Νέα
  • ΓΔ: 805.79 -0.57%
  • Τζίρος: 48,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EOS Capital: Απέκτησε το 49% της Seagull – Το επενδυτικό πλάνο του Απ. Ταμβακάκη

Απόστολος Ταμβακάκης
Πηγή: Eurokinissi

Μια νέα επένδυση σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των logistics, αποκτώντας το 49%, ανακοίνωσε μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης που διοργάνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών σε συνεργασία με την ethos events, ο επικεφαλής της EOS Capital Partners, Απόστολος Ταμβακάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, πρόκειται για τη Seagull, η οποία με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία είχε κλείσει το 2020 με τζίρο €12 εκατ. (από €10 εκατ. το 2019) και μικτό αποτέλεσμα €1,08 εκατ. (από €625 χιλ.), αλλά με ζημιές τη συγκεκριμένη διετία, της τάξης των €200-270 χιλ.

Ο κ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τον συγκεκριμένο κλάδο τα τελευταία 2-3 χρόνια, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Ακολουθούν ακόμη δύo funds

Ο πάλαι ποτέ υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, επί εποχής Καρατζά, σημείωσε ότι το EOS Capital διαχειρίζεται σήμερα κεφάλαια €150 εκατ. και στοχεύει στη δημιουργία ακόμη δύο funds, εκ των οποίων το ένα με τελείως διαφορετικό αντικείμενο.

Σχετικά με το αν διαφοροποιήθηκε η στρατηγική του fund για τη φετινή χρονιά λόγω των συνθηκών, ο κ. Ταμβακάκης υποστήριξε ότι «συνήθως τα χρήματα βγαίνουν σε ubnormal καταστάσεις. Αν πιστεύεις σε καταστροφικά σενάρια, ό,τι και να κάνεις δεν θα έχει αποτέλεσμα. Εμείς πάντως ό,τι προγραμματίσαμε για φέτος, εκτιμώ ότι θα το κάνουμε σε ποσοστό 95% τουλάχιστον. Οι εταιρείες όπου συμμετέχουμε ήδη, μέσα στην κρίση πάνε πάρα πολύ καλά. Ενίοτε μας εκπλήσσουν για το πόσο καλά πάνε. Οι καλές εταιρείες, ακόμα κι αν μικραίνει η πίτα, κερδίζουν μερίδια. Για αυτό πιστεύουμε πολύ στο growth capital».

Αναλυτικό 5ετές πλάνο στο... μπες και στο βγες

Για την τακτική που ακολουθεί το EOS Capital ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όλα είναι θέμα ανθρώπων. Από την ώρα που ξεκινάμε μέχρι να μπούμε σε μια εταιρεία, συνήθως μας παίρνει 18 μήνες. Δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Πρέπει να καταλάβουμε πώς σκέφτεται η κάθε πλευρά. Παράλληλα να υπάρχει ένα αναλυτικό business plan 5ετίας. Και στο μπες και στο βγες. Το εύκολο είναι όταν βάζεις χρήματα, το δύσκολο όταν πρέπει να τα πάρεις». Ο κ. Ταμβακάκης θύμισε το τελευταίο της exit που αφορούσε στην περίπτωση της Cosmos Sport, όπου το EOS βγήκε με απόδοση 70%, καθώς πούλησε 2,5 φορές την τιμή που μπήκε πριν από 22 μήνες. Αυτή την περίοδο συζητά ακόμα μία έξοδο.

Τα οφέλη για τον επιχειρηματία

Για τα οφέλη που έχει μια επιχείρηση από την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο κάποιου private equity σημείωσε ότι αυτά είναι αρκετά καθώς:

  • το fund πληρώνει premium στον επιχειρηματία για την είσοδό της,
  • με τα λεφτά που βάζει στην εταιρεία, η εταιρεία ενδυναμώνεται πολύ, ακόμη και αν δεν έχει ανάγκη ρευστότητας. Την «μπουκώνει» πολύ γρήγορα με επιπλέον χρήματα και επιταχύνει την ανάπτυξη,
  • τον βοηθάει να χαράξουν μαζί στρατηγική.

Στόχος ο διπλασιασμός της αγοράς τα επόμενα 3-4 χρόνια

Γενικότερα για το οικοσύστημα των private equities, ο πρόεδρος και CEO της EOS Capital Partners ανέφερε ότι από τα επίπεδα των €600 εκατ. που διαχειρίζονταν την περίοδο 2017-2018, σήμερα τα συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια είναι τουλάχιστον €1,7 δισ. και διαρκώς η εταιρεία μεγαλώνει, βάζοντας τον πήχη σε διπλάσια νούμερα (€3,5 δισ.) σε 3-4 χρόνια. Εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αν σκεφτούμε ότι η συνεισφορά του στο σύνολο του ελληνικού ΑΕΠ είναι… αστεία, καθώς είναι π.χ. 8 φορές κάτω από την Ιταλία και 16-17 φορές από τον μέσο όρο των χωρών της Βορείου Ευρώπης.

Για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του οικοσυστήματος στη χώρα μας χρειάζονται κεφάλαια. Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν δύο σημαντικοί σύμμαχοι:

  • Το ΤΑΝΕΟ, καθώς υπάρχουν αρκετά χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη.
  • Tα super national funds (όπως π.χ. το EBRD), τα οποία τουλάχιστον μέχρι το 2025 έχουν διάθεση να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.

Μικρός ο ανταγωνισμός - Το ύψος των ελληνικών deals

Για τον ανταγωνισμό o κ. Ταμβακάκης σημείωσε ότι αυτός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος καθώς τα μεγάλα private equities hedge funds κοιτάζουν tickets (δηλαδή επενδύσεις) από €100 εκατ. και πάνω, ενώ στην Ελλάδα τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα.

«Για εμάς π.χ. το μέσο ticket ανέρχεται σε €10-12 εκατ. Οι μέσοι όροι για funds που επενδύουν στο growth κατεβαίνουν στα €5-7 εκατ., ενώ ακόμη πιο χαμηλά είναι τα νούμερα για επενδύσεις σε startups», τόνισε ο κ. Ταμβακάκης, ωστόσο πρόσθεσε ότι «όταν υπάρχουν συνεργασίες, είτε με άλλο private equity, είτε με στρατηγικό επενδυτή όπως κάνουμε εμείς, το ticket μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της Μινέρβα, όπου συνεργάστηκαν τρία private equities για να πάρουν το 100% της εταιρείας, αλλά και της Ελληνική Χυμοί ΑΕΒΕ, όπου ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πήρε το 51% και η EOS Capital το 49%.

Ο κ. Ταμβακάκης έδωσε έμφαση στην ελληνικότητα των ομάδων στα private equities, καθώς θεωρεί ότι «γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα, ξέρουν πρόσωπα και πράγματα και πώς να κάνουν navigate στους διαδρόμους της ελληνικής γραφειοκρατίας, ακόμα και αν οι ξένοι έχουν Έλληνες στο δυναμικό τους οι οποίοι όμως δεν έχουν μεγάλη διαδρομή στη χώρα μας».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ