Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καρέλιας: Αυξημένος 6,62% ο τζίρος α’ τριμήνου - Πιέσεις στην κερδοφορία

Μικρή ανάκαμψη της τάξης του 6,62% κατέγραψε στο α’ τρίμηνο του 2022 ο τζίρος της Καρέλιας συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, και ανήλθε σε 280,9 εκατ. Ευρώ. Αυξημένα κατά 12,71% ήταν τα μικτά αποτελέσματα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 31,77 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η κερδοφορία πιέστηκε, καθώς υποχώρησε σε ποσοστό 8%-10%. Ειδικότερα τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 28,19 εκατ. Ευρώ (-8,03% από το α’ τρίμηνο του 2021) και τα καθαρά κέρδη σε 21,7 εκατ. (-9,78%)

Μέρισμα

Ο Όμιλος συνέχισε για ένα ακόμη τρίμηνο να επιτυγχάνει θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές (+€27,7 εκατ.), ενώ στις 31 Μαρτίου, τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα €625,85 εκατ.

Η γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους €11/μετοχή, από το οποίο παρακρατείται φόρος ποσοστού 5%, όπως ισχύει, ήτοι καθαρό πληρωτέο μέρισμα ύψους €10,45/μετοχή.

Αισιοδοξία για την φετινή τουριστική κίνηση

Οι όγκοι πωλήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνεχίζονται ανοδικά. Παράλληλα, εκτιμά ότι, η τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του έτους αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, κάνοντας ιδιαίτερα αισιόδοξη τη Διοίκηση της Καρέλιας για τις πωλήσεις της εταιρείας στον κλάδο Duty Free των δύο αυτών χωρών κατά την τουριστική περίοδο.

Παρόλα αυτά, επιβεβαιώνονται πλήρως οι ανησυχίες της για σημαντικότατες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, αλλά και κτήσης πρώτων και βοηθητικών υλών, οι οποίες αναμένονται να επηρεάσουν τη μικτή κερδοφορία της εταιρείας.

Η Καρέλιας έχει καταφέρει μέχρι τώρα, να μετακυλήσει σημαντικό μέρος των αυξήσεων αυτών στις τιμές πώλησης, αλλά όπως υπογραμμίζεται από τη Διοίκηση, "περαιτέρω αύξηση των τιμών οφείλει να γίνει πολύ προσεκτικά και με γνώμονα να μην διαταραχθούν τα μερίδια των σημάτων μας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις διεθνείς μας αγορές".

Ικανοποιητική διαχείριση των αυξήσεων στα κόστη

Τονίζεται ότι, "ως σήμερα, η εταιρεία κατάφερε να διαχειριστεί ικανοποιητικά τις αυξήσεις αυτές στα κόστη υλών και ενέργειας και εκ του λόγου αυτού, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι, οι στόχοι που έχουμε θέσει για το υπόλοιπο του έτους, παραμένουν επιτεύξιμοι, εκτός εάν υπάρχει δραματική επιδείνωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον και στην καταναλωτική ζήτηση.

Η σημερινή ευμετάβλητη κατάσταση με υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία εν εξελίξει, δεν συνηγορούν στο να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα".

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ