Νέα
  • ΓΔ: 905.31 +0.36%
  • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λιανεμπόριο: Μόλις 3 στις 10 επιχειρήσεις είδαν αύξηση πωλήσεων

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα λόγω κορονοϊού / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Tο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, καθώς μία στις δύο δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας της αγοράς. Παρά το πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά μετά την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων, μόνο 3 στους 10 επιχειρηματίες, κυρίως από τους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και των αξεσουάρ, δήλωσαν ότι είχαν αύξηση πωλήσεων.

Μάλιστα 4 στους 10 καταστηματάρχες δήλωσαν ότι είχαν μείωση του τζίρου με την αντίστοιχη 1η εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων. Όσοι είχαν ηλεκτρονικές πωλήσεις και την περυσινή περίοδο ανέφεραν ότι ο φετινός τζίρος μέσω των ψηφιακών καναλιών πώλησης ήταν αυξημένος από 15-35%, για όσους λειτούργησαν e-shop από την αρχή της κρίσης και μετά, σημαντικό ποσοστό του φετινού τους τζίρου πραγματοποιήθηκε και ηλεκτρονικά.

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (54%) προχώρησαν σε μειώσεις τιμών άνω του 40% με 50%, ενώ στο 35% των καταστημάτων οι εκπτώσεις ήταν της τάξης του 20% με 40%.

Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα, το 69% των επιχειρήσεων δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν δανειακές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΣΑ.

Ενας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε ότι το σημαντικότερο μέτρο για την επιβίωση της επιχείρησης του είναι η ρύθμιση και το κούρεμα των οφειλών. Ενώ μόλις το 7% επιθυμεί τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα αυξήσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων τους.

Ο Σταύρος Καφούνης με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Ε.Σ.Α για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας της αγοράς, δήλωσε: «όπως ήταν αναμενόμενο, η επαναφορά της λειτουργίας του λιανεμπορίου έφερε χαμόγελα τόσο μέσα όσο και έξω από τα καταστήματα. Οι καταναλωτές μετά από οκτώ εβδομάδες είχαν την ευκαιρία να κάνουν τα ψώνια τους και οι έμποροι επιτέλους να αποκτήσουν λόγο ύπαρξης.

Τα στοιχεία όμως της πρώτης εβδομάδος δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις, που μετά από δύο lockdown και ένα ενδιάμεσο υποτονικό διάστημα λειτουργίας, έχουν δημιουργήσει εμπρός τους ένα τεράστιο βουνό υποχρεώσεων.

Η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση και με γενναιότητα να ρυθμίσει και να κουρέψει τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν, ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Σήμερα όμως πρωταρχικό καθήκον είναι όλοι μας να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας, για να μη ρισκάρουμε ούτε μία ανθρώπινη ζωή και το λιανεμπόριο να γίνει το παράδειγμα που θα επαναφέρει στη λειτουργία και τους υπόλοιπους κλάδους της αγοράς που παραμένουν κλειστοί».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ