Νέα
 • ΓΔ: 899.16 +0.17%
 • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δ. Ανδριόπουλος, CEO Dimand: Οι επενδύσεις, το... μέταλλο του Ομίλου και η είσοδος στο ΧΑ

Δημήτρης Ανδριόπουλος / Πηγή: Intime
Δημήτρης Ανδριόπουλος / Πηγή: Intime

Στην πορεία και τις προοπτικές της Dimand αναφέρθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Ανδριόπουλος, με αφορμή την επικείμενη είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η οποία προγραμματίζεται για τις 6 Ιουλίου, με τη δημόσια προσφορά να πραγματοποιείται μεταξύ 29 Ιουνίου και 1 Ιουλίου.

Από τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια ύψους περίπου €93 εκατ., θα διατεθούν:

 • € 28 εκατ. για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και συμβασιοποιημένων έργων της εταιρείας (περιλαμβανομένων προσυμφώνων)
 • € 14 εκατ. για νέα έργα
 • € 51 εκατ. για την αποπληρωμή δανεισμού

Ο κ. Ανδριόπουλος υπογράμμισε ότι «φτιάξαμε... μέταλλο εν μέσω συνεχών κρίσεων όπως ήταν της Lehman το 2007-2008, της ελληνικής οικονομίας στη συνέχεια, της πανδημίας και του πολέμου», προσθέτοντας ότι «πλέον έχουμε να διαχειριστούμε ακόμη μία κρίση, αυτή του πληθωρισμού».

Ανέφερε ακόμη ότι «δεν είμαστε εταιρεία τεχνολογίας που κερδίζει από τις πατέντες της. Η δική μας πατέντα είναι ένα πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούμε με ευλάβεια. Είμαστε οπαδοί της κοινής λογικής και του λελογισμένου ρίσκου», ενώ συμπλήρωσε ότι δύναμη της εταιρείας αποτελεί «η συνεκτικότητα της ομάδας μας. Οι εργαζόμενοί μας δεν φεύγουν εύκολα για να πάνε αλλού, κάτι το οποίο αποδίδεται στο καλό περιβάλλον, στους υψηλούς μισθούς που παρέχουμε και στη σπουδαιότητα των έργων που αναλαμβάνουμε. Η ομάδα παράγει την υπεραξία για την Dimand».

Η παρουσία ισχυρών επενδυτών

Σχετικά με την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο τόνισε ότι «από το 2017 ήδη λειτουργούμε ως εισηγμένη, καθώς έχουμε ήδη κάνει μετόχους μας δύο μεγάλους επενδυτές, την EBRD και την HIG». Υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν κυνηγάμε τζίρο αλλά κέρδη. Δεν είμαστε retailers που πουλάμε... σοκολάτες και τσίχλες στο περίπτερο. Κάνουμε μόνο εμπορικά κτίρια και θέλουμε καλές αποδόσεις. Στόχος μας είναι η ποιοτική κερδοφορία. Εστιάζουμε σε κέρδη που θα διανέμουμε στους μετόχους μας ή θα επανεπενδύουμε».

Θυμίζουμε ότι το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση θα συμμετάσχει στη δημόσια προσφορά με κεφάλαια μέχρι €15 εκατ. (1.000.000 μετοχές, 5,35%), ενώ η επενδυτική εταιρεία Orasis με κεφάλαια μέχρι €10 εκατ. (533.333-666.666 μετοχές, 2,86%-3,57%).

Στρατηγική

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, στρατηγική της εταιρείας είναι «να παράγουμε κτίρια LEED, να βρίσκονται κοντά στο Μετρό ή/και να έχουν καλό visibility στους βασικούς οδικούς άξονες και να είμαστε φθηνότεροι κατά 15%-20% από τον μέσο όρο της αγοράς. Αν θέλουμε η Αθήνα να είναι ανταγωνιστική πόλη απέναντι σε ανταγωνιστικές πόλεις, όπως π.χ. το Μόναχο, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, η Βουδαπέστη κ.ά., πρέπει να έχουμε χαμηλότερες τιμές».

Χαρτοφυλάκιο 15+8 ακινήτων

Στα τέλη του 2021 το συνολικό χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ο Όμιλος περιλάμβανε 15 υπό εξέλιξη επενδυτικά έργα συνολικής ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης (GDV) κατά την ολοκλήρωση περίπου €497,6 εκατ. (με βάση τις εκτιμήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών), τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων αφορούν:

 • €210,1 εκατ. σε κτίρια γραφείων
 • €233,3 εκατ. σε κτίρια μεικτών χρήσεων
 • €26,3 εκατ. σε ξενοδοχείο
 • €27,9 εκατ. σε οικιστική ανάπτυξη και επιπλωμένα διαμερίσματα

Επίσης, ο Όμιλος σχεδιάζει να αναπτύξει 8 επιπλέον επενδυτικά έργα υπό τις 100% θυγατρικές εταιρείες (Μ.Α.Ε.):

 • Lavax, η οποία έχει συνάψει σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτου στην Αθήνα
 • Insignio, η οποία έχει προβεί σε αγορά ακινήτου στο Μαρούσι
 • ΚΑΛΛΙΓΑ Estate, η οποία έχει προβεί σε αγορά ακινήτου στη Φιλοθέη
 • IQ Athens, η οποία έχει υπογράψει συμβολαιογραφικό προσύμφωνο (με δικαίωμα αυτοσύμβασης) για την αγορά ακινήτου στον Βοτανικό – Ελαιώνα
 • Filma, η οποία έχει υπογράψει συμβολαιογραφικό προσύμφωνο (με δικαίωμα αυτοσύμβασης) για την αγορά όμορων οριζοντίων ιδιοκτησιών στο ακίνητο/έργο «ΦΙΞ»
 • Nea Peramos Side Port, Pefkor, Dramar, οι οποίες έχουν υπογράψει συμβολαιογραφικά προσύμφωνα (με δικαίωμα αυτοσύμβασης) για την αγορά ακινήτου σε Νέα Πέραμο Καβάλας, Νέα Πέραμο Αττικής και Δράμα, αντίστοιχα

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, από τα 23 projects, τα 3 θα παραδοθούν φέτος, ενώ τα 5 θα παραδοθούν το 2023. Γενικότερα, μέχρι το 2025 αναμένεται να τα παραδώσει όλα. Ο επικεφαλής της Dimand πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις ή σε αναζήτηση νέων έργων που θα προστίθενται στο pipeline της εταιρείας. Ψάχνουμε διαρκώς για καινούργιες ευκαιρίες».

Εργα υπό εξέλιξη

Γήπεδο ποδοσφαίρου ΑΕΚ

H Dimand έχει αναλάβει τη διαχείριση της ανάπτυξης του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατόπιν ανάθεσης κατά το έτος 2013 από τη «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» για την υποστήριξη, παρακολούθηση και διεκπεραίωση των σχετικών πολεοδομικών και νομικών θεμάτων και την παρακολούθηση της κατασκευής του. Η διάρκεια της σύμβασης παροχής των ανωτέρω υπηρεσιών ορίστηκε από την υπογραφή της μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής του γηπέδου, με δυνατότητα παράτασης εάν οι ανάγκες το απαιτούν. Το νέο γήπεδο είναι σε διαδικασία ανέγερσης επί οικοπέδου επιφάνειας 29.121 τ.μ., θα έχει χωρητικότητα 32.000-34.000 θέσεων για θεατές και θα πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας «4 FIFA/UEFA ELITE» για τα στάδια. Θα περιλαμβάνει, επίσης, μουσείο Ελλήνων προσφύγων και μουσείο της ομάδας ποδοσφαίρου. Το έργο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνδυαστεί με το ευρύτερο πρόγραμμα ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου. Το έργο έχει προϋπολογισμό €60 εκατ. περίπου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο 2022.

Αστέρια Γλυφάδας

Η εταιρεία «Ναυσικά Ανώνυμη Εταιρεία Τουριστικές Καλλιτεχνικές Ναυτιλιακές και Οικοδομικές Επιχειρήσεις» ανέθεσε κατά το έτος 2019 στην Dimand τη διαχείριση της ανάπτυξης του τουριστικού συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας». Σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξης, θα γίνει πλήρης ανακατασκευή των κτιρίων που αποτελούν την υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου δυναμικότητας 400 κλινών 5 αστέρων και συνολικής έκτασης περίπου 28.500 τ.μ.. Επιπρόσθετα, εντός της έκτασης του οικοπέδου, που ανέρχεται σε περίπου 271.700 τ.μ., θα λειτουργήσουν εγκαταστάσεις εστίασης και ψυχαγωγίας. Παράλληλα το έργο βρίσκεται στη διαδικασία των περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων LEED και SITES. Η παροχή των εν λόγω υπηρεσιών συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, ενώ η σύμβαση θα λήξει με την οριστική παραλαβή του έργου. Το έργο έχει προϋπολογισμό €100 εκατ. περίπου.

Το project του Ελληνικού

Για το project του Ελληνικού ο CEO της Dimand τόνισε ότι «το παρακολουθούμε εν τη γένεσει του. Πρόκειται άλλωστε από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στον κόσμο και το κορυφαίο στην έκταση στην Ευρώπη. Εξετάζουμε διάφορα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί κάτι». Υπογράμμισε ακόμη ότι «η επιτυχία του Ελληνικού αφορά όλη τη χώρα και τον κλάδο των ακινήτων. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, θα πάρει 20-25 χρόνια για να ολοκληρωθεί». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο project Hafencity του Αμβούργου, ένα έργο που ξεκίνησε το 1997 και μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 70% του project, έχοντας αλλάξει 2-3 φορές το masterplan μέχρι το 2013.

Οι αλλαγές που έφερε η πανδημία

Γενικότερα για την αγορά των ακινήτων ο κ. Ανδριόπουλος επισήμανε ότι η πανδημία έφερε αλλαγές στον κλάδο των ακινήτων. Για παράδειγμα:

 • Στο retail μετατοπίστηκε μεγάλο μέρος του τζίρου από τα φυσικά καταστήματα στο ecommerce.
 • Ολοι θέλουν διαφορετικό σπίτι από αυτό που είχαν το 2019.
 • Πολλοί ξένοι θέλουν να εγκατασταθούν και να εργάζονται στη χώρα μας.
 • Αλλαξαν τα κτίρια γραφείων και έγιναν περισσότερο χώροι εμπειρίας. Παράλληλα αυξήθηκε η τηλεργασία.

Στα ύψη οι τιμές πρώτων υλών και ενέργειας

Σχετικά με το «τσουνάμι» στο κατασκευαστικό κόστος υπογράμμισε ότι «αυτό δεν συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2021, απόρροια των επιδράσεων της πανδημίας. Πέρυσι το καλοκαίρι, μέσα σε 45 ημέρες είχαμε 25%-40% αύξηση του κόστους».

Αναφορικά με τις τιμές των πρώτων υλών, δηλαδή του τσιμέντου και του χάλυβα, σημειώνεται ότι για την Ευρώπη:

 • το 2021 η τιμή του τσιμέντου έφτασε τα $125/τόνο, τιμή που αποτελεί ιστορικό υψηλό δεκαετίας,
 • ο χάλυβας έφτασε σε ιστορικά υψηλά δεκαετίας στις 8.10.2021 ($ 6.198/τόνο), ενώ την 10.03.2022 ανερχόταν πλέον στα $ 4.900/τόνο.

Όσον αφορά στις τιμές ενέργειας, στις 21.12.2021 η τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη υπερτριπλασιάστηκε για πρώτη φορά από το 2008 φτάνοντας ιστορικά υψηλά (€ 180/ MWh), ενώ έως και την 24.02.2022 η τιμή είχε πλέον ανέλθει σε € 114,5/MWh6, λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης καυσίμων κατά την ομαλοποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας μετά από τη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, όσο και η πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Επιπλέον, τυχόν διακοπή μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της Ρωσίας ή τυχόν περαιτέρω στρατιωτικές συρράξεις ενδέχεται να προκαλέσουν έντονη βραχυπρόθεσμη αύξηση στις τιμές του, καθώς η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών εξαρτάται από τη Ρωσία για τη προμήθεια φυσικού αερίου. Οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται κατά την ανάπτυξη των έργων και του κόστους ενέργειας στην Ευρώπη συντέλεσαν στην απότομη αύξηση του κόστους κατασκευής (τάξεως 30%-50% σε διάστημα 6-12 μηνών).

Το αντιστάθμισμα

Ωστόσο η αυξημένη ζήτηση και η σημαντική αύξηση των ενοικίων (χαρακτηριστικά στο Μαρούσι οι τιμές πήγαν από τα €17-18/ τ.μ. στα €25-27) σε συνδυασμό με τις πωλήσεις τελικού προϊόντος βοήθησαν στην εξισορρόπηση της κατάστασης.

Επέκταση σε έργα ΣΔΙΤ και ΑΠΕ

Τέλος, ο Όμιλος επιδιώκει τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, ώστε αφενός να μειώνεται ο κίνδυνος σχετικά με ενδεχόμενη αρνητική συγκυρία σε κάποια κατηγορία ακινήτων και αφετέρου να είναι εφικτή η εκμετάλλευση ευκαιριών σε κάποια άλλη κατηγορία.

Για τον λόγο αυτό, ο Όμιλος Dimand, εκτός από την επενδυτική του δραστηριότητα που εκτείνεται σε διαφορετικά είδη ακινήτων (ξενοδοχεία, γραφεία, οικιστικά ακίνητα, logistics, μικτών χρήσεων), προσφέρει ταυτόχρονα υπηρεσίες σε τρίτους σχετικά με την ανάπτυξη ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει αποφασίσει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον τομέα των κτιριακών ΣΔΙΤ, τα οποία διαθέτουν ομοειδή χαρακτηριστικά με την ανάπτυξη ακινήτων, ιδίως όταν ο χαρακτήρας τους είναι ανταποδοτικός, ήτοι ο φορέας επένδυσης αναλαμβάνει τον κίνδυνο της εμπορικής εκμετάλλευσης (δηλαδή ΣΔΙΤ που δεν βασίζονται αποκλειστικά σε αμοιβές διαθεσιμότητας). Σημειώνεται ότι στις 19/4/2021 ο Όμιλος προχώρησε στην υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για το έργο «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα με ΣΔΙΤ» στο πρώην ακίνητο της «ΧΡΩΠΕΙ», ως μέλος σχήματος επενδυτών (κοινοπραξία) που περιλαμβάνει κατασκευαστική εταιρεία, μελετητές και φορέα καινοτομίας. Ο Όμιλος έχει επιλεγεί ως συμμετέχων στη φάση ανταγωνιστικού διαλόγου η οποία εκκίνησε τον Νοέμβριο 2021 και είναι σε εξέλιξη.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει αποφασίσει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στον τομέα των έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τον Ιούλιο 2021 ο Όμιλος μέσω της θυγατρικής (100%) Μποζόνιο Α.Ε. υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης με την Εθνική Τράπεζα για τη μίσθωση ακινήτου 400 στρεμμάτων στην περιοχή Γαλάτιστα Χαλκιδικής και έχει ξεκινήσει ενέργειες για τη λήψη άδειας παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 36MW από φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ