Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καράλης: Τα €40 εκ. άγγιξε ο τζίρος του 2021 - Τα αυξημένα κόστη μείωσαν την κερδοφορία

Ανάπτυξη 5,72% κατέγραψε το 2021 η ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία Καράλης, η οποία έκλεισε τη χρονιά με τζίρο €39,11 εκατ. Παράλληλα, το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά 8% περίπου, στα €33,82 εκατ., από €31,32 εκατ. το 2020.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μικτού κέρδους κατά 6,74% περίπου, στα €5,28 εκατ. Το μικτό κέρδος ως ποσοστό επί του κόστους πωληθέντων μειώθηκε ελαφρά σε 15,62% έναντι 18,09% στη χρήση 2020.

Επίσης τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε €4,4 εκατ. με πτώση 9,38% και τα καθαρά κέρδη σε €3,4 εκατ., από €3,72 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Στον Αναπτυξιακό επενδυτικό πρόγραμμα €3 εκατ.

Ως προς τα μελλοντικά σχέδια της διοίκησης στοχεύει σε περαιτέρω επενδύσεις κάνοντας χρήση και των αναπτυξιακών νόμων.

Την περασμένη άνοιξη εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο (Ν. 4399/2016) επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ύψους €3 εκατ. το οποίο αφορά σε εκσυγχρονισμό της επιχείρησης επεξεργασίας γάλακτος για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων (σκληρά τυριά και φέτα).

Επιπλέον, στόχος της είναι να διατηρηθεί ο τζίρος που καταγράφηκε το 2021. Σημαντική παραμένει η προσοχή της γαλακτοβιομηχανίας στη διαχείριση των αποθεμάτων της εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν, όπως είναι η περιορισμένη διάρκεια ζωής και η ευπάθεια.

Παρακολουθεί τις ανακατατάξεις στα σούπερ μάρκετ

Αναφορικά με τους πελάτες της εταιρείας, σημειώνεται με έμφαση ότι παρακολουθούνται με προσοχή από τη διοίκηση οι σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο των super markets, οι οποίες περιλαμβάνουν τις εξαγορές μικρότερων αλυσίδων από τους ισχυρούς του τομέα.

Εξωστρέφεια

Η γαλακτοβιομηχανία Καράλης εδρεύει στην Άρτα, σε ιδιόκτητο χώρο με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελληνικής κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης).

Η εταιρεία εξάγει το 50% της παραγωγής της σε:

 • ΗΠΑ
 • Καναδά
 • Αυστραλία
 • Αγγλία
 • Γερμανία
 • Γαλλία
 • Βέλγιο
 • Σουηδία

Το αίτημα για το Κασκαβάλι Πίνδου

Στο portfolio της ηπειρώτικης βιομηχανίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, φέτα ΠΟΠ, κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, Κασκαβάλι Πίνδου, γαλοτύρι ΠΟΠ, γιαούρτι και βούτυρο πρόβειο, μυζήθρα κ.ά.

Θυμίζουμε ότι Ομάδα Παραγωγών με εκπρόσωπο τον τυροκόμο Σπύρο Καράλη, οι οποίοι παράγουν το τυρί κασκαβάλι, κατέθεσαν αίτημα για τη καταχώρηση της ονομασίας «Κασκαβάλι Πίνδου/ Κασκαβάλ Πίνδου» ως ΠΓΕ.

Σύμφωνα με τον επίσημο φάκελο που κατατέθηκε με τις προδιαγραφές του προϊόντος και φέρει την υπογραφή του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του ΕΛΓΟ- Δήμητρα Σέκου Χαρουτουνιάν: Το «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου» είναι ένα ημίσκληρο τυρί, με υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα, σχήματος κυλινδρικού ή παραλληλεπίπεδου. Παρασκευάζεται με τη χρήση της τεχνικής της θερμαινόμενης τυρομάζας από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος (πάντα το γίδινο σε αναλογία μικρότερη του 35%), χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη τεχνική που ανέπτυξαν και διέδωσαν οι Βλαχόφωνοι νομάδες-κτηνοτρόφοι της Βαλκανικής, ορμώμενοι από τις περιοχές της κεντρικής βόρειας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου.

Το τυρί απαιτεί μια συνολική περίοδο παρασκευής-ωρίμανσης περίπου 90 ημερών για να είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Διαθέτει μια βουτυρώδη, ελαφρώς υπόξινη και λίγο αλμυρή γεύση, η οποία το διαφοροποιεί από τα ομοειδή τυριά.

Γευστικά χαρακτηριστικά

Στα γευστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος συμβάλλουν αφενός η μεγάλη λιποπεριεκτικότητα και το έντονο-μεστό άρωμα του γάλακτος της οριοθετημένης περιοχής, αλλά και η παραδοσιακή τεχνική της τυροκόμησης που απαιτεί περιοδική προσθήκη αλατιού και την επεξεργασία της τυρομάζας να γίνεται σε δυο διακριτά στάδια η οποία επέτρεπε την άμεση μεταποίηση του γάλακτος που παραγόταν το καλοκαίρι στα ορεινά υψόμετρα, όπου δεν υπήρχαν τυροκομεία-ωριμαντήρια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ