Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ν. Δήμτσας-Dimand στην «Η»: Τα σχέδια για τη Θεσσαλονίκη - Ενδιαφέρον και για logistics

Ετσι θα μοιάζει το Hub26
Ετσι θα μοιάζει το Hub26

Εκτός από τα μεγάλα projects που υλοποιεί στην πρωτεύουσα, η Dimand, η οποία ετοιμάζεται να περάσει το... κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για ανάπτυξη γραφειακών συγκροτημάτων στη Θεσσαλονίκη.

Οπως ανέφερε στην «Η» ο γενικός διευθυντής επενδύσεων της Dimand, Νίκος Δήμτσας, «ανέκαθεν η Θεσσαλονίκη στο real estate θεωρούνταν η πόλη όπου ξεκινούσαν πολλά νέα concepts, όπως π.χ. τα Goody’s, η Lidl κ.ά. Εμείς, ως εταιρεία, είμαστε πολύ υπέρ της ανάπτυξης της πόλης και έχουμε εστιάσει στη δυτική της πλευρά κυρίως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε ευκαιρίες που ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης, π.χ. στο κέντρο».

Ο κ. Δήμτσας πρόσθεσε ότι η Dimand στοχεύει βασικά στο μέγεθος και τέτοιες εκτάσεις εντοπίζονται κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε αγοράσει οικόπεδα απέναντι από το εργοστάσιο του ΦΙΞ όπου ήδη αναπτύσσουμε σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ ένα συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ. -το Hub26 Thessaloniki office complex- με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2023, ενώ παράλληλα έχουμε υπογράψει προσύμφωνο για το ΦΙΞ, η αγορά του οποίου για το σύνολο του ακινήτου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η αγορά μέχρι το τέλος του έτους».

Το Hub26

Πιο αναλυτικά, η Ourania Επενδυτική προχώρησε στις 14 Ιουνίου του 2021 στην αγορά τριών όμορων οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 6.567,39 τ.μ. στην περιοχή «ΦΙΞ» στη δυτική πλευρά της πόλης της Θεσσαλονίκης, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς 26ης Οκτωβρίου, Φρίξου, Νικηφόρου Ουρανού και Λήμνου, καταβάλλοντας τίμημα ποσού €5,5 εκατ. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου του 2022 η εταιρεία προχώρησε στην αγορά όμορου οικοπέδου με τα ως άνω αναφερόμενα οικόπεδα, στην ίδια περιοχή, επί της οδού Φρίξου, 6, εμβαδού 1.152 τ.μ. έναντι €1,06 εκατ.

Το έργο αφορά σε ανέγερση συγκροτήματος γραφείων επί των ως άνω οικοπέδων. Σύμφωνα με το αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο, το συγκρότημα κτιρίων θα αποτελείται από 4 λειτουργικά ανεξάρτητα κτίρια (Κτίριο A - περίπου 7.214 τ.μ., Κτίριo B - περίπου 5.600 τ.μ., Κτίριο Γ - περίπου 3.900 τ.μ. κτίριο Δ - περίπου 3.438 τ.μ.) με 2 κοινά υπόγεια (υπόγειο Β – περίπου 4.137 τ.μ. και υπόγειο Α’ – περίπου 6.310 τ.μ.), τα οποία θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τα πρότυπα του πιστοποιητικού LEED για αειφόρα κτίρια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την 1η Οκτωβρίου του 2021 υπεγράφη δεσμευτικό προσύμφωνο μίσθωσης με πολυεθνική εταιρεία, το οποίο θα οριστικοποιηθεί κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης και παράδοσης του Κτιρίου Β, με δικαίωμα επέκτασης και στο Κτίριο Γ.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής η ολοκλήρωσή της οποίας αναμένεται το 4ο τρίμηνο του 2023. Η εταιρεία στο πλαίσιο υλοποίησης του παραπάνω έργου (κατασκευή, πιστοποίηση LEED, εγκρίσεις κ.λπ.) έχει συνάψει με τρίτους σχετικές συμβάσεις ανάθεσης μελετών.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €48,9 εκατ.

Σημειώνεται ότι η Dimand κατέχει έμμεσα, μέσω της Gravitousia Holdings Ltd, το 65% της Ourania Επενδυτικής και η Prodea το υπόλοιπο 35%. Έχει συμφωνηθεί μάλιστα ότι η Prodea θα αποκτήσει το υπόλοιπο 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ourania Επενδυτική Α.Ε. κατά την ολοκλήρωση και παράδοση του κτιρίου.

Το ΦΙΞ

Αναφορικά με το ΦΙΞ, στις 17 Φεβρουαρίου του 2022 υπεγράφη συμβολαιογραφικό προσύμφωνο (με δικαίωμα αυτοσύμβασης) από τη Filma M.A.E. (θυγατρικής της Dimand) δυνάμει του οποίου η τελευταία προσυμφώνησε την αγορά έως τις 30 Σεπτεμβρίου ποσοστού 50% εξ αδιαιρέτου του όλου ακινήτου που βρίσκεται επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, αριθμός 47, στη Θεσσαλονίκη, με τα επ’ αυτού υφιστάμενα κτίρια συγκροτήματος παλαιού εργοστασίου ΦΙΞ «Συγκρότημα ΦΙΞ», συνολικής επιφανείας κατά τον τίτλο κτήσης μέτρων τετραγωνικών 25.211 τ.μ. έναντι τιμήματος €5,1 εκατ.

Ποσό €750 χιλ. εκ του συνολικού τιμήματος δόθηκε ως προκαταβολή κατά την ημερομηνία υπογραφής του προσυμφώνου. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις αναφορικά με την αγορά του υπολοίπου 50% του όλου ακινήτου, ενώ σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, αναμένεται η ανάπτυξη κτιρίων μικτών χρήσεων

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται το δ’ τρίμηνο του 2025. Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται γύρω στα €134,5 εκατ.

Leader στα πράσινα κτίρια

«Αυτό που παραδοσιακά κάνουμε είναι τα πράσινα κτίρια όπου είμαστε ηγέτες. Έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα αειφόρα πράσινα κτίρια γραφείων», υπογράμμισε ο κ. Δήμτσας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η εταιρεία εξετάζει και την είσοδό της στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των logistics.

«Έχουμε ήδη υπογράψει προσύμφωνο για απόκτηση γης, καθώς διακρίναμε τα τελευταία χρόνια ότι, ενώ παλαιότερα το εμπόριο γινόταν κυρίως στον δρόμο, με την έλευση του ίντερνετ -και πριν ακόμα από τον κορονοϊό- άρχισε να μετατοπίζεται στις αποθήκες. Η πανδημία επιτάχυνε αυτή την τάση και πλέον η καταναλωτική συνήθεια είναι ο κόσμος να αγοράζει σε μεγάλο βαθμό μέσω του ίντερνετ. Και αυτό απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις σε αποθήκες. Το θέμα είναι να φτιάξεις κάτι που έχει μέλλον. Εμάς μας ενδιαφέρουν μεγάλες αποθήκες, ιδανικά άνω των 100.000 τ.μ., κάτι όμως το οποίο απαιτεί μεγάλα οικόπεδα», κατέληξε ο CIO της Dimand.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ