογής επαγγελμάτων οι οποίοι θα επικαιροποιούνται τακτικά, ώστε να αποτελέσουν διαρκείς οδηγούς δράσης για την αποτελεσματική ανταπόκριση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στις επερχόμενες αλλαγές.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης τόνισε ότι «το παρατηρητήριο του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο αντιμετώπισης της ανεργίας».

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης πρόκειται για μια δράση που η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει ως άμεσης προτεραιότητας και υλοποιείται μέσω του επιστημονικού της φορέα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων.

«Το νέο, ρευστό και - δυσανάγνωστο - σε αρκετές πτυχές οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από τάσεις και δυναμικές που δημιουργούν ανάγκες για τις μικρές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Καββαθάς και επεσήμανε ότι, μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

  • η ανάγκη προσαρμογής στις τεχνολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιμάκωση της νέας ψηφιακής επανάστασης και της μετατόπισης σε ένα ενεργειακό πρότυπο που θα ασκεί μικρότερες αρνητικές επιρροές στο φυσικό περιβάλλον,
  • η αντιμετώπιση ενός περιβάλλοντος έντονης ψηφιοποίησης όλης της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, ως συνέπεια και των επιπτώσεων της Covid-19, που αναμένεται να οξύνει και επιδεινώσει τάσεις ψηφιακής υστέρησης και «ψηφιακών χασμάτων» μεταξύ των ψηφιακά προηγμένων και των λιγότερο ψηφιακά ανεπτυγμένων επιχειρήσεων και
  • η επιβίωση και ανάπτυξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε ένα ευρύτερο περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης και ύφεσης, μακροοικονομικών και χρηματοδοτικών περιορισμών, υψηλού πληθωρισμού, έντονου ανταγωνισμού και ενδεχομένως ενισχυμένης συγκεντροποίησης σε συγκεκριμένους κλάδους και δραστηριότητες.

«Αυτός είναι ο λόγος που η ΓΣΕΒΕΕ ενεργοποίησε το Εργαστήριο πρόγνωσης και παρακολούθησης των αλλαγών στα επαγγέλματα. Το ζητούμενο για τη Συνομοσπονδία είναι να δημιουργήσουμε έναν βιώσιμο και αποτελεσματικό μηχανισμό που θα παρέχει διαρκή πληροφόρηση για τις αλλαγές στα επαγγέλματα έτσι ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα προσαρμογής των οικονομικών μονάδων, τόσο ως πολιτεία, όσο και ως κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, αλλά και μεμονωμένοι επιχειρηματίες» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Στη σημασία της επιστημονικής καταγραφής εστιάστηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημειώνοντας τα εξής: «…και εμείς στο ΕΕΑ έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από μελέτες για διάφορους κλάδους της οικονομίας μας, ακριβώς γιατί πρέπει να έχουμε τη γνώση των δεδομένων αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα αλλαγών που βιώνουμε. Αν παρατηρήσουμε κάποιους κλάδους, όπως πχ το λιανεμπόριο, θα δούμε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος πριν από λίγα χρόνια ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα έφτανε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, με διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο αγοράς, αλλάζοντας έτσι επιχειρηματικές πρακτικές και καταναλωτικές συνήθειες. Και υπάρχουν πολλά ανάλογα παραδείγματα σε διάφορους κλάδους. Να γιατί εμείς στο ΕΕΑ επιμένουμε τόσο πολύ σε θέματα όπως δωρεάν δημιουργία e-shops και ιστοσελίδων για τα μέλη μας αλλά και παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις νέες τεχνολογίες».

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης ανέφερε ότι αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι δράσεις αυτές του ΙΜΕ- ΓΣΒΕΕ και των άλλων κοινωνικών φορέων συμβάλλουν καθοριστικά στην επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας υπογράμμισε πως με τη συστηματική ανάλυση και σε άλλους κλάδους και επαγγέλματα θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τις γνώσεις και να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές και τις προκλήσεις που έρχονται».

Οδικοί Χάρτες για 20 επαγγέλματα

Σε πρώτη φάση το Εργαστήριο παρακολουθεί και έχει δημοσιεύσει Οδικούς Χάρτες προσαρμογής για 20 επαγγέλματα δίνοντας έμφαση κυρίως σε τεχνικά επαγγέλματα, επαγγέλματα που εντάσσονται στον τομέα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, της αγροδιατροφής.

Συγκεκριμένα τα επαγγέλματα αυτά είναι του: Aισθητικού, Αλουμινοσιδηροκατασκευαστή, Αμπελουργού - Οινοποιού, Αργυροχρυσοχόου, Εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου, Εγκαταστάτη και Συντηρητή Καυστήρων Υγρών Αερίων καυσίμων, Ειδικού προσθετικής κατασκευής, Ελαιουργού, Επαγγελματία οπτικοακουστικού τομέα, Επαγγελματία Χειροτέχνη (Κεραμοποιός), Επιπλοξυλουργού, Ζαχαροπλάστη, Μεσίτη Ακινήτων, Μηχανικού/ηλεκτρολόγου αυτοκινήτων, Τεχνίτη υαλοπινάκων, Υδραυλικού, Υπεύθυνου διαχείρισης ιστοσελίδων, ψηφιακών πλατφορμών & social media, Υπεύθυνου καταστήματος εστίασης /υγειονομικού ενδιαφέροντος, Φωτογράφου-ειδικού ψηφιακών λήψεων, Ψυκτικού.

Σε επόμενη φάση και με την καθιέρωση του πρότυπου μηχανισμού παρακολούθησης αλλαγών επαγγελμάτων, αναμένεται το Εργαστήριο να αποτελέσει φορέα συστηματικής ανάλυσης και για άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, διευρύνοντας το πεδίο μελέτης και διερεύνησης των προοπτικών τόσο σε παραδοσιακούς κλάδους όσο και σε νέα επαγγέλματα αιχμής ιδίως στους τομείς της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Στην τοποθέτηση του κατά την παρουσίαση της δράσης ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ Παρασκευάς Λιντζέρης υπογράμμισε ότι το νέο αυτό εργαλείο έχει στόχο να δώσει απαντήσεις στις αγωνίες και τα ερωτήματα των μικρών επιχειρήσεων σχετικά με την πορεία των επαγγελμάτων μέσα στο ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον και παράλληλα να βοηθήσει στην κατανόηση των στοιχείων που δημιουργούν νέες προκλήσεις, εμπόδια ή δυνατότητες για την επιχειρηματικότητα μικρής κλίμακας. Παράλληλα, να οδηγήσει στη διάγνωση των τάσεων και στην διατύπωση ρεαλιστικών και εύστοχων προτάσεων τόσο από την πολιτεία όσο και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι οι «Οδικοί Χάρτες προσαρμογής επαγγελμάτων», λειτουργούν ως οδηγοί δράσης και σημεία αναφοράς για την αποτελεσματική ανταπόκριση επαγγελματιών, επιχειρήσεων και φορέων πολιτικής στις επερχόμενες αλλαγές, προσθέτοντας ότι στα γενικά αποτελέσματος της δράσης, εντάσσονται η διαμόρφωση πρότυπης μεθοδολογίας για την παρακολούθηση αλλαγών στα επαγγέλματα, ο προσδιορισμός δυναμικών σε διάφορα επίπεδα (επιχειρηματικό, θεσμικό, τεχνολογικό περιβάλλον κοκ), η ενίσχυση της ετοιμότητας και της προσαρμοστικότητας των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων στις επερχόμενες αλλαγές, η ενίσχυση των φορέων πολιτικής στην πρόβλεψη και διαχείριση των αλλαγών. Μάλιστα το επόμενο στάδιο της δράσης θα είναι η προετοιμασία εκπαιδευτικού περιεχομένου και υλικών, η ένταξη νέων επαγγελμάτων στο Εργαστήριο καθώς και η ανάπτυξη microsite για την ενημέρωση των επαγγελματιών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ