Νέα
  • ΓΔ: 1451.11 +0.23%
  • Τζίρος: 32,57 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αθ. Σαββάκης-ΣΒΕ: Η βιομηχανία να αναλάβει δράση για να μη χάσουμε το τρένο

Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης
Ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης / Πηγή: Eurokinissi

«Ο χρόνος κυλάει εναντίον μας. Αν δεν αναλάβουμε δράση στο πλαίσιο της "εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία", είμαι βέβαιος ότι θα οπισθοδρομήσουμε και θα χάσουμε κι αυτό το τρένο», είπε χθες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΕ, ο Αθανάσιος Σαββάκης, στην τελευταία του ομιλία ως προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος μετά από δέκα χρόνια στην προεδρία του Συνδέσμου.

Αναφέρθηκε στην τελευταία δεκαετία που διαμόρφωσε ένα πραγματικά νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς η πανδημία και η ενεργειακή κρίση καθόρισαν μια νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Οι δύο προϋποθέσεις της ανάπτυξης

Όπως είπε, η ανάπτυξη έχει δύο προϋποθέσεις: την κοινή λογική και τις κατάλληλες προσαρμογές.

«Επιπλέον, αποτελεί απόλυτη ανάγκη -σημείωσε- να μελετήσουμε ταχύτατα τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας που πρωτοπορούν, για να κατανοήσουμε τα δικά μας ελλείμματα. Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται συναίνεση του πολιτικού συστήματος για τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας την επόμενη δεκαετία. Οι αλλαγές βλάπτουν. Οι ορθές αναθεωρήσεις ωφελούν».

Τόνισε ότι στη σημερινή δύσκολη συγκυρία είναι ανάγκη κράτος και επιχειρήσεις να ενώσουν δυνάμεις και να μοχθήσουν για να μειώσουν την ανασφάλεια της κοινωνίας για το αύριο.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, σημείωσε, να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία, που θα μειώσει την ανεργία, θα αυξήσει το εισόδημα των πολιτών, θα δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, θα προσελκύσει διεθνή κεφάλαια για επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέα επιχειρηματικά σχήματα, θα εκσυγχρονίσει τις δομές και τη λειτουργία του κράτους, και, εν τέλει, θα τοποθετήσει τη χώρα μας στις ισχυρές χώρες του δυτικού κόσμου.

Μια τέτοια προσπάθεια προϋποθέτει μακροπρόθεσμη, συμφωνημένη και σταθερή στρατηγική, ρεαλιστικό σχέδιο και μετρήσιμα εκ των προτέρων αποτελέσματα για την ανάπτυξη.

«Να αυξήσουμε τις διεθνοποιημένες μεταποιητικές επιχειρήσεις»

«Αν θέλουμε να επιτύχουμε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα, μέσω της "νέας βιομηχανικής πολιτικής" πρέπει πλέον να επιδιώξουμε να αυξήσουμε και τον αριθμό των διεθνοποιημένων μεταποιητικών επιχειρήσεων», τόνισε.

«Γιατί έτσι θα δημιουργήσουμε νέα προϊόντα τα οποία θα ικανοποιούν τη διεθνή ζήτηση και ταυτόχρονα θα δημιουργούν και νέα και θα κινητοποιήσουμε πρωτογενή και τριτογενή ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ισχυρές συνέργειες μαζί τους προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας μας».

Σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού αποδείχθηκε ότι η αναπτυξιακή μονομέρεια στις δύσκολες συγκυρίες δεν είναι το σωσίβιο της εθνικής οικονομίας.

Αντίθετα, η μεταποίηση και η βιομηχανία είναι ο παράγοντας κοινωνικής σταθερότητας, που μπορεί να εξασφαλίσει ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και ο τομέας της οικονομίας που δημιουργεί σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ

Τόνισε ότι αν η μεταποίηση είχε μεγαλύτερη συνεισφορά στον σχηματισμό του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των διαφόρων διεθνών οικονομικών και γεωπολιτικών αναταράξεων, τότε η Ελλάδα θα είχε βιώσει ηπιότερα και αυτές, αλλά και την προηγούμενη, την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Όπως είπε, η χρονική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε απαιτεί ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και τολμηρές αποφάσεις για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας.

«Πλέον, δεν γίνεται να μην αντιμετωπισθεί, εννοείται απ’ όλους μας χωρίς εξαίρεση, το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής μεταποίησης: η παραγωγή δηλαδή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά μόνον το κράτος. Είναι ζήτημα πρωτίστως των δικών μας επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Σαββάκης.

Εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία

Ωστόσο ο κ. Σαββάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι έχουμε ελπίδες να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να πορευθούμε σε δρόμο εξωστρέφειας και, εν τέλει, αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Κι αυτό γιατί από τον Ιούλιο η χώρα απέκτησε τη δική της «εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία».

Η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας που συστήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, και στην οποία ενεργό συμμετοχή είχε ο ΣΒΕ, δημιούργησε το σχετικό κείμενο στρατηγικής.

Μετά από αυτό, όπως είπε ο κ. Σαββάκης, «η επόμενη σημαντική πρόκληση για όλους μας είναι αυτό το κείμενο να μετουσιωθεί σε πολιτικές και σε δράσεις που θα στηρίξουν έμπρακτα την εγχώρια μεταποίηση. Ιδέες και δράσεις που θα τη βγάλουν από το τέλμα του 8%-9% συνεισφοράς στο ΑΕΠ και θα την οδηγήσουν στο 12% σε πέντε χρόνια και σε 15% σε βάθος δεκαετίας».

Τόνισε, δε, ότι η προφανής «απαίτηση» της βιομηχανίας και της μεταποίησης, για την ύπαρξη συγκεκριμένης στρατηγικής για τη βιομηχανία, ικανοποιήθηκε μόνον από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία αντιλήφθηκε έγκαιρα τις μεγάλες δυνατότητες συνεισφοράς της βιομηχανίας στην ανάπτυξη της χώρας.

«Πρόκειται πραγματικά για σπουδαία απόφαση», σημείωσε. Η «νέα βιομηχανική πολιτική» για την Ελλάδα, εφόσον εξειδικευθεί κατάλληλα, ανοίγει σημαντικές προοπτικές για την εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση.

Τέλος, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, υλοποιώντας πολλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες υπήρξαν προτάσεις των φορέων υποστήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας για πολλά χρόνια.

Σημαντικές αποφάσεις όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών φόρων, η απλοποίηση της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, οι γενικότερες πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που αφορά στην επιχειρηματικότητα, ο σχεδιασμός της «εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία» κ.λπ. «κρίνονται ως ιδιαίτερα θετικές».

Χρειάζονται νέες ιδέες και όχι μάχες χαρακωμάτων

«Ο κύκλος βεβαίως των μεταρρυθμίσεων και της διαρκούς προσαρμογής δεν κλείνει ποτέ. Και δεν πρέπει να κλείνει ποτέ. Χρειάζονται διαρκώς νέες ιδέες που θα τροφοδοτούν την ανάπτυξη. Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής», είπε ο κ. Σαββάκης.

Μετά και την έξοδό της από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς, είπε, η χώρα είναι υποχρεωμένη να επιλέξει τις κατάλληλες πολιτικές για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία. «Τούτο όμως πρέπει να συμβεί σε διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν σοβαρές αβεβαιότητες για το εγγύς μέλλον, ισχυροί προβληματισμοί για την αναπτυξιακή κατεύθυνση και πρωτοφανείς γεωπολιτικές αναταράξεις, οι οποίες εντείνουν καθημερινά τη διεθνή αβεβαιότητα».

«Στο πλαίσιο αυτό είναι φανερό ότι η εποχή που διανύουμε δεν προσφέρεται για μάχες χαρακωμάτων. Εμείς οι επιχειρηματίες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κάθε προσαρμογή έχει κόστος. Όπως γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι η υλοποίηση των προσαρμογών αποφέρει πολλαπλά οφέλη: τόσο μακροπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Σαββάκης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ