Νέα
 • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
 • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελλάκτωρ: Αύξηση τζίρου, κερδών και EBITDA το 2021

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομιλου Ελλάκτωρ Ευθύμιος Μπουλούτας.

Αύξηση σε τζίρο, κερδών, EBITDA παρουσίασε το 2021 ο Όμιλος Ελλάκτωρ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ευθύμιος Μπουλούτας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση.

Συνολικά 916 εκ. ευρώ ήταν τα έσοδα, 207 εκ. ευρώ τα μικτά κέρδη και 165 εκ. ευρώ το EBITDA. Οι επιδόσεις αυτές είναι βελτιωμένες σε σχέση με το 2021. Ο επικεφαλής του ομίλου σημείωσε στην ομιλία του πως το 2021 υπήρξε ένα έτος ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων τόσο στην οργανωτική δομή του Ομίλου όσο και στην επιχειρησιακή του στρατηγική με εμφανή τα αποτελέσματα στις οικονομικές του επιδόσεις και στη βελτίωση της ανταγωνιστικής του θέσης.

Όπως τόνισε, βασική προτεραιότητα ήταν η λειτουργική και χρηματοοικονομική αναδιοργάνωση του Ομίλου με στόχο τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και να επιστρέψει ο όμιλος σε τροχιά κερδοφορίας. Παράλληλα προχώρησε η διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση με εστίαση στην επανεκκίνηση των έργων και απεμπλοκή από ζημιογόνες δραστηριότητες.

«Προχωρήσαμε στην υιοθέτηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, με έμφαση στην υγιή και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη να προχωρήσουμε σε στρατηγικές επενδύσεις, καινοτόμες πρακτικές και ψηφιακό μετασχηματισμό και να αναδείξουμε το μοναδικό επίπεδο τεχνογνωσίας των ανθρώπων μας» είπε χαρακτηριστικά.

Το 2021 ο Όμιλος Ελλάκτωρ ολοκλήρωσε με επιτυχία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές, και αποτέλεσε το εφαλτήριο για την αντιστροφή της έως τότε αρνητικής του πορείας. Έτσι, στο τέλος του 2021 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου βρισκόταν στα 578 εκατομμύρια ευρώ μειωμένος κατά 18% σε σχέση με το 2020.

Οι επιδόσεις του 2021

Τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου για τη χρήση 2021 ανήλθαν σε €916 εκατ. έναντι €892 εκατ. κατά τη χρήση 2020, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 3% (ή €23 εκατ.).

Το Μικτό Κέρδος, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, για τη χρήση του 2021 ανήλθε σε €207 εκατ. έναντι €111 εκατ. πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 87% ή €97 εκατ. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τον κλάδο της Κατασκευής όπου το Μεικτό Κέρδος βελτιώθηκε, σε σχέση με το 2020, κατά €56 εκατ.

Τα έξοδα διάθεσης και διοίκησης, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, για τη χρήση του 2021 ανήλθαν σε €55 εκατ. έναντι €70 εκατ. το 2020, μειώθηκαν δηλαδή κατά 22% ή €16 εκατ.

Το EBITDA του Ομίλου ανήλθε στη χρήση του 2021 σε €165 εκατ. έναντι €35 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 379% ή κατά €130 εκατ., θετικά επηρεαζόμενο κυρίως από την Κατασκευή η οποία μείωσε τις λειτουργικές ζημίες της στο EBITDA σε €75 εκατ. έναντι ζημιών €156 εκατ. στη χρήση του 2020.

Η παράλληλη βελτίωση της απόδοσης των υπολοίπων κλάδων ενίσχυσε περαιτέρω το συνολικό EBITDA. Πιο συγκεκριμένα το EBITDA των Παραχωρήσεων ενισχύθηκε κατά €19 εκατ., των ΑΠΕ κατά €11 εκατ. και του Περιβάλλοντος κατά €12 εκατ. σε σχέση με τη χρήση του 2020.

Τέλος, το EBITDA του Ομίλου, επωφελήθηκε και από τη μείωση των εξόδων διάθεσης και διοίκησης της μητρικής εταιρείας, κατά €7 εκατ.  σε σχέση με τη χρήση 2020, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος ΑΠΕ.

Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης διαμορφώθηκαν σε κέρδη €54 εκατ., έναντι ζημιών €76 εκατ. για την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση 171%  ή €130 εκατ.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων ο Όμιλος παρουσίασε ζημιές €29 εκατ. έναντι ζημιών €150 εκατ. για την περυσινή χρήση, ενώ τα μετά από φόρους αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές €58 εκατ. έναντι ζημιών €172 εκατ. κατά το 2020.

Σε ό,τι αφορά οργανωτική του δομή, ο Όμιλος επανασχεδίασε το λειτουργικό του μοντέλο υιοθετώντας Κεντρικές Διοικητικές Δομές και Υπηρεσίες Προμηθειών, αναθεώρησε την κοστολογική του βάση και αποχώρησε από ζημιογόνες αγορές.

Με επίκεντρο το ESG

O πυλώνας του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, όπως υπογράμμισε ο κ.Μπουλούτας αποτέλεσε η αναβαθμισμένη πλέον Διεύθυνση Στρατηγικής ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης, και η σύσταση της ομώνυμης επιτροπής γεγονός που αποδεικνύει εμπράκτως τη δέσμευση του Ομίλου σε θέματα, βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό χαράχτηκαν και καθορίστηκαν και οι  νέοι στρατηγικοί πυλώνες σε επίπεδο ESG που αφορούν:

 • στην καινοτομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό,
 • στην κλιματική αλλαγή και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας,
 • στην προάσπιση της υγείας, ασφάλειας και εξέλιξης των εργαζομένων,
 • στην κοινωνική υπευθυνότητα και
 • στην ακεραιότητα και επιχειρηματική ηθική.

Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων του Ομίλου για το 2021 στον τομέα του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ αποτελούν την πιο ουσιαστική απόδειξη της δέσμευσής μας στην πράσινη μετάβαση και το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Τα βασικότερα ήταν:

Οι μειωμένες κατά 8% εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHGs) σε σχέση με το 2020:

 • Η συμβολή στην αποτροπή εκπομπών ύψους 2,7 εκ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2 eq.) μέσω της παραγωγής 1.380 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
 • Η διαχείριση συνολικά 925 εκ. τόνων αποβλήτων από τις αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας στις οποίες συμμετέχουν οι εταιρείες του κλάδου Περιβάλλοντος του Ομίλου
 • Η Αναβάθμιση της Λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (EMA) Άνω Λιοσίων και η μετατροπή του σε «Πράσινο Εργοστάσιο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., συγκαταλέχθηκε ως η μοναδική ελληνική εταιρεία στη λίστα Carbon Clean 200™ (Clean200) με τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, βάσει εσόδων από πράσινες δραστηριότητες.

Στον τομέα της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, το 2021 η συνεισφορά του Ομίλου ανήλθε σε €3,3 εκ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ